6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár a jászberényi időközi önkormányzati választás során a fideszes országgyűlési képviselő azt közölte, nyitva marad a bezárásra ítélt posta, az hétfőn reggel már nem nyitott ki. Az önkormányzat előtt több lehetőség is áll, de mindegyik anyagi ráfordítást igényel a részükről. A kormánypárti honatya most már a polgármesterre mutogat.

Levelet kapott a jászberényi önkormányzat Balczó Barnabástól, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatójától. A tájékoztatásban ez áll:

„Az elmúlt időszakban a szomszédban zajló orosz–ukrán háború, valamint a szankciós politika által okozott energiaválság azonban soha nem látott kihívások elé állította a vállalatot, ezért társaságunk úgy döntött, hogy Portelek kirendeltség (5152 Jászberény, Fő utca 22.) 2023. február 20-án bezárásra kerül.”

A kis postahivatal nem az egyetlen, amit az állami gigacég bezárásra ítélt, eredetileg 366 ilyen egység működését kívánták felfüggeszteni. A kormánypárti képviselőknek elég nehéz dolguk is volt, mert arcvesztés nélkül kellett elmagyarázni a helyieknek, hogy miért is jó döntés megszüntetni a postahivatalt, illetve több honatya megpróbálkozott lobbizni is választókerülete kispostájának megmentéséért. Mellettük természetesen az egyes településvezetők is igyekeztek nyomást gyakorolni a Magyar Postára az üzemegység nyitva tartása érdekében.

Ám a porteleki kisposta bezárásának híre az akkor már zajló jászberényi időközi kampány közben jött.

A postaegység megmaradásáért Budai Lóránt, Jászberény (azóta újraválasztott) polgármestere a helyiekkel összefogva petíciót indított, ami nagy sikert aratott a helyiek körében, mint Budai akkor írta, „nem egész egy óra alatt közel száz támogató aláírást sikerült összegyűjtenünk.”

Pócs János, a jászberényi központú választókerület kormánypárti képviselője azonban a civilek akcióját a „látszat-tüntetés” (sic!), illetve a „kampányfogás” szavakkal illette.

„A valódi megoldáshoz a kommunikáció, a tárgyalás és az együttműködés vezet!”

– írta a Facebookon.

(A szerkesztési előzményekből az derül ki, Pócs János először a Miniszterelnökségen kívánt egyeztetni, holott a posta a gazdaságfejlesztési miniszter hatáskörébe tartozott már akkor is.)

Alig fél nappal később pedig a fideszes képviselő „ígéretek helyett tettek” szlogennel azt írta, a porteleki posta mégis nyitva marad november 12. után is. A közösségi médiában közzétett posztjában azonban nem döntéshozóval, hanem Kern Tamással, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kabinetfőnökével (!) pózol.

A január 15-i időközi választáson azután nemcsak Budai Lóránt győzött fölényesen, hanem a Porteleket magába foglaló 10. választókerületet is elhódították a helyi civilek a Fidesz képviselőjétől (a 2019-es 47-29 százalék 2023-ra 59-37-re fordult). Ezt követően érkezett a Magyar Posta vezetésétől a bezárásról tájékoztató levél.

A polgármester levélben fordult Pócs János országgyűlési képviselőhöz, kérve a tájékoztatását, hogy a fideszes honatya milyen lépéseket kíván tenni kampányígérete betartása érdekében, egyúttal tájékoztatja is, hogy az önkormányzat keresi a megoldást a kis postahivatal megmentéséért.

Budai Lóránt és a jászberényi városvezetés keresi a megoldást a postahivatal megmentésére. Fotó: Bánkuti András
Budai Lóránt és a jászberényi városvezetés keresi a megoldást a postahivatal megmentésére. Fotó: Bánkuti András

Megoldás pedig van, igaz, az az önkormányzatra ró újabb anyagi terhet. Korábbi interjúnkban Cser-Palkovics András, Székesfehérvár kormánypárti polgármestere azt mondta, ők a bezárásra ítélt öt hivatalból többet is úgy mentenek meg, hogy „szolgáltatást fogunk megrendelni a fehérváriak számára”. Ez azonban a fejéri vármegyeszékhelynek 90 milliós többletköltséget okoz. Ugyanakkor arra Cser-Palkovics is felhívta a figyelmet, hogy

„egy postai szolgáltatást (…) lehet kombinálni egy benzinkúttal, egy kereskedelmi egységgel, egy gyógyszertárral is”.

Balczó Barnabás postavezér levelének mellékleteként Jászberény önkormányzatát is tájékoztatták a lehetőségekről. A tájékoztatás alapvetően kétféle együttműködési megállapodást kínál:

  • Szerződés alapján történő üzemeltetés esetén a szerződő fél (például az önkormányzat) fizeti a szolgáltatási díjat, a posta pedig saját munkavállalóval és eszközeivel végzi a szolgáltatást. Ennek költsége egy postaablak esetén nettó 1,3, kettő postaablak esetén nettó 2,5 millió forintos havi díjnál kezdődik.
  • Partneri együttműködés esetén a posta csak az eszközöket (például postapult az arculati elemekkel, számítógép, POS terminál, csekkszkenner, pénztárgép stb.), egy fő szakmai képzését, illetve a logisztikát biztosítja, a partner az elvégzett tevékenysége után pedig jutalékban részesül. A partner lehet vállalkozás, önkormányzat vagy bármely más gazdasági szereplő is.

Megkeresésünkre Budai Lóránt, a Jászság fővárosának polgármestere azt mondta, hogy milyen formában fogják továbbműködtetni a porteleki postahivatalt, annak eldöntése a jászberényi közgyűlés hatásköre. Ő maga a levél kézhez vétele után azonnal egyeztetést kért a Magyar Posta vezetőségétől, ám hétfő délelőttig még nem érkezett válasz a huszonhétezres jászsági város első emberéhez. Budai lapunknak azt mondta, mielőtt javaslatot tesz a közgyűlésnek, mindenképp le kell ülniük a posta vezetésével, hogy a közgyűlés ennek ismeretében hozhasson felelősségteljes döntést.

A porteleki kisposta ügyében korábban (a kampány idején) nagy aktivitást mutató országgyűlési képviselő, a fideszes Pócs János megkeresésünkre azt mondta,

„a polgármesternek van most már kompetenciája lépéseket tenni”.

Pócs János (j) szerint most már a Budai Lóránt polgármester (b) kompetenciája a porteleki posta. Fotó: Pócs János / Facebook
Pócs János (j) szerint most már a Budai Lóránt polgármester (b) kompetenciája a porteleki posta. Fotó: Pócs János / Facebook

Arra a kérdésünkre, hogy a térség képviselőjeként kíván-e találkozni akár Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel, akár Láng Géza állami vagyonért és postaügyért felelős helyettes államtitkárral, a kormánypárti honatya azt mondta, ő tájékoztatta a jászberényi városvezetést, hogy „meg kellett volna keresni” a posta igazgatóját, megkérdezni, mennyi a postának a vesztesége ezen az egységen, s amennyiben az önkormányzat ennek kompenzálásában részt tud vállalni, akkor „minden bizonnyal a posta nyitva marad”.

„A polgármester engem nem kért meg semmilyen együttműködésre”

– fűzte hozzá Pócs János.

Az időközi választási kampány véget ért, a portelekiek egyelőre postahivatal nélkül maradnak. Jászberény újjáalakult közgyűlése a közeljövőben fog dönteni a város költségvetéséről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!