<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Legalább 10, de inkább 20 százalékos áremelés jön 2022. januárjától.

Az építőanyaggyártók költségeit hónapok óta növeli az energia és a fuvarozás drágulása, ráadásul az alap- és nyersanyagpiaci árak az első fél évben tapasztalt magas szinten stabilizálódtak, így a gyártók több terméküknél (épületgépészeti termékek, szálas hőszigetelő anyagok) 10-20 százalékos áremelésre kényszerülnek 2022-ben - közölte a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetséhétfőn az MTI-vel.

Szinte minden anyag jelentősen drágulhat (Forrás: Pixabay)
Szinte minden anyag jelentősen drágulhat (Forrás: Pixabay)

A közlemény szerint a versenypiaci földgázár mintegy négyszeresére, a villamos energia ára pedig két és félszeresére nőtt az év elejéhez képest, miközben például az égetett kerámia és tégla termékeknél, a szálas hőszigetelőanyagoknál az energia teszi ki a gyártási költségek 40-50 százalékát. A fuvardíjak csak az Európai Unión belül 20-30 százalékkal nőttek az idén - tették hozzá.

Mindehhez hozzáadódik, hogy a vegyipari és műanyagipari összetevők beszerzési árai az első félévi magas szinteken stabilizálódtak, sőt az üvegért, a pvc-ért és az EPS alapanyagért többet kell a gyártóknak fizetniük, mint a tavasszal.

A kapacitásbővítéseken túl a magyarországi építőanyaggyártók az elmúlt években számos energiahatékonysági beruházást végeztek el, de a jelenlegi helyzet különösen az energiaintenzív termékek gyártóit sarkallja arra, hogy további technológiai fejlesztésekkel is csökkentsék az energiapiaci kitettséget. Ezért a MÉASZ további támogatást kért a szaktárcától az energiahatékonyságot célzó gyártói beruházások ösztönzéséhez.

A szövetség tagjainak harmadik negyedéves és októberi jelentése szerint az égetett kerámia, tégla- és cseréptermékek árai idén eddig jellemzően az infláció mértékével vagy annál kisebb mértékben változtak, azonban januártól várhatóan átlagosan 9-10 százalékkal nőnek.

A fehér falazati és szerkezeti termékeknél 10 százalékot némileg meghaladó volumennövekedés volt tapasztalható 2020 azonos időszakához képest. Az árak az év eleji, infláció alatti, költségvezérelt árkorrekció óta nem változtak, míg a gyártás során az iparági átlagos költségnövekedés érvényesül e termékkörben is – különösen az energiafelhasználás és a fuvarköltségek terén. A termék szortiment egy részét adó, importált fehér termékek importját nehezíti a korlátos, megdrágult és lassabb – kiszámíthatatlan várakozási időkkel és adminisztrációval terhelt – fuvarkapacitás, különösen a Balkánon keresztül.

Az EPS hőszigetelőanyag késztermékek terén visszafogott keresletet tapasztaltak a gyártók – összehasonlítva akár a korábbi évek bázisával vagy az idei első féléves erős kereslethez képest egyaránt. A piaci visszajelzések szerint a harmadik negyedévben és októberben még a korábbi, kereskedelemben meglévő tartalékolások „felélése” zajlott, másrészt azonban a magánerős beruházók egy része láthatólag kivár a projektekkel. E döntésben egyaránt megjelenik a 2022-re bejelentett szja-visszatérítés hatása, valamint egyes piaci szereplők által lebegtetett várható árcsökkenések is, továbbá a  lakossági piacon nagy mértékben megnőtt kivitelezői munkadíjak és -kapacitásszűke. Az utóbbi két tényező miatt a több hónapos előretartással előre leszerződött projekteknél is számos lakóépület korszerűsítésének megkezdése szenved csúszásokat. 

Az épületgépészeti termékárak több lépcsőben kúsznak felfelé: az idei összesített áremelkedés bázis alapon átlagosan 10-15 százalék. Ez alól kivételt jelentenek a radiátorok, ahol a jól ismert acélpiaci nyersanyag- és acél félgyártmány-árrobbanás miatt 40-50 százalékkal drágultak 2020-hoz képest. Az ősz folyamán a vásárlók számos helyen tapasztalhatnak akciókat – ezek ugyan nem ellensúlyozzák, de azért tompítják a kényszerű áremelkedéseket. A forint-euró árfolyam elmozdulása be fog épülni a 2022-es értékesítési árakba, amely várhatóan és jellemzően 10 százalékra tehető majd - véli a szakszövetség.