<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Fejér megyei település munkaerőpiaca stabil lábakon áll, látszólag még stabilabbakon, mint mondjuk egy évvel ezelőtt, békeidőben koronavírus-járvány nélkül.

Miközben az ország több pontján nagymértékben nőtt a munkanélküliség és rengetegen regisztráltatták magukat álláskeresőként, Felcsút munkaerőpiacát nem rengették meg az elmúlt hónapok történései. Olyannyira nem, hogy a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási oldalának statisztikájában szebb számokkal lehet találkozni, mint bármikor az elmúlt években. A közfoglalkoztatásra, mint munkalehetőségre látszólag semmi szükség nincsen, hiszen egész egyszerűen elfogytak a közmunkások a településen.

A közfoglalkoztatás területi statisztikái alapján Felcsúton az első öt hónapban egyetlen egy közmunkás sem volt, amire a korábbi években és időszakokban nem volt még példa. Az elmúlt években így alakultak a létszámok:

  • 2013: 5 közmunkás
  • 2014: 11 közmunkás
  • 2015: 9 közmunkás
  • 2016: 16 közmunkás
  • 2017: 12 közmunkás
  • 2018: 7 közmunkás
  • 2019: 1 közmunkás.

Ez a rózsás helyzet azonban könnyen és hamarosan megváltozhat. Közmunkát ugyanis csak annak ajánlanak fel, akinek már lejárt a három hónapos álláskeresési járadékra való jogosultsági ideje; a koronavírus-járvány következtében első körben munkanélkülivé válók csak júliusban állhatnak be az állami foglalkoztatási programokba.

Márpedig a jelek szerint azért Felcsúton sincs kolbászból a kerítés és hiába kedvező a közfoglalkoztatottra vonatkozó statisztika, a regisztrált álláskeresők száma némileg más képet mutat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat településsoros adatai szerint ugyanis február és június között - tehát a járvány ideje alatt - 10 fővel lett több álláskereső. Bár a létszámot tekintve ez nagyon kevés, arányaiban már nagy ugrást jelent. A június végi 33 fő ugyanis 43 százalékkal több a február véginél. Igaz, a nyilvántartott álláskeresők aránya a település munkaerőpiacának méretét tekintve elenyésző, mindössze 1,8 százalék a munkaképes korú népességhez mérten.

Tehát bár a nyilvántartott álláskeresők számának növekedési mértéke, a 43 százalék sokkolóan hathat, valójában az alacsony bázis és a munkaerőpiac méretét tekintve mégsem utal arra, hogy érzékenyen érintette volna a járvány miatti válság a települést. Az 1277 dolgozni képes személy közül ugyanis mindössze 33-an vannak állás nélkül, ami kiemelkedően jó aránynak nevezhető. Nemcsak most, a válság idején, hanem még békeidőben is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.