2019. május 9. 16:31

A polgármester egy előterjesztésben korábban panaszkodott is arra, hogy mennyire kevés a közmunkás Felcsúton. Pedig most még annál is kevesebben vannak.

Tavaly december 6-án volt a testületi ülés egyik napirendi pontja a közmunkások hiánya miatt szükségessé vált gépvásárlás. Az akkori előterjesztés szerint már annyira kevés közmunkás volt a településen, hogy amit eddig a közmunkások kézzel végeztek el, azokat a folyamatokat inkább gépesíteni fogják. Pedig akkor majdnem háromszor több munkára fogható embere volt az önkormányzatnak, mint jelenleg. Októberrel bezárólag 8 közmunkást találtunk Felcsút neve mellett a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási honlapján.

Idén pedig szinte teljesen elfogytak a közmunkások. Az adatok alapján Felcsúton az első két hónapban mindössze 3 közmunkás dolgozott, ami rekordnak is tekinthető, az eddigi legalacsonyabb létszám 2013-ban volt, akkor 6-an dolgoztak ilyen formában az önkormányzatnál.

A jelenlegi három közmunkás közül ketten hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásban, egy személy pedig országos közfoglalkoztatási programban dolgozik. Ezzel párhuzamosan a regisztrált álláskeresők száma 18 főre apadt, ami szintén rekordalacsony szám, az eddigi legkedvezőbb adat 2018-hoz köthető, akkor 20-an voltak.

A BM honlapja szerint az álláskeresők relatív mutatója - vagyis egyfajta munkanélküliségi ráta - 1,39 százalékra csökkent az előző évi 1,6 százalékról. Ezt azonban nem szabad összekeverni a KSH által közölt munkanélküliségi rátával, az ugyanis a munkanélküliek számát vetíti rá a gazdaságilag aktív népességre (vagyis a foglalkoztatottak és a munkanélküliek csoportjára). Ellenben az álláskeresők relatív mutatója az álláskeresőket (vagyis a munkaügyi hivataloknál regisztráltakat) vetíti rá a település munkavállási korú népességre (15-64 évesek). A munkavállalási korban lévők között azonban nemcsak dolgozók és nem dolgozók lehetnek, hanem kismamák is vagy olyanok, akik valamilyen egészségügyi, családi okok miatt nem jelennek meg a piacon sem dolgozóként, sem álláskeresőként, munkanélküliként.

Felcsúton egyébként az országos átlagnál sokkal kedvezőbb a helyzet. Az első két hónapban az álláskeresők relatív mutatója ugyanis 3,99 százalék volt országos átlagban, ami tavalyhoz képest némi növekedést mutat. 2018-ra ugyanis 3,93 százalékot közölt a Belügyminisztérium.