4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Balogh Bódog módjára „felmegyek a miniszterhez”, és kommunikálok, tárgyalok, együttműködöm. Így menti meg a bezárástól a kispostát egy kormánypárti honatya – két hónappal egy ottani időközi választás előtt. Azok a települések, ahol nincs kampány, nem lettek ilyen szerencsések. Jegyzet.

November 12-től, azaz szombattól összesen 366 helyen terveztek postabezárást, aminek oka, hogy a Magyar Postára is vonatkozik a 25 százalékos kormányzati spórolási kötelezettség. Az ideiglenes (?) bezárás az ország legkülönbözőbb pontjain bukkan fel, van köztük fővárosi posta éppúgy, mint kistelepülési, illetve akár külvárosi is.

Ahogy ilyenkor lenni szokott, a kormánypárt és képviselői takarékosságra hivatkoznak, az ellenzék és képviselői megszorításokra. A legnehezebb helyzetben a kormánypárti polgármesterek és önkormányzati képviselők vannak, mivel nekik kell arcvesztés nélkül elmagyarázni a hetvenpluszos, fájós lábú Sanyi bácsinak meg az ötgyermekes Kovács anyukának, miért is remek dolog a szomszéd településre átjárni a nagymama leveleiért meg a csekkbefizetésért.

Nem csoda hát, ha az ellenzék országos politikusai meglovagolják a hullámot: van, amelyik alírásokat gyűjt, egy másiknak a polgármesterei közös közleményben tiltakoznak, megint másik parlamenti kérdéssel veri a palávert, sőt van olyan ellenzéki irányítású önkormányzat is, amelyik elengedné a postának a bérleti díjat, valamint kifizetné a rezsiszámlákat is, ha cserébe nyitva hagyják a bezárásra ítélt két postahivatalt.

Csakhogy a megoldás ennél sokkal egyszerűbb, már-már Kolumbusz tojása! Mégpedig így hangzik:

„felmegyek a miniszterhez!”

A százhat egyéni országgyűlési honatyából csupán egyetlenegy volt, akinek ez eszébe jutott, mégpedig Pócs Jánosnak, aki a Jászság képviselője. Mert Jászberény egyik külső településrészén, Porteleken is bezárásra ítéltetett a postahivatal, ami – érthető okból – a helyiek tiltakozását is kiváltotta. A polgármester, Budai Lóránt is felkarolta az ügyet, ahogy számos más településen is a helyi településvezető, akik között szép számmal akadnak kormánypárti polgármesterek is, minimum összevonta a szemöldökét. A jászsági városvezető is a helyieket szólította meg egy petíció megfogalmazásával, illetve levélben kérte a posta megmentését, amit az állami cég megbízott vezetőjéhez címzett.

Na, de kis hazánkban, Ispániában nem úgy van az, hogy az emberek szeretnének valamit, a mindenkori kormányzat meg meghajol a népakarat előtt! Konzultáció a postabezárásról? Még mit nem! (Mert ugyebár Mancika nénit megkérdezzük nukleáris energetikai kérdésben, de nehogy már beleszólhasson annak a kispostának az ügyébe, amelybe hetente elbotorkál csekket befizetni és lottót feladni!) Pócs képviselő közölte, ha az emberek a posta elé mennek, az „látszat-tüntetés (sic!), az szimpla kampányfogás”. Meg is mondta a megoldást:

„a kommunikáció, a tárgyalás és az együttműködés”.

Fantasztikus! Ezek a megoldások, mely szerint kommunikálni, tárgyalni és együttműködni kell, még soha, senkinek nem jutott eszébe a százhat egyéni képviselő közül, így Pócs honatya – mint az emlékezetes filmben Balogh Bódog – „felment a miniszterhez”. Pontosabban a miniszterhelyetteshez (szeretett volna), de ahogy a poszt szerkesztési előzményeiben látható, eredetileg „Kern Tamás helyettes államtitkárt” nevezte meg tárgyalópartnereként.

Tekintsünk el attól, hogy Kern Tamás június óta nem helyettes államtitkár, hanem kabinetfőnök, a miniszterhelyettest pedig Fónagy Jánosnak hívják! Pócs képviselő tehát eljutott – a miniszterhelyettes helyett – a kabinetfőnökig, majd egy újabb Facebook-posztban (Kern Tamás kabinetfőnökkel pózolva) közölte,

„a portelki posta hétfőtől nyitva”.

Tényleg elég az újranyitáshoz kommunikálni, tárgyalni és együttműködni? (Fotó: posta.hu)
Tényleg elég az újranyitáshoz kommunikálni, tárgyalni és együttműködni? (Fotó: posta.hu)

Szóval a jászberényiek, portelekiek legyenek hálásak Pócs képviselőnek (amiről meg a Tibi bácsi elintézi című kívánságműsor juthat eszünkbe), más települések viszont nem jártak ilyen jól. Vegyük például a Veszprém megyei Pápa városát, ahol a polgármester fideszes, a parlamenti honatya szintén, a város – hasonlóan a II. kerülethez – felajánlotta anyagi segítségét a postahivatalok rezsijéhez, és hiába ültek le tárgyalni a miniszterhelyettessel és a kabinetfőnökkel, egyelőre sem a képviselő, sem a város közösségimédia-oldalán semmi hír a lobbitevékenységük pozitív hatásáról. Biztos amiatt, mert – Pócs képviselő fenti posztját idézve –

ez a két kormánypárti politikus nem kommunikál, tárgyal és működik együtt!

Hiszen mi más lehet az a különbség, ami miatt Jászberényben mégis megváltozik a kormányzat álláspontja Pápán pedig nem? Csak nem az, hogy előbbi helyen időközi választás lesz?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!