2018. június 16. 08:44

Májusban majdnem megduplázta a kormány a betéteinek értékét.

Legutóbb 2017 májusában állt a kormány rendelkezésére több pénz a jegybanknál vezetett számlán. A Magyar Nemzeti Bank előzetes statisztikai mérlege szerint idén májusban 1396 milliárd forint volt a Kincstári Egységes számlán, egy évvel ezelőtt 1600 milliárdnál is több volt ez az állomány.

A május végi állomány 993 milliárdnyi forint-, és 402 milliárdnyi devizabetétből állt, mindkettő esetében jelentős volt az emelkedés mértéke, így összességében egyetlen hónap alatt 611 milliárddal hízott a számla egyenlege. Ilyen növekedésre sem a közelmúltban volt példa utoljára, hiszen 2017 januárjában volt ennél nagyobb, 713 milliárdos gyarapodás.

A mostani, kiugrónak is nevezhető emelkedés főként annak köszönhető, hogy májusban nem igazán volt kiemelkedőbb mértékű állampapír-lejárat, az értékesítések probléma nélkül zajlottak az ÁKK részéről. Így számításaink szerint 476 milliárd forinttal gyarapodhatott a kormány számlája. Mellette 64 milliárd forintnyi uniós forrás is érkezett, melyek jó eséllyel kerülhettek erre a számlára.

Idén szakítottak a korábbi gyakorlattal

A kormány az elmúlt négy évben - a csökkenő adósságráta teljesülése érdekében is - az utolsó hónapokban rendre nagyon alacsony szintre apasztotta a számláján levő pénzt, amit aztán januárban igyekezett újra fel is tölteni. Idén azonban csak félig követték ezt a hagyományt.

Tavaly év végén 961 milliárdról 693-ra csökkent a számla egyenlege, januárban azonban a korábbiakkal ellentétben nem iparkodott azon a kormány, hogy a KESZ-en lévő betétek állományát ismét 1000 milliárd fölé emelje. Az első hónapban mindössze 121 milliárddal hízott az állomány, és egészen májusig ezen a 700-800 milliárdos szinten is maradt.


A számla feltöltése szükségessé is vált mostanra, hiszen, ahogy korábban megírtuk, június első napjaiban 403 milliárd forintos devizakötvény-lejárat vált esedékessé. Ez bár az április végi 785 milliárdból kitelt volna, feltöltés nélkül vészesen kritikus szintre csökkent volna a kormány jegybanknál vezetett számlája.