TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Október 1-jétől kötelező lesz az iskolába lépés előtt lázat mérni. Az ehhez szükséges eszközök beszerzése jóval kisebb költségigénnyel jár, mint a lélegeztetőgépek megrendelése, de azért megnéztük, mégis mekkora összeg lehet ez.

Bár egyes szakértők szeptember végére jósolják a második hullám tetőzését, Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét pénteken a Kossuth rádióban arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy csak október 1-jétől lesz kötelező az iskolákba érkezés előtt a gyerekek (és tanárok) lázmérése.

Sok iskola nem várja meg az október 1-jét, már hőmérőzik reggelente. Fotó: Pinterest Sok iskola nem várja meg az október 1-jét, már hőmérőzik reggelente. Fotó: Pinterest

Abból kiindulva, hogy a lélegeztetőgépeket külföldi beszállítóktól rendelte meg a Külügyminisztérium, a hőmérőkre vonatkozó kérdéseinket is nekik küldtük meg. Nevezetesen, hogy külföldi vagy belföldi beszállítóval szerződik-e a kormány, esetleg mindkettővel, valamint, hogy hány darabot rendelnek, és milyen áron. A Külügyminisztérium továbbította levelünket az Emberi Erőforrások Minisztériumához, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy

„számos intézményben eddig is mértek lázat, ezt terjeszti ki a kormány október 1-jétől, erre azonban az intézményeknek felkészülési időre van szükségük.” Hozzátették: „Lázméréshez szükséges eszközöket központilag is fogunk biztosítani az intézményeknek”.

A legolcsóbbal számolva ennyi

A Magyarországon működő iskolák számából és a patikákban, illetve webshopokban kapható érintésmentes hőmérők összevetésével próbáltuk kikalkulálni, mekkora költséget jelenthet mindez. Először a hőmérő-piacon található legolcsóbb, 9 900 forintos árral számoltunk, aztán megnéztük, hogy az 15 000 forintos átlagárral mennyibe kerül a projekt.

Az eduline.hu szerint a 2018/19-es tanévben:

  • 3575 darab általános iskola működött, ennek nagy része (2879) állami fenntartásban.
  • Szakközépiskolából 514 működött, 377 állami, 78 egyházi/felekezeti és 59 egyéb fenntartásban.
  • Szakgimnáziumból összesen 714 volt, ebből 497 állami, 121 egyházi/felekezeti és 96 egyéb fenntartásban.
  • A gimnáziumok 866 feladatellátási helyen működtek 324 állami, 234 egyházi/felekezeti és 308 egyéb fenntartásban.
  • 64 felsőoktatási intézmény (az Oktatási Hivatal szerint 15 db állami, 14 db nem állami, 4 db állami és 6 db nem állami alkalmazott tudományok egyeteme, 1 db állami főiskola, 24 db nem állami főiskola).

Megkérdeztük az Alapítványi és Magániskolák Egyesületét, hogy van-e információjuk arról, a kormány a nem állami iskoláknak is biztosít-e hőmérőt, de ők egyelőre semmilyen tájékoztatást nem kaptak erről.

„Tanévkezdéskor mi is kaptunk abból a fertőtlenítőszerből, amit az állam biztosított. Talán ebből arra lehet következtetni, hogy akkor hőmérőből is kapnak a magániskolák” – mondja Rab András, a Dunakanyar Alternatív Magániskola alapítója és programvezetője.

Hozzáteszi: ők már szeptember 1-jétől egy saját zsebből vásárolt 25 ezer forintos darabbal mérnek. Nekik elég egy, de ezer fős intézménynél biztosan több szükséges.

Ezért az EMMI-nek küldött pótkérdésünk arra vonatkozott, hogy mely iskoláknak jár majd a hőmérő, gyors viszont-válaszukban tisztába is tették mindezt:

"a beszerzések intézményfenntartótól függetlenül történnek". Tehát mind állami, mind magániskolákba jut a hőmérőkből.

Ennek fényében 1 darab legolcsóbb hőmérővel számolva az 5019 intézménynek 49 688 100 forintba, az átlagáras 15 000 forinttal kalkulálva pedig 75 285 000 forint a hőmérő-projekt.

Az óvódák nem kapnak?

Bár a múlt heti bejelentés nem szólt az óvódákról külön, ott is nagyon fontos lenne a hőmérők alkalmazása.

A 2018/2019-es tanévben összesen 4598 óvoda működött Magyarországon, ebből 3894 állami, 362 egyházi, felekezeti és 342 egyéb, azaz magán, külföldi vagy alapítványi fenntartásban.

Ha a kormány úgy dönt, hogy itt is biztosítja a hőmérőket, akkor a legolcsóbb eszközzel számolva további 45 520 200 forinttal növeli meg a büdzsét, a 15 000 forintos átlagárral számolva pedig 68 970 000 forinttal.

Tekintettel a nagy mennyiségű megrendelésre, biztos engedményt is kap majd a kormány a tömeges hőmérők vásárlására. Azt, hogy ezt belföldi vagy külföldi beszállítónál próbálja érvényesíteni, nem lehet még tudni, de a lélegeztetőgépekkel történt esetből okulva talán most árérzékenyebben jár majd el. 

Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelési államtitkára arról beszélt kedd reggel a Kossuth Rádióban, hogy ahol nagy a létszám, ott akár hőkamerák elhelyezése is indokolt, ami jócskán megdobja akkor még a költségeket. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.