3p

A magyar gazdasági növekedés bravúros volt az utolsó negyedévben. Európai összevetésben is kimagasló volt a növekedésünk.

A történelmi mértékű tavalyi gazdasági növekedésről lapunk is beszámolt kedden reggel, majd délelőtt az uniós adatok is napvilágot láttak. Ebből az derül ki, hogy azok az országok, amelyek már publikálták az utolsó negyedéves GDP adatukat, mind elmaradnak a magyar növekedéstől.

A negyedik negyedévben tavaly szezonális kiigazítással 0,3 százalékkal nőtt az euróövezet bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévihez képest, az EU 27 tagállamában pedig 0,4 százalék volt a növekedés negyedéves bázison. A negyedik negyedévi éves GDP-növekedés 4,6 százalék volt az euróövezetben és 4,8 százalék az Európai Unióban. A harmadik negyedévi éves GDP-növekedés 3,9 százalék volt az euróövezetben és 4,1 százalék az EU-ban. Az euróövezeti növekedésre a negyedik negyedévben a legnagyobb visszatartó erőt már csak mérete miatt is a német gazdaság fejtette ki 0,7 százalékos GDP-csökkenéssel negyedéves bázison.

Negyedéves bázison a magyar gazdaság 2021 utolsó három hónapjában 2,1 százalékkal bővült, ami a legmagasabb érték volt a közösségen belül. A negyedik negyedéves adatok egyébként viszonylag széles skálán szórtak, hiszen míg a magyar GDP 2,1 százalékkal nőtt, addig az osztrák 2,2 százalékkal esett vissza.

A magyar bővülés éves bázison is kimagasló volt, hiszen az Eurostat szerint csupán Lengyelország tudta azt felülmúlni. A magyar GDP esetében 7,1 százalékos bővülést mértek, míg Varsó még ennél is többet, 7,7 százalékot ért el.

Ezzel a fotóval üzent a Facebookon a pénzügyminiszter (Forrás: Facebook/Varga Mihály)
Ezzel a fotóval üzent a Facebookon a pénzügyminiszter (Forrás: Facebook/Varga Mihály)

A magyar adatokat kommentálva Varga Mihály úgy nyilatkozott, hogy „támogató gazdaságpolitikával, a beruházások ösztönzésével lehetőséget teremtettünk arra, hogy elsőként indítsuk újra a gazdaságot, és lépéselőnnyel jöjjünk ki a válságból”. A pénzügyminiszter hozzátette, a ma megjelent GDP-adatok igazolják, hogy a magyar emberek és vállalkozások válságban nyújtott kemény munkája uniós szinten is kiemelkedő.

Ami pedig az idei évet illeti, továbbra is erőteljes, 5,9 százalékos gazdasági növekedést, javuló egyensúlyi mutatókat várunk – mondta Varga Mihály. Szerinte a világjárvány enyhülésén túl oldódni látszik az alkatrészhiány, valamint és egyre több beruházás fordulhat termőre. Ahhoz, hogy ilyen rövid idővel egy világválság után ilyen kedvező fejleményekről tudjak beszámolni, sokat kellett dolgoznunk az elmúlt bő évtizedben. Az újraindítás gyorsaságához pedig arra volt szükség, hogy egészen más legyen a válságkezelés módja, mint a 2008-2009-es években – jelentette ki a miniszter.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!