5p

Nem kell aggódnia annak, aki haza akar térni külföldről: az ágazat főszereplői jó fizetést és fejlődési lehetőséget adnak, méghozzá a választási eredményektől függetlenül is - állítja a szakszövetség.

Meglepőnek tűnő megjegyzéssel fűszerezte minapi beszámolóját az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). A szervezet az úgynevezett Építőipari Hazahívó Programja keretében (az MGYOSZ-szal és a Főkonzulátussal közösen) már második rendezvényét tartotta Münchenben. Az erről szóló saját tudósításában Koji László elnököt idézve így írt: 

"A programban résztvevő hazahívó cégek, idehaza a legsikeresebb üzleti vállalkozások, amelyeknek a következő években – a jövő évi országgyűlési választások kimenetelétől függetlenül - sok munkája lesz. A rendelésállományuk évről évre 15–20 százalékkal bővül, éppen ezért a jó szakmunkások és mérnökök tartós foglalkoztatásában érdekeltek."

Itt érdemes megjegyezni, hogy a müncheni rendezvényre négy meghatározó cég, a Duna Aszfalt Zrt., az Óbuda Group, a VIV Csoport és a ZÁÉV Zrt.is elküldte képviselőjét, akik a kereseti lehetőségek mellett a szakmai továbbfejlődés lehetőségeit és a karrierút tervezését is bemutatták az érdeklődőknek. Kettő ezek közül (Duna Aszfalt, ZÁÉV) egyértelműen a kormányzattal ritkán vitatkozó milliárdosok által vezett cég. Rendre nyerik a közbeszerzéseket és a NER-hez tartozó más cégeket alvállalkozóként is bevonják egyes projektjeikbe. 

Égető szükség van szakmunkásokra és mérnökökre is (fotó: mfor.hu)
Égető szükség van szakmunkásokra és mérnökökre is (fotó: mfor.hu)

A "sikeres" nagyvállalatok között a Mészáros Lőrinchez köthető építőipari cégbirodalom több tagján kívül további, erősen NER-hez tartozó cég is található, például a Bayer Construct Zrt. Ez a cég egyebek között a közpénzzel gazdálkodó Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvénypogramjának (NKP) segítségét is felhasználta és kifejezetten jól hasít. Az Épkar Zrt.-hez, a Market Csoporthoz és a B+N Referencia Zrt.-hez hasonlóan sok milliárd forintot építhet be üzletmenetébe ebből a forrásból. 

Az építőiparban foglalkoztatottak száma (bal tengely: ezer fő, jobb tengely: százalék) forrás: MNB, KSH, Európai Bizottság
Az építőiparban foglalkoztatottak száma (bal tengely: ezer fő, jobb tengely: százalék) forrás: MNB, KSH, Európai Bizottság

A NER-hez nem kapcsolódó más nagy építőipari és ingatlanos cégek is éltek ezzel a lehetőséggel. Elvileg ezek is várják a külföldről visszajönni szándékozó magyar szakmunkásokat, de az elmúlt évek során erős fővállalkozói bázist építettek ki és - ha nehezen is - egyelőre bírják a terhelést. 

Vagyis ezek a cégek - ki kormányzati, ki MNB-s közreműködéssel, ki önerőből - valóban alaposan bebetonozták pozícióikat. Bevételeik ugyanakkor eltérő mértékben származnak közforrásokból, például a Market Csoportnál csak 25 százalékos volt ez az arány 2020-ban. Egyébként a csoport évek óta külön programot szentel az utánpótlásnak. Többen annyira megerősödtek - részben az állami megrendelések miatt -, hogy most már úgymond valóban a piacról élhetnek. Azt is hozzá kell tenni, hogy az építőipar legnagyobb szereplői közül csak kevesen mérettették meg magukat külföldön, így a többség valós teljesítményéről és értékéről nehéz pontos képet kapni.  

A szakszövetség korábban jelezte, hogy információi szerint több ezerre tehető azoknak a száma, akik ebben a hazahívó programban már visszatértek. Hiába igyekszik azonban a szövetség, ha a megcélzott szakmunkások túlnyomó része marad jelenlegi állomásán, mert az itthoni munkakörülményeket sem anyagi, sem megbízhatósági szempontból nem találja elég vonzónak. Beszédes lehet az arány: a müncheni eseményről több mint 50 ezer Németországban élő magyar építőipari dolgozót értesítettek, a rendezvény élőben és online is elérhető volt a több mint 5000 érdeklődő számára. Tehát a kintieknek vélhetően csak tizede követte.

Ágazati források szerint Budapesten és környékén egy jó szakmunkás most megkeresi a havi nettó 400–450 ezer forintot, ezt a szövetség vezetői is megerősítették. A családosok emellett jelentős adókedvezményekben és otthonteremtési támogatással is számolhatnak. A technikusi végzettség és képesség esetén 500 ezer forint nettó jövedelem is elérhető, ha megvan mögötte a teljesítmény.

„Magyarországon tartósan nagyon sok munka van és lesz az építőiparban, a sikeres cégek által kínált legális munkalehetőségekhez kapcsolódó bérek már most elérik a kinti kereset 65-70 százalékát és ehhez jönnek még a kedvező munkavédelmi, munkaegészségügyi feltételek, a továbbképzés és karrier tervezés, valamint a családokat érintő állami támogatások, aminek összességében hazahívó ereje lehet” – hangsúlyozta Koji László a szervezet beszámolójában. 

A munkaerőhelyzet súlyosságára persze már régóta figyelmeztet a szövetség. Egyebek között a szakképzés sokkal nagyobb arányú fejlesztését sürgetve. Koji László nyilvánosan is elismerte, hogy a fiatalok egyre kevésbé tartják vonzónak ezt a szakmát, más területeken próbálkoznak. Épp a minap jelezte azt is, hogy nem elég az EU-n kívülről jött mintegy 40 ezer munkás, további 10-15 ezerre lenne szükség amiatt, hogy rengeteg a megrendelés. Azt is mondta, hogy diákokat is lehetbe behozni, hogy enyhítsék ezt a helyzetet.   

Az ÉVOSZ egyébként azoknak a hazaköltözését is támogatja, akiknek nincs papírja egy-egy szakterületről, de sokéves munkatapasztalatuk van az építőiparban. Azzal érvel a szervezet, hogy idehaza igény szerint meg lehet szerezni a végzettséget igazoló papírokat is, amelyek a későbbiekben fontosak lehetnek akár egy középvezetői megbízás elnyeréséhez is.

Tavaly a járvány hatására a szakemberek egy része hazatért és a külföldön dolgozók száma tovább csökkent 2021 első félévében, ami hozzájárulhatott a belföldön foglalkoztatottak létszámának jelentős növekedéséhez. Jelenleg mintegy 370 ezren dolgoznak az ágazatban. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!