<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Novemberig tarthat a forró, száraz időjárás Európában - az elmúlt 500 év legsúlyosabb aszályával néz szembe kontinensünk. A vízhiány miatt korlátozni kell a folyami hajózást, az áramtermelést és egyes növények terméshozama is visszaesett Európa-szerte.

Az Európai Bizottság által felügyelt Európai Aszálymegfigyelő Intézet (EDO) augusztusi jelentése szerint Európa 47 százalékán érvényes valamilyen aszályra, szárazságra figyelmeztető állapot. A talaj nedvességtartalmának egyértelmű hiánya általános az egész kontinensen, Európa 17 százalékán pedig riasztási állapotban van a szárazság miatt, vagyis még rosszabb a helyzet.

„Az év eleje óta Európa számos régióját sújtó súlyos aszály augusztus elejétől tovább terjedt és súlyosbodott” – szemlézte a Reuters cikkét a Napi.hu.

500 éve nem volt ekkora szárazság. Fotó: Depositphotos500 éve nem volt ekkora szárazság. Fotó: Depositphotos

Az EDO jelentése szerint a nyugat-európai-mediterrán térségben novemberig valószínűleg a szokásosnál melegebb és szárazabb időjárási körülmények várhatók.

Európa nagy részén ezen a nyáron hetekig tartó kánikulai hőmérsékletekkel kellett szembenéznie, ami súlyosbította az aszályt, erdőtüzeket okozott, egészségügyi figyelmeztetéseket váltott ki, és az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében további fellépésre szólított fel.

A jelenlegi aszály legalább 500 éve a legsúlyosabbnak tűnik, feltéve, hogy a szezon végi végleges adatok megerősítik az előzetes értékelést - áll a Bizottság közleményében.

A nyári terméskultúrák is szenvedtek a hőségtől, a 2022. évi szemes kukorica terméshozama 16 százalékkal marad el az előző öt év átlagától, a szójabab és a napraforgó terméshozama pedig 15 százalékkal, illetve 12 százalékkal csökkent. 

A vízenergia-termelés is megsínylette a helyzetet, ami a hűtőrendszereket tápláló vízhiány miatt további hatással van más energiatermelőkre. A folyók kiszáradása miatt rengeteg atomerőművet kellett lekapcsolni. Az alacsony vízszintek akadályozták a belvízi hajózást, például a Rajnán, és a szén- és olajszállításra is hatással volt a csökkentett hajórakomány.

Az EDO szerint az augusztus közepi esőzések enyhíthették a helyzetet, de egyes esetekben zivatarok kísérték őket, amelyek további károkat okoztak.

Az aszályhelyzet Magyarországon is válságos: az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) augusztus elején azt közölte, hogy 1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik. A mostani csapadékos időjárás kevéssé enyhíti a problémákat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.