4p

Vlagyimir Putyin Alekszej Navalnij temetése előtti napon megtartotta évértékelőjét, az Európai Unió nagy többséggel megszavazta, hogy ő a felelős az ellenzéki vezető haláláért. Háborús összefoglaló. 

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök éves parlamenti beszédében kijelentette, hogy a nyugat megpróbál „elpusztítani minket” és „megfékezni fejlődésünket”. Azt is mondta, hogy Oroszország a saját területén harcolni fog és „legyőzi” a NATO-t a terjeszkedése megakadályozása miatt, amely nukleáris háborút robbanthat ki. „Arra készülnek, hogy lecsapjanak a területünkre, és ehhez a lehető leghatékonyabb erőket használják fel. De emlékezzünk azoknak a sorsára, akik megpróbálták megszállni a területeinket, természetesen az ő sorsuk sokkal tragikusabb lesz, mint bármi, amivel szembesülhettünk" - tette hozzá.
 • Az európai védelmi és külügyminiszterek a következő napokban Párizsban találkoznak, hogy megvitassák Ukrajna és Moldova további támogatását.
 • Az orosz hatóságok csütörtökön őrizetbe vették Szergej Szokolov újságírót, a Novaja Gazeta szerkesztőjét a hadsereg hiteltelenítésének vádjával - jelentette az újság és az orosz állami média. A Novaja Gazeta egy internetes riportban közölte, hogy Szokolov őrizetbe vétele az orosz hadseregről szóló cikke után történt. 
 • Az Oroszország által két éve indított támadás kezdete óta több mint 270 embert öltek meg aknák és egyéb robbanószerkezetek - közölte Szerhij Reva, az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat aknamentesítési munkákat szervező részlegének vezetője csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján.

Bombatölcsér mellett megy el egy férfi egy éjszakai rakétatámadásban megrongálódott magtárnál, a kelet-ukrajnai Harkiv nagyváros Piszocsin nevű nyugati peremén 2024. február 26-án, az Ukrajna elleni orosz háború harmadik évében. A harkivi katonai parancsnokság szerint személyi sérülés nem történt. Fotó: MTI/EPA
Bombatölcsér mellett megy el egy férfi egy éjszakai rakétatámadásban megrongálódott magtárnál, a kelet-ukrajnai Harkiv nagyváros Piszocsin nevű nyugati peremén 2024. február 26-án, az Ukrajna elleni orosz háború harmadik évében. A harkivi katonai parancsnokság szerint személyi sérülés nem történt. Fotó: MTI/EPA

 • Az Európai Parlament csütörtökön kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin „bűnügyileg és politikailag is tehet Alekszej Navalnij ellenzéki vezető haláláról, amiért felelősségre kell vonni. 
 • Holnap temetik Navalnijt, de egy halottszállító sem akarja vállalni a holttest templomba szállítását, mert állítólag megfenyegették őket.
 • Ukrajna 511 embert azonosított, akiket háborús bűnökkel gyanúsítanak Oroszország 2022. februári inváziója óta, és már 81 ítéletet hozott – közölte a főügyész csütörtökön Kijevben. 
 • Az ukrán hadsereg csütörtökön közölte, hogy lelőtt három újabb orosz Szu-34-es vadászbombázót. A táviratban Olekszandr Szirszkij hadseregfőnök azt mondta: „Az ellenséges repülőgép elleni sikeres harci műveletek után február 29-én éjszaka további két orosz repülőgépet semmisítettek meg: Szu-34-es vadászbombázókat az Avdiivka és a Mariupol szektorban.
 • Az orosz bíróság csütörtökön elutasította egy orosz-amerikai nő fellebbezését a hazaárulás vádjával történő őrizetbe vétele ellen. Az FSZB biztonsági szolgálata a múlt héten közölte, hogy Ksenia Karelinát őrizetbe vették azzal a gyanúval, hogy az ukrán fegyveres erők számára gyűjtött pénzt. A Los Angeles-i lakos pénzeszközöket gyűjtött egy ukrán szervezetnek, amelynek végső haszonélvezője az ukrán hadsereg volt – közölte az FSZB.
 • Srí Lanka úgy döntött, hogy nem ad több ingyenes hosszú távú vízumot azoknak az orosz és ukrán állampolgároknak, akik az elmúlt két évben az Indiai-óceáni szigetországban telepedtek le – közölte csütörtökön egy kormánytisztviselő.
 • Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, fontosnak tartja, hogy Oroszország megerősítse kapcsolatait arab országokkal és latin-amerikai országokkal.
 • Az ukrán erők visszaszorították az orosz csapatokat az Avgyiivkától nyugatra fekvő Orlivka faluból, de a helyzet a keleti fronton továbbra is nehéz – közölte csütörtökön Olekszandr Szirszkij ukrán hadsereg főnöke. 
 • Ukrajna nagy mennyiségű villamosenergia-exportot tervez, kihasználva az enyhe időjárási időszak alatti alacsonyabb belföldi fogyasztást – közölte az Energiaügyi Minisztérium. (The Guardian, MTI))

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!