2p

Támadásban az oroszok. Háborús hírek.

  • Az ukrán csapatok sorra veszítik el az ellenőrzést a Donbasz-medence települései felett. Az orosz csapatok most a háború előtt 31 ezres lakosságú Szjevernét is megszerezték
  • Ez alapján úgy tűnik, hogy Avgyijivka elfogalása után nem áll le az orosz hadsereg, amely folytatja az előrenyomulást a Donbasz-medence nyugati irányába.
  • Emellett Moszkva a több mint ezer kilométeres frontvonal több szakaszán is támad, így Kupjanszk, Liman, Bahmut, Avgyijivka, Marijinka és Robotine térségében is állandó területnyereséget szereznek. Az ukránoknak közben egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük a kritikussá váló lőszerhiány miatt.
  • Kilőtték hétfőn az orosz csapatok az ukránok egyik legmodernebb tüzérségi rendszerét, a CAESAR-t. A felvételeken látható, hogy eszközbe az oroszok saját fejlesztésű kamikaze drónja, a Lancet csapódik be. Arról nem kerültek nyilvánosságra információk, hogy frontvonal pontosan melyik szakaszán érte találat az önjáró löveget.

Volodimir Zelenszkij és Valerij Zaluzsnij. Fotó: Twitter (X)/Volodimir Zelenszkij
Volodimir Zelenszkij és Valerij Zaluzsnij. Fotó: Twitter (X)/Volodimir Zelenszkij

  • Nincs tudomása a Kreml szóvivőjének arról, hogy megállapodás született volna a később börtönben meghalt Alekszej Navanij elítélt orosz ellenzéki politikus kicseréléséről.
  • Elképzelhetetlennek nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CNN amerikai hírtelevíziónak adott, helyi idő szerint hétfő este adásba kerülő interjújában, hogy Donald Trump volt amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnök oldalán állna. "Nem értem, hogy állhatna az oldalára, ez elképzelhetetlen lenne" - fogalmazott Zelenszkij az interjúban, amelyből előzetes részleteket tett közzé a csatorna. "Nem hiszem, hogy Donald Trump ismeri Putyint. Tudom, hogy találkoztak (...), de sosem harcolt vele" - tette hozzá. "Azt hiszem, nem érti, Putyin sosem hagyja abba" - fogalmazott. Az interjú során Zelenszkij figyelmeztetett arra, hogy amennyiben Washington felhagy Ukrajna támogatásával, "emberek millióit fogják megölni".

(MTI, Portfolio) 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!