<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar munkavállalók jelentős része nem tér vissza korábbi külföldi munkahelyére. Az elmúlt egy évben több tízezer ingázó ragadt belföldön a határzárak miatt, közülük pedig egyre többen próbálnak itthon elhelyezkedni - írja keddi számában a Világgazdaság.

Már a járvány előtt egyre kevesebben mentek Magyarországról külföldre munkát vállalni, miközben egyre többen tértek haza. Ezt a folyamatot az elmúlt egy év tovább erősítette - mondta a Világgazdaságnak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, miután egyes hírek szerint a 15-20 ezret is elérheti azok száma, akik tartósan hazatérhetnek külföldi telephelyükről.

Hozzátette, az, hogy a trend megfordult, annak is köszönhető, hogy a megélhetési költségeket is figyelembe véve, bizonyos munkakörök esetében már nincs akkora különbség a nyugat-európai és az itthoni fizetések között, mint korábban. Szerinte az építőiparban is előfordulhatnak már olyan jövedelmi lehetőségek Magyarországon, amelyek nem indokolják a külföldi munkavállalást.

Az IT-szektorban is szűkült az olló, a hazai bérek mindössze 20-30 százalékkal vannak lemaradva a németországi fizetésektől - emelte ki.

hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint a nyári hónapokban még mindig 35 ezerrel kevesebben dolgoztak az országhatárainkon kívül, mint 2019 azonos időszakában. A tavaly év végi határzárak után több tízezren ragadtak itthon, közülük sokan, ha ideiglenesen is, de Magyarországon helyezkedtek el. Vélhetően nekik is köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban több foglalkoztatási rekord is megdőlt. Fontos hangsúlyozni, hogy itt azokról van szó, akiknek magyarországi háztartásuk van, akik végleg kiköltöztek, azok nem jelennek meg a hazai statisztikákban.

Ausztriában gőzerővel toborozzák a munkavállalókat, mivel most jön a síszezon, az elszívó hatás mindenképpen érvényesülni fog – árnyalta a képet Karácsony Zoltán, a HR Portál munkaerőpiaci szakértője. A szakember is elismerte, hogy a 2015–2016 után beindult béremelkedés hatására elkezdődött a munkaerő visszaáramlása, és emiatt egyre több területen találkozni versenyképes fizetéssel, egyúttal arra is rámutatott, hogy nem pusztán a fizetés a döntő a külföldi munkavállalásnál, legalább annyit nyom a latban a szociális környezet vagy a megfelelő életminőség biztosítása.

Mint elmondta, főleg az a kérdés az országváltásnál, hogy van-e család. Akinek már van, és jó ideje kint él, az nehezen jön vissza, a gyerek születése előtt könnyebb visszacsábítani a munkavállalókat – tette hozzá. Mindenesetre szerinte aki idáig nem ment külföldre, az valószínűleg már nem is megy. Karácsony Zoltán szerint az, hogy egyre kevesebben mennek el Magyarországról dolgozni, annak is köszönhető, hogy a munkaadók szemlélete megváltozott, próbálják megtartani a munkaerőt - olvasható a Világgazdaságban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.