<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Október 1-jétől kötelező lesz az iskolába lépés előtt lázat mérni. Az ehhez szükséges eszközök beszerzése jóval kisebb költségigénnyel jár, mint a lélegeztetőgépek megrendelése, de azért megnéztük, mégis mekkora összeg lehet ez.

Bár egyes szakértők szeptember végére jósolják a második hullám tetőzését, Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét pénteken a Kossuth rádióban arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy csak október 1-jétől lesz kötelező az iskolákba érkezés előtt a gyerekek (és tanárok) lázmérése.

Sok iskola nem várja meg az október 1-jét, már hőmérőzik reggelente. Fotó: PinterestSok iskola nem várja meg az október 1-jét, már hőmérőzik reggelente. Fotó: Pinterest

Abból kiindulva, hogy a lélegeztetőgépeket külföldi beszállítóktól rendelte meg a Külügyminisztérium, a hőmérőkre vonatkozó kérdéseinket is nekik küldtük meg. Nevezetesen, hogy külföldi vagy belföldi beszállítóval szerződik-e a kormány, esetleg mindkettővel, valamint, hogy hány darabot rendelnek, és milyen áron. A Külügyminisztérium továbbította levelünket az Emberi Erőforrások Minisztériumához, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy

„számos intézményben eddig is mértek lázat, ezt terjeszti ki a kormány október 1-jétől, erre azonban az intézményeknek felkészülési időre van szükségük.” Hozzátették: „Lázméréshez szükséges eszközöket központilag is fogunk biztosítani az intézményeknek”.

A legolcsóbbal számolva ennyi

A Magyarországon működő iskolák számából és a patikákban, illetve webshopokban kapható érintésmentes hőmérők összevetésével próbáltuk kikalkulálni, mekkora költséget jelenthet mindez. Először a hőmérő-piacon található legolcsóbb, 9 900 forintos árral számoltunk, aztán megnéztük, hogy az 15 000 forintos átlagárral mennyibe kerül a projekt.

Az eduline.hu szerint a 2018/19-es tanévben:

  • 3575 darab általános iskola működött, ennek nagy része (2879) állami fenntartásban.
  • Szakközépiskolából 514 működött, 377 állami, 78 egyházi/felekezeti és 59 egyéb fenntartásban.
  • Szakgimnáziumból összesen 714 volt, ebből 497 állami, 121 egyházi/felekezeti és 96 egyéb fenntartásban.
  • A gimnáziumok 866 feladatellátási helyen működtek 324 állami, 234 egyházi/felekezeti és 308 egyéb fenntartásban.
  • 64 felsőoktatási intézmény (az Oktatási Hivatal szerint 15 db állami, 14 db nem állami, 4 db állami és 6 db nem állami alkalmazott tudományok egyeteme, 1 db állami főiskola, 24 db nem állami főiskola).

Megkérdeztük az Alapítványi és Magániskolák Egyesületét, hogy van-e információjuk arról, a kormány a nem állami iskoláknak is biztosít-e hőmérőt, de ők egyelőre semmilyen tájékoztatást nem kaptak erről.

„Tanévkezdéskor mi is kaptunk abból a fertőtlenítőszerből, amit az állam biztosított. Talán ebből arra lehet következtetni, hogy akkor hőmérőből is kapnak a magániskolák” – mondja Rab András, a Dunakanyar Alternatív Magániskola alapítója és programvezetője.

Hozzáteszi: ők már szeptember 1-jétől egy saját zsebből vásárolt 25 ezer forintos darabbal mérnek. Nekik elég egy, de ezer fős intézménynél biztosan több szükséges.

Ezért az EMMI-nek küldött pótkérdésünk arra vonatkozott, hogy mely iskoláknak jár majd a hőmérő, gyors viszont-válaszukban tisztába is tették mindezt:

"a beszerzések intézményfenntartótól függetlenül történnek". Tehát mind állami, mind magániskolákba jut a hőmérőkből.

Ennek fényében 1 darab legolcsóbb hőmérővel számolva az 5019 intézménynek 49 688 100 forintba, az átlagáras 15 000 forinttal kalkulálva pedig 75 285 000 forint a hőmérő-projekt.

Az óvódák nem kapnak?

Bár a múlt heti bejelentés nem szólt az óvódákról külön, ott is nagyon fontos lenne a hőmérők alkalmazása.

A 2018/2019-es tanévben összesen 4598 óvoda működött Magyarországon, ebből 3894 állami, 362 egyházi, felekezeti és 342 egyéb, azaz magán, külföldi vagy alapítványi fenntartásban.

Ha a kormány úgy dönt, hogy itt is biztosítja a hőmérőket, akkor a legolcsóbb eszközzel számolva további 45 520 200 forinttal növeli meg a büdzsét, a 15 000 forintos átlagárral számolva pedig 68 970 000 forinttal.

Tekintettel a nagy mennyiségű megrendelésre, biztos engedményt is kap majd a kormány a tömeges hőmérők vásárlására. Azt, hogy ezt belföldi vagy külföldi beszállítónál próbálja érvényesíteni, nem lehet még tudni, de a lélegeztetőgépekkel történt esetből okulva talán most árérzékenyebben jár majd el. 

Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelési államtitkára arról beszélt kedd reggel a Kossuth Rádióban, hogy ahol nagy a létszám, ott akár hőkamerák elhelyezése is indokolt, ami jócskán megdobja akkor még a költségeket. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.