<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

A nemzetközi nőnapról egy egészen "kedves" és Magyarország számára cseppet sem hízelgő összeállítással emlékezett meg az Eurostat. Megmutatták, átlagosan mennyivel keresnek kevesebbet a nők férfi kollégáiknál. Hazánk helyezésére nem lehetünk büszkék.

Magyarországon a nők átlagosan 18,2 százalékkal kevesebb fizetésért dolgoznak, mint férfi kollégáik. Ez az arány jócskán meghaladja az Európai Unió 14,1 százalékos átlagát, egyben a nyolcadik legmagasabb a magyar adat - derül ki az Eurostat hétfői összeállításából. 

Ahol a hazai viszonyoknál is rosszabb a helyzet:

 • Svájcban a 2018-as adat szerint 18,3 százalék a különbség, 
 • Szlovákiában 18,4, 
 • Csehországban 18,9, 
 • Németországban 19,2, 
 • Ausztriában 19,9,
 • Lettországban 21,2,
 • Észtországban pedig 21,7 százalékkal volt alacsonyabb a nők fizetése 2019-ben.

Fotó: PrivátbankárFotó: Privátbankár

Az Eurostat adata egyébként a legalább 10 főt foglalkoztató ipar, szolgáltatások és építőipar területén működő cégek adataira támaszkodva határozza meg a bérkülönbséget. A társadalombiztosítás, közigazgatás és védelem adatai nem szerepelnek benne.

A rangsor másik végén szereplő tagállamokban gyakorlatilag nem ismerik a nemek közötti bérkülönbség fogalmát. 

 • Luxemburgban mindössze 1,3, 
 • keleti szomszédunkban, Romániában 3,3, 
 • Olaszországban pedig 4,7 százalékkal alacsonyabb a nők fizetése a férfiakénál. 

10 százaléknál is kisebb a differencia még egyébként Belgiumban (5,8 százalék), Szlovéniában (7,9 százalék) és Lengyelországban (8,5 százalék).

A hazai adatra visszatérve, az nem csak azért kedvezőtlen  Magyarországra nézve, mert a nyolcadik legmagasabb, hanem azért is, mert az uniós statisztikai hivatal adatai szerint legutóbb 2012-ben volt hasonlóan rossz a helyzet ebből a szempontból. 2018-ról 2019-re ugyanis hatalmasat, kereken 4 százalékpontot nőtt a differencia mértéke, miközben az elmúlt évek folyamatai más tagállamokban sokkal inkább stagnálásról, kisebb-nagyobb mértékű mérséklődésről árulkodnak. 

Bizonyos országok esetében ez egyébként várható fejlemény, hiszen miközben az Orbán Viktor-vezette magyar kormány tehetetlenül áll a nemek közötti bérszakadék kérdése előtt, mondván nem tudja megoldani azt, addig többek között Franciaországban és Izlandon is tettek már a helyi kormányok a bérkülönbség felszámolásáért. Izlandon 2018. januárjában lépett hatályba az a törvény, ami elismeri az egyenlő bérek elvét, Franciaország pedig olyan rendelkezést fogadott el, melynek értelmében akár pénzbüntetéssel is sújtható az a vállalat, amely 3 év alatt nem egyenlíti ki a béreket. 

Izlandon egyébként 2019-ben a korábbi 15-17 százalékos különbség 13,8 százalékra apadt, Franciaországban pedig minimális és lassú csökkenés mutatkozik (2019-ben 16,5 százalék volt a különbség mértéke az előző évi 16,7 százalékról). 

Magyarország: bruttó 69 900, nettó 46 484 forinttal ér többet a férfiak munkája

Az Eurostat adatai után evezzünk át a Központi Statisztikai Hivatal számaira, melyeket némiképp eltérő módszertannal határoznak meg. A statisztikai hivatal bérstatisztikájában egyrészt nem a 10, hanem az 5 főnél nagyobb vállalatok adataira támaszkodik, másrészt a nemek szerinti lebontásban csak a teljes munkaidős alkalmazottak szerepelnek - a részmunkaidősök nem, ellentétben az Eurostat számaival. Arról nem is szólva, hogy a KSH-nál már 2020-ra is van elérhető információ. 

A fentiekből kiindulva nem túlzottan meglepő tehát, hogy némiképp eltérő adatokat kapunk eredményül. A KSH legutóbbi közlése szerint a bruttó átlagbér 

 • a férfiak esetében 439 900 forint volt, 
 • a nőknél 370 ezer forint. 

A differencia 16 százalék a 2019-es - KSH adatai alapján kapott - 16,7 százalék után. Az arányszám mérséklődése annak köszönhető, hogy tavaly gyorsabban nőtt a nők átlagbére a férfiakénál, ez a kijelentés azonban némiképp megtévesztő. Bár gondolhatnánk, hogy idehaza is elindult egy kedvező bérkiegyenlítődési folyamat, valóságban csak a matematikai szabályrendszerének köszönhető mindez. Mivel a nők kevesebbet keresnek férfi kollégáiknál, az ő bérük növekedési üteme nagyobb lehet úgy is, hogy nominálisan egyáltalán nem kapnak több pénzt. 

Egyszerűbben megfogalmazva: míg tavaly

 • a férfiak bruttó átlagbére 36 300 forinttal nőtt,
 • a nőké - az arányaiban nagyobb növekedés ellenére is - "csak" 34 200 forinttal.

Nézzük is akkor forintosítva az elmúlt két évet!

Bruttóban számolva a bérkülönbség már 69 900 forint volt tavaly a férfiak javára szemben az egy évvel korábbi 67 800-zal. Nettóban mindez 46 484 forint többletet jelentett 2020-ban a férfiaknak, a korábbi 45 619 forint után. 

Vagyis arányaiban hiába csökkent a KSH adatai alapján a bérkülönbség, forintosítva továbbra is csak nő a differencia. 

A folyamatot pedig a jelek szerint - ellentétben a francia vagy az izlandi kormánnyal - tétlenül nézi a kormány. Két évvel ezelőtt Tóth Bertalan MSZP-s képviselő szólította fel a kormányt arra, hogy szüntessék meg a nemek közötti bérkülönbséget a férfiak és a nők között. Orbán Viktor szerint ez azonban olyan probléma, amire a kormánynak lényegében nincs ráhatása. Tenni nincs mit, legfeljebb csak beszélni lehet róla. 

"Olyasmit is követel rajtunk, amit mi nem tudunk megoldani, például a férfiak és a nők közötti különbség eltüntetése egy olyan igény, aminek nem tudunk eleget tenni" - válaszolta a miniszterelnök, aki saját bevallása szerint sem foglalkozik nőügyekkel. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.