3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ez derült ki a mai Kormányinfón a karácsonyi rendelkezésre vonatkozó kérdésünkre.

Lapcsaládunk tagjai több kérdést is küldtek Gulyás Gergely miniszternek a mai Kormányinfóra. Az Mfor.hu arra volt kíváncsi, hogy milyen intézkedések jöhetnek szóba karácsonykor. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis kilátásba helyezte, hogy Szentestére a kormány külön szabályokat hozhat, de erről majd csak december 21-én döntenek. Kérdésünk arra is kiterjedt, hogy a lehetséges intézkedések közt szerepel-e a 8 órai kijárási tilalomra, valamint a jelenleg 10 főben maximált családi rendezvényekre vonatkozó szabályozás lazítása.

Jöhet az egész család (Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala)
Jöhet az egész család (Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala)

A miniszter válaszából kiderült, hogy a kormány még nem határozott erről, ahhoz meg kell várni a következő napok esetszámainak alakulását, s csak a karácsony hetében rendelkezésre álló adatok alapján lehet megfontolt döntést hozni.

Azt mondta továbbá, hogy ha nem lenne karácsony, nem lenne enyhítés. Hozzátette, hogy azok az irányok jöhetnek szóba a karácsonyi járványügyi szabályok kialakítása során, amelyeket kérdésünkben érintettünk. Vagyis arra lehet számítani, hogy amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, akkor nem kell majd 8 órára hazatérni, illetve 10 főnál nagyobb családi rendezvényeket is lehet majd tartani.

A mai Kormányinfón egyébként az is elhangzott, hogy nem csak egy napra - Szentestére - szorítkozhatnak a lazítások, hanem több napra is.

Rákérdeztünk arra is, hogy tekintettel a koronavírus-járvány áthúzódására 2021-re, nem fontolja-e meg a kormány a januártól hatályba lépő adócsomag szigorításainak felfüggesztését, például a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) esetében. Gulyás jelezte, hogy a szabályok módosítására a kata versenyképességének megőrzése miatt van szükség. Szerinte "senki nem vitatta", hogy problémát jelent a kata eltérő használata az eredeti jogalkotói céltól. Becslése szerint a kata-törvény tényleges csélcsoportját, mintegy 340 ezer kisvállalkozást nem fog érinteni az új szabályozás. Vannak ugyanakkor olyan csoportok, akik kifogásolják, hogy az egy kifizetőtől származó, 3 millió forintot meghaladó összeg esetén belép a 40 százalékos különadó.

Gulyás Gergely szerint ez ügyben a Pénzügyminisztériummal kell szakmai egyeztetést folytatni. Ami olvasatunkban azt jelenti, hogy a kormány nem zárkózik el a jogszabály egyes pontjainak újragondolásától.

A Privátbankár is két kérdést küldött a miniszternek. Az elsőben arról érdeklődtünk, hogy mekkora lesz a közfoglalkoztatotti bér 2021-ben - még ősz elején beszélt Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogy emelni fogják a 8 órás foglalkoztatásban jelenleg adható bruttó 81 530 forintos összeget. A miniszter elmondta, hogy erről még nem döntött a kormány, meg kell várni az "esetlegesen létrejövő" megállapodást a minimálbérről.

Ahhoz mérten lehet ugyanis megállapítani a közfoglalkoztatási bér új összegét. Jelezte, hogy ha nem jönne létre megállapodás a munkaadók és munkavállalók között a minimálbérről, akkor a kormánynak kell döntenie. Hozzátette, hogy idén nagyon elérnek a javaslatok a teljes munkaidőben adható legkissebb bérről.

A minisztert végül a nyugdíjminimum emeléséről kérdeztük (ez az összeg hosszú évek óta 28 500 forint), de Gulyás Gergely inkább a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről beszélt: első körben egyheti összeget kapnak a nyugdíjasok, "februárban vagy márciusban", ahogy Gulyás fogalmazott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!