<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Milyen szempontokat kell figyelembe venni egy államelnök érkezésekor? Nos, ezerfélét, például ismerni az adott állam zászlaját, jellegzetes színvilágát, kultúráját, a természetről alkotott felfogását. 

Elnézést kér a pár perces késésért – éppen Emmanuelle Macron érkezésének napján találkozunk. A francia államelnök fogadása sokrétű dekorációs feladatot kíván, az ünnepi asztal megtervezésétől a lovarda feldíszítéséig. Míg a kocsiban ülünk, többször is pávarikoltozást hallok – a pávákról még lesz szó később – ez a telefonja szignálja. A köztársasági palotából keresik sürgősen, protokoll ajándékok becsomagolása a feladat. Újabb telefon, ezúttal a most megnyílt Gundelből: egy 14 fős társaság vacsorázik este az egyik különteremben, ott kell karácsonyi hangulatot varázsolnia.

A dél-koreai elnök díszvacsorájára élő fákat állított  a díszterembe, azok lombjai alatt szolgálták fel az ebédet. Köztudott a koreaiak természetközelisége, tisztelete – ennek szellemiségében dolgozott a csapat. Őszi levelek, almák és gránátalmák tették emlékezetessé a gondosan megkomponált asztalokat.

Az olasz ősökkel büszkélkedő Kruchió László valamikor jogásznak készült, végül korántsem bánja, hogy kertészmérnöknek tanult. Már kisgyermekként koszorúkat állított össze, az éppen keze ügyébe kerülő tárgyakból. A főiskolai évek alatt rendezett virágkötő versenyeken rögtön első helyezést ért el. Majd következett Németország és a nyugat-európai évek, ahol megismerte az uralkodó nemzetközi trendet. Közben üzleti kapcsolatba került olasz kollegákkal, akik a designban, a divatban, a lakberendezésben vagy éppen a virágtermesztésben verhetetlenek.

Monor felé tartunk: itt nyitott a közelmúltban Fürge Páva néven cukrászdát László. Ne  gondoljanak azonban egyszerű cukrászdára: egy megvalósult álom-birodalom ez. Úgy gondolta, miért ne varázsolná ünnepivé a Pest megyei város központját, az utcát, a sétányt, a parkot, a teret… A legújabb külföldi trend szerinti pasztell dekorációk láthatók itt a világ minden tájáról, pici LED-égők ezrei világítják meg este a betlehemeket, a buxusokat, a karácsonyfákat. A ház előtt hatalmas fémtartókban piros bogyós ágak, ilexek, fenyőcsokrok erősítenek rá a szezonális dekorációra. Le is lehet ülni a kertben, rendelni nem fontos. Nézelődjön, fotózzon, aki akar, belépődíj nincs – ez hobbi. Hétvégén nívós műsor szórakoztatja az erre sétálókat.

Rátalált egy 41 éves sárga Ikarus buszra, amit először fel kellett javítani, hogy ide tudja hozatni Monorra. A busz belsejében elbájoló adventi miliő uralkodik: ezüst szarvas hordozza a fején a fagyöngyöket, a retro üléseken ritka virágok és díszek tobzódnak az arany, fehér és púder-rózsaszín, szolidan csillogó árnyalataiban. Ide is bárki beléphet, ha, mondjuk egy szürke decemberi kedd délelőttön, ünnepi hangulatba szeretné ringatni magát.

Hogy miért páva? Nos, e színpompás madarakat a szépségük miatt imádja fiatal művész-üzletemberünk, tucatnyi röpköd, sétál a háza kertjében, meg nagy madárházakban. Ez a motívum köszön vissza a nevüket viselő üzletben, amely egyszerre cukrászda, kávézó, lehet innen elvinni friss salátát, meg cukrot, adalékanyagokat nélkülöző, valódi gyümölcsből készült innivalókat. 

A belső enteriőr barokkos és eklektikus egyszerre, sokféle falburkolat, valamint pop art és vintage elemek: az asztal például régi lecsiszolt ajtó volt „lánykorában”. Rajta print újságok – az olvasás a fontos, nem a tévénézés és a mobiltelefon. Külön kis alkalmatosság a táskáknak – ez tipikus jellemzője azoknak a helyeknek, ahol a tulajdonos ért a vendéglátáshoz – is. A párnákon kézzel festett színes pávák billegtetik farkukat.

A hátsó traktusban virágüzlet, nem akármilyen: egy üvegablakon keresztül bárki megnézheti, hogyan készítik a hölgyek a csokrokat, asztaldíszeket, koszorúkat. Amikor belépek a hűvös helyiségbe, ki sem akarok onnan menni: illatos friss tavaszi tulipánok és jácintok százai, ezer kilométerekről, dupla szirmú, fehér nemesített amarilliszek, és rengeteg különleges kísérő zöld.

A Kemenes Cukrászat szállítja számukra a süteményeket, tortákat, pohárdesszerteket. Náluk készül a Páva csókja is, amely egyben az üzlet saját, házi süteménye, bár minden illik rá, csak eme megszokott hétköznapi meghatározás nem. 

A Kemenes Cukrászat szállítja számukra a süteményeket, tortákat, pohárdesszerteket. Fotó: kruchiodesign.huA Kemenes Cukrászat szállítja számukra a süteményeket, tortákat, pohárdesszerteket. Fotó: kruchiodesign.hu

Formája egy páva szemét idézi, több rétegű krém és piskóta váltják egymást, középen pisztácia és áfonya teszi különlegessé, no meg a tálalás izgalmassá és szezonálissá: egy türkiz-barna kerámiatál közepén helyezkedik el a tányérdesszertté avanzsált sütemény, amely fahéjas házi szilvaröszti körítést kap, és hatalmas sötétlila áfonyaszemek teszik festőivé A tálat egy könnyű rózsafa vágódeszkán helyezi elénk a felszolgáló hölgy, ami meghökkentő anyagkontrasztot alkot a kerámiával. De legalább ilyen szemrevaló a sajttorta, amelyet ehető, a tortához illő árnyalatú, piros szegélyű, liofilizált, sárga rózsaszirmok dobnak fel. A kávéfőzést baristák felügyelik és végzik, a víz palackja is egyedi.

A Páva csókja. Fotó: kruchiodesign.huA Páva csókja. Fotó: kruchiodesign.hu

A mosdóról nem szoktunk egy cukrászdánál említést tenni, ám itt érdemes. Már az a tény, hogy együtt van a női és a férfi toalett, utal a nemzetközi irányzatra, például amit Svédországban tapasztaltam. A pop up stílusú sárga ajtón ezt egy piros női száj és egy bajusz jelzi. Belül egy kis akvárium – addig se unatkozzon a vendég, amíg kezet mos, mert közben figyelheti a halacskák fürgeségét. (A fajtát úgy választotta ki László, hogy ne zavarja őket az átmeneti sötétség!) 

Némi pajzán ötlet teszi a legkisebb helyiséget huncuttá: a hölgyek, amíg éppen a dolgukat végzik, egy gyönyörű férfimodell portréjára tekintenek rá, míg a férfiak egy Marylin Monroe-t idéző, fiatal szőke hölgy után vágyakozhatnak. A kézmosó mellett tamponok – ha hirtelen szükség van rá – no meg kézkrém: a járvány óta sokkal többet mossák a kezüket az emberek, és a bőr kiszárad.

Hogyan tovább? László továbbra is dolgozik, mind a Sándor palotában, mind Monoron, sőt, már a húsvéti dekorációban gondolkodik (tavaly az ország minden tájáról érkeztek hímes tojások, amelyet a tojásfa ágaira aggattak az ide érkező turisták) és így lesz ez idén is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.