<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez derült ki a mai Kormányinfón a karácsonyi rendelkezésre vonatkozó kérdésünkre.

Lapcsaládunk tagjai több kérdést is küldtek Gulyás Gergely miniszternek a mai Kormányinfóra. Az Mfor.hu arra volt kíváncsi, hogy milyen intézkedések jöhetnek szóba karácsonykor. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis kilátásba helyezte, hogy Szentestére a kormány külön szabályokat hozhat, de erről majd csak december 21-én döntenek. Kérdésünk arra is kiterjedt, hogy a lehetséges intézkedések közt szerepel-e a 8 órai kijárási tilalomra, valamint a jelenleg 10 főben maximált családi rendezvényekre vonatkozó szabályozás lazítása.

Jöhet az egész család (Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala)
Jöhet az egész család (Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala)

A miniszter válaszából kiderült, hogy a kormány még nem határozott erről, ahhoz meg kell várni a következő napok esetszámainak alakulását, s csak a karácsony hetében rendelkezésre álló adatok alapján lehet megfontolt döntést hozni.

Azt mondta továbbá, hogy ha nem lenne karácsony, nem lenne enyhítés. Hozzátette, hogy azok az irányok jöhetnek szóba a karácsonyi járványügyi szabályok kialakítása során, amelyeket kérdésünkben érintettünk. Vagyis arra lehet számítani, hogy amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, akkor nem kell majd 8 órára hazatérni, illetve 10 főnál nagyobb családi rendezvényeket is lehet majd tartani.

A mai Kormányinfón egyébként az is elhangzott, hogy nem csak egy napra - Szentestére - szorítkozhatnak a lazítások, hanem több napra is.

Rákérdeztünk arra is, hogy tekintettel a koronavírus-járvány áthúzódására 2021-re, nem fontolja-e meg a kormány a januártól hatályba lépő adócsomag szigorításainak felfüggesztését, például a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) esetében. Gulyás jelezte, hogy a szabályok módosítására a kata versenyképességének megőrzése miatt van szükség. Szerinte "senki nem vitatta", hogy problémát jelent a kata eltérő használata az eredeti jogalkotói céltól. Becslése szerint a kata-törvény tényleges csélcsoportját, mintegy 340 ezer kisvállalkozást nem fog érinteni az új szabályozás. Vannak ugyanakkor olyan csoportok, akik kifogásolják, hogy az egy kifizetőtől származó, 3 millió forintot meghaladó összeg esetén belép a 40 százalékos különadó.

Gulyás Gergely szerint ez ügyben a Pénzügyminisztériummal kell szakmai egyeztetést folytatni. Ami olvasatunkban azt jelenti, hogy a kormány nem zárkózik el a jogszabály egyes pontjainak újragondolásától.

A Privátbankár is két kérdést küldött a miniszternek. Az elsőben arról érdeklődtünk, hogy mekkora lesz a közfoglalkoztatotti bér 2021-ben - még ősz elején beszélt Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogy emelni fogják a 8 órás foglalkoztatásban jelenleg adható bruttó 81 530 forintos összeget. A miniszter elmondta, hogy erről még nem döntött a kormány, meg kell várni az "esetlegesen létrejövő" megállapodást a minimálbérről.

Ahhoz mérten lehet ugyanis megállapítani a közfoglalkoztatási bér új összegét. Jelezte, hogy ha nem jönne létre megállapodás a munkaadók és munkavállalók között a minimálbérről, akkor a kormánynak kell döntenie. Hozzátette, hogy idén nagyon elérnek a javaslatok a teljes munkaidőben adható legkissebb bérről.

A minisztert végül a nyugdíjminimum emeléséről kérdeztük (ez az összeg hosszú évek óta 28 500 forint), de Gulyás Gergely inkább a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről beszélt: első körben egyheti összeget kapnak a nyugdíjasok, "februárban vagy márciusban", ahogy Gulyás fogalmazott.