3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Áprilisban, a koronavírus tetőzéskor 2,1 százalékkal esett vissza az építőipar teljesítménye éves összehasonlításban - az új szerződések állománya még emelkedett is.

2020 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 2,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, egyébként magas bázistól. Egyelőre úgy tűnik, a járványhelyzet nem hagyott mély nyomot az építőiparon: az előző hónaphoz képest - a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján - az építőipar termelése 1,3 százalékkal mérséklődött.

Az alábbi, fix bázusú (az adatokat 2015 havi átlagához hasonlító) grafikon is arról árulkodik, hogy nincs rendkívüli visszaesés az előző, a koronavírussal nem terhelt év építőipíri teljesítményéhez képest:

Áprilisban mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 1,4, az egyéb építményeké 2,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi, magas bázistól.

A kilátások sem olyan rosszak, mint egy hónapja tűntek: a megkötött új szerződések volumene 3,9 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 4,7, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 3,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Márciusban még - éves összehasonlításban - a megkötött új szerződések volumenében 9,9 százalékkal csökkenést jelentett a KSH az épületek építésére vonatkozó megbízások jelentős visszaesés miatt.

2020 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 0,7%-kal mérséklődött.

Az építőiparra tehát sokkal kevésbé nyomhatta rá a bélyegét a koronavírus - összehasonlításként: a magyar gazdaság motorjának tekinthető autóipar teljesítménye 80 százalékkal esett vissza éves szinten áprilisban; a teljes ipari termelés visszaesése sosem látott, 36 százalékot is meghaladó volt. Erről itt írtunk >>

A lakáspiacon is csak kis döccenőt éreztek

„Miközben számos más nemzetgazdasági ágazat szinte teljesen leállni kényszerült, az ingatlanfejlesztéseknek köszönhetően az építkezések, ha a tavalyitól némileg elmaradó volumenben is, de folytatódtak, ezáltal hozzájárultak a hazai gazdaság ellenállóképességének növeléséhez. Ezért is jó irány a rozsdaövezeti fejlesztések esetében alkalmazandó 5%-os áfakulcs” – kommentálta az adatokat Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója. Magyarország vezető lakásfejlesztőjénél azt tapasztalják, hogy a járványhelyzet okozta sokkot követően az újlakáspiacon a vevői oldal is kezd magára találni: májusban már az év eleji szint közelébe tért vissza a vevői oldal aktivitása. Az elmúlt hónapban a zöldövezeti projektek iránt érdeklődők száma már csak alig néhány százalékkal múlta alul a krízis előtti szintet, de az elmaradás a belvárosi fejlesztések esetében sem érte el a 10%-ot.

Grafikonok forrása: KSH

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.