2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Varga Mihály már tegnap a közösségi oldalán harangozta be, ma délelőtt pedig  fel is avatták Pilisborosjenőn a favipiravirt gyártó üzemet. Az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezésügyi Intézet december 18-án engedélyezte az enyhe vagy kezdeti stádiumban hatásos vényköteles gyógyszert, amely március 8-tól már a patikákban is kapható.

A tárcavezető közölte: a Meditop Gyógyszeripari Kft. több mint 1,6 milliárd forintért fejlesztette pilisborosjenői üzemét 1,5 milliárd forintos kormányzati támogatással. A beruházásnak köszönhetően 230 munkahely megőrzése vált biztossá, és 10 új jött létre. A miniszter fontosnak nevezte, hogy a cég olyan berendezéseket vásárolt, amelyek a koronavírusos betegek gyógyításához használt készítmények gyártásához és fejlesztéséhez szükségesek.

Kiemelt helyen szerepel a favipiravir tabletta előállítása, amelyet a hazai ellátásban is alkalmazhatnak. A vállalat az elmúlt 3 hónapban 5 millió tablettát gyártott le.

3 hónap alatt 5 millió tablettát gyártottak. Fotó: Facebook
3 hónap alatt 5 millió tablettát gyártottak. Fotó: Facebook

A miniszter elmondta: a Meditop fejlesztése része az Egészségipari Támogatási Programnak, amelynek keretében eddig közel 50 vállalkozás 70 milliárd forintnyi beruházásáról született megállapodás.

A pénzügyminiszter szerint az Egészségipari Támogatási Program révén már nemcsak a maszkok és a kesztyűk, hanem a járvány elleni védekezést segítő gyógyszerek terén is önellátó lehet Magyarország.

Február közepén a Vajda Papír kezdte meg a maszkok tömegtermelését, amelynek köszönhetően napi 1 millió orvosi eszköz minőségű maszk készül Dunaföldváron  Az 1,4 milliárd forintos beruházás révén 16 új munkahely jött létre és 134 munkahely megőrzése vált biztosította. A gépsor 600 arcmaszk előállítására képes percenként, ami 300 millió arcmaszkot jelenthet évente. 

Február végi hír volt az is, hogy havi 10 millió sebészi kesztyű gyártása indulhat el hazai alapanyagból Kiskunfélegyházán hamarosan, amelyet 1,15 milliárd forinttal támogat a Program.

Az Egészségipari Támogatási Program eddigi keretét 68 milliárd forintra emelték tavaly nyár óta, s olyan projektek nyertek támogatást, amelyek a védőeszközök, orvostechnikai berendezések, gyógyszeralapanyagok és fertőtlenítést szolgáló termékek gyártásában jelentenek előrelépést.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!