2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kedden tartja következő kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa.

Déjá vu-érzése lehet az embernek az MNB monetáris tanácsának keddi kamatdöntése előtt. Ahogy egy hónapja, most is a kormány azt szeretné, ha a biztosra vehető monetáris lazítás mértéke nagyobb lenne a korábbi négy hónap 75 bázispontjainál, amely eredményeként október és január között a jegybanki alapkamat 13-ról 10 százalékra süllyedt.

Mi járhat Matolcsy György fejében? Fotó: MTI
Mi járhat Matolcsy György fejében? Fotó: MTI

Az Orbán-kabinet ugyanis a tavaly recesszióba zuhant hazai gazdaság felpörgetését a hitelek olcsóbbá válásával is kívánja elérni, márpedig ehhez a minél alacsonyabb irányadó ráta ágyazhat meg. Csakhogy az MNB elsődleges feladata meg az árstabilitás elérése, ami 3 százalékot jelent. Ehhez közel került a januári 3,8 százalékos éves fogyasztóiár-index, elvileg tehát lenne mód a 75-nél nagyobb, akár 100 bázispontos kamatcsökkentésre is.

Amit Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke a múlt héten be is lengetett, ugyanúgy, mint egy hónappal korábban.

Ám míg január végén erre végül nem került sor, mert a forint árfolyama nagyot zuhant - egyebek mellett pont a kormány egyik vad ötlete miatt, ami arra vonatkozott, hogy a hitelkamatok kialakításánál ne az évtizedeken át működő módi szerint a Bubor nevű benchmarkot, hanem az állampapír-hozamokat vegyék figyelembe -, addig a hazai fizetőeszköz most nem gyengült. Így most nagyobb az esély a 100 bázispontos kamatvágásra.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!