<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		
mfor.hu

Nagyjából egy hónap múlva érkezik hozzánk is a koronavírus-járvány újabb hulláma. A diákokat augusztus végén oltanák. 

Már látszanak a járvány negyedik hullámának törvényszerűségei – mondta a Népszavának Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője. A szakember szerint mint tavaly, az augusztus 20-ai hosszú hétvégével várható az esetszámok megugrása.

Vattay Gábor a napilapot arra emlékeztette: Magyarországon már körülbelül két hete növekszik, és 15 naponként duplázódik az új esetek száma. Két hete az esetszám napi 40 körül ingadozott, most pedig 80 körül. A napi új fertőzöttek és az összes esetek száma egymással arányosan nő, ami az exponenciális növekedés egyik jele. A pillanatnyi adatokból kiindulva, augusztus 20. körül már napi 250 eset várható.

Vattay szerint Európába kitekintve most már felismerhető a negyedik hullám két szabályossága. Az egyik az éjszakai tömeges szórakozó helyekhez kapcsolódik: ez figyelhető meg például Hollandiában, Görögországban, Cipruson, Spanyolországban és Portugáliában. Amint a hatóságok ezeket a szórakozó helyeket ismét korlátozták, a járványadatok gyors javulásba kezdtek. Vagyis, a nyári időszakban a delta variáns is csak tömegrendezvények útján terjed, más körülmények között csak korlátozottan.

Újra a mindennapjaink kötelező része lesz a maszk? (Fotó: Pixabay)Újra a mindennapjaink kötelező része lesz a maszk? (Fotó: Pixabay)

Két nap alatt oltanák be a diákokat 

A 12-18 éves fiatalok iskolakezdés előtt, augusztus 30-31. napján kaphatnak koronavírus elleni védőoltást, ezt a nyári szünet alatt az iskolaigazgatóknak kell megszervezni – írta szintén a Népszava. Szerdai cikkük szerint a vakcinákat az iskolák épületében adják majd be, ugyanakkor az intézmények nagy száma miatt – különösen a tankerületi iskolák esetében – összevont oltóhelyeket is kialakíthatnak, erre a tankerületek tehetnek javaslatot. 

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a lapnak nyilatkozva ugyanakkor elmondta, nem érti, miért nem a gyermekorvosi hálózaton keresztül oldják ezt meg, ahogy azt illetően is kétségei vannak, hogy két nap elég lenne több százezer gyermek beoltására. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.