Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Meglepetésekkel ugyan nem szolgált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, hiszen sem a 0,6 százalékos jegybanki alapkamat, sem az egyéb monetáris kondíciók nem változtak, azért apró újdonságot így is hozott a mai ülés: a jegybank pénzt csoportosíthat át további állampapír-vásárlásokra, s készen áll 10 évesnél rövidebb lejáratú papírok vételére is.

A második hullám az ipari termelésre egyelőre kevésbé hat negatívan, a szolgáltatások azonban továbbra is jelentősen kitettek a járványügyi intézkedések hatásainak – állapította meg a Monetáris Tanács. Az elmúlt év végén az Európai Unió több tagállamában az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom növekedése volt tapasztalható. Ugyanakkor az egyre szigorúbb járványügyi korlátozások bevezetése és fenntartása a gazdasági kilábalás elhúzódását okozza, így a világgazdaság helyreállításának üteme körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.

10 évnél rövidebb lejáratú papírokat is vehet az MNB. Fotó: MTI10 évnél rövidebb lejáratú papírokat is vehet az MNB. Fotó: MTI

Az elhúzódó gazdasági kilábalás következtében a laza monetáris kondíciók mind a globális jelentőségű, mind a régiós jegybankok esetén várhatóan továbbra is tartósan fennmaradnak – vezetett át a tanács közleménye a mai kamatdöntés közvetlen indoklásához, mely 0,6 százalékon hagyta az alapkamatot és az egyéb kondíciókon sem változtatott.

A közleményből az is kiderül, hogy egyelőre nem változik az egyhetes betéti kamatok 0,75 százalékos szintje sem. Mondván, "ameddig az inflációs kockázatok indokolják, addig a jegybank az alapkamat és az egyhetes betéti eszköz kamata között különbséget tart fenn". Arra, ha a későbbiekben némi lazítást szeretne az MNB, az Equilor Befektetési Zrt. alapvetően két lehetőséget lát: egyrészt korlátozhatja az elfogadott mennyiséget, ezzel csökkentheti a kiszívott likviditást, másrészt visszacsökkentheti a kamatszintet 15 bázisponttal, 0,6 százalékra. Egyelőre nem került szóba a lazítás szükségessége, a következő egyhetes betéti tendert csütörtökön tartják.

Az előző kamatdöntés óta beérkezett makrogazdasági adatok összhangban állnak a decemberi inflációs jelentés előrejelzésével. Az elmúlt időszakban folytatódott az ipar kilábalása, az ipari termelés éves összevetésben 1,6 százalékkal bővült novemberben, míg az építőipari termelés volumene 5 százalékkal növekedett. Az építőipari termelés június óta trendszerűen emelkedik. A koronavírus-járvány kihívásaira a vállalati szektor a kormányzati támogatásoknak és a hitelpiacot élénkítő lépéseknek köszönhetően főként a részmunkaidőben foglalkoztatottak arányának növelésével reagált. A munkanélküliségi ráta 2020 novemberében a megelőző hónaphoz viszonyítva csökkent és nemzetközi összehasonlításban is alacsony szinten, 4,1 százalékon alakult.

GDP

A koronavírus-járvány második hulláma miatt a világgazdaság helyreállása a korábban vártnál hosszabb ideig tarthat a tanács szerint. A korlátozó intézkedések mellett a hazai gazdasági aktivitás 2020 negyedik negyedévében ismét csökkent, így az MNB várakozásai szerint a GDP összességében 6-6,5 százalékkal zsugorodhatott 2020-ban. A gazdasági élet normalizálódása a koronavírus elleni vakcina széles körű elterjedésével párhuzamosan, 2021 második negyedévétől indulhat meg. A hazai GDP 2021-ben várhatóan 3,5-6, 2022-ben 5-5,5 százalékkal növekszik - erősítette meg az egy hónapja kiadott inflációs jelentésben szereplő prognózisokat a jegybank.

Infláció

A Monetáris Tanács szerint az árazási döntéseket a következő negyedévekben is nagy változékonyság jellemzi. A dohánytermékek jövedéki adójának év eleji növekedése és bázishatások következtében a fogyasztóiár-index a tavaszi hónapokban várhatóan átmenetileg 4 százalék körül alakulhat. Az indirektadó-változások összességében az inflációt 2021-ben 0,8, míg 2022-ben 0,1 százalékponttal emelhetik. Ezzel szemben a mérsékelt külső inflációs környezet mellett a gyenge belső kereslet is az árnövekedés lassulásának irányába hat. Összességében az infláció 2021-ben a 3,5-3,6 százalékos tartományban, míg 2022-től újra a középtávú jegybanki cél (3 százalék) körül alakulhat. A járványhelyzet időbeli lefutása és a gazdaság várható helyreállása a továbbiakban is változékony árazási mintázatokat eredményezhet, ezért a tartósabb inflációs hatások megítélésében a szokásosnál is nagyobb óvatosság indokolt – hangsúlyozzák a hazai monetáris politika irányítói.

Költségvetés

A tavaly – ahogy a tanács közleménye fogalmaz – a Pénzügyminisztérium közleménye szerint 2020-ban 9 százalékot elért költségvetési deficit az idén csökkenhet. A GDP-arányos államadósság-ráta a 2011 óta tartó folyamatos apadás után 2020-ban átmenetileg jelentősen megemelkedett, azonban a gazdasági növekedés helyreállásával és a hiány mérséklődésével párhuzamosan előretekintve ismét csökkenő pályára állhat - vélik a Szabadság téren. Egyúttal hangsúlyozzák, hogy "az adósság finanszírozása stabil, melyet a belső megtakarítások is nagyban támogatnak". A tőkemérleg többlete hozzájárul az ország tartós, pozitív külső finanszírozási képességének fenntartásához, amelynek hatására az ország nettó külső adóssága a következő években tovább mérséklődhet.

A Monetáris Tanács megítélése szerint változatlanul a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés felerősödése jelenti a legnagyobb rizikót az inflációs kilátások szempontjából. Az MNB egyértelmű szándéka elkerülni, hogy a jelenlegi bizonytalan globális piaci környezet az inflációs kockázatok emelkedését okozza.

Állampapír-vásárlások

A közleményből az is kiviláglik, hogy változások jöhetnek a jegybank állampapír-vásárlási programjában. Az elmúlt hetekben néhány bázisponttal tolódott felfelé a hozamgörbe, a rövid oldalon nem történt változás, az egy évnél hosszabb lejáratokon történt 5-25 bázispontos hozamemelkedés. Az MNB folytatja a hosszú lejáratú állampapírok vásárlását a 10, 12, 17 és 20 éves sorozatokból, hetente összesen 35-40 milliárd forint értékben.

A ma megjelent közleményben a jegybank jelezte, hogy a hosszabb futamidőre ható eszközök hatékonyabb alkalmazása érdekében a monetáris politikai irányultságát változatlanul tartva az egyes programjai keretében kibocsátott likviditás átcsoportosítását hajtja végre a fedezett hiteleszköz felől az állampapír-vásárlások irányába. Emellett készen áll arra, hogy az állampapír-vásárlásokat a tízévesnél rövidebb lejáratú állampapírokra is kiterjessze, ezzel biztosítva a folyamatos állampapírpiaci likviditást a hozamgörbe középső szakaszán.

A vásárlások heti összegét továbbra is rugalmasan alakítják, melyek során a korábbinál nagyobb arányban hajtanak végre közvetlen másodpiaci vásárlásokat. Az MNB az állampapír-vásárlási programot tartós piaci jelenlét mellett, a szükséges mértékben és a szükséges ideig fogja használni és továbbra is kiemelt fontosságúnak tekinti a hosszabb futamidők súlyának növelését az államadósság lejárati szerkezetében.

A jelenlegi, gyorsan változó környezetben kiemelten fontos, hogy a rövid oldali hozamok biztonságos távolságban maradjanak a nullaközeli tartománytól - erősítette meg a tanács Virág Barnabás MNB-alelnök néhány nappal ezelőtti kijelentését. A mai kamatdöntő ülést követőeen kiadott közlemény azzal a szokásos fordulattal fejeződik be, hogy "a Tanács folyamatosan értékeli a beérkező adatokat, kiemelt figyelemmel követi a gazdaság helyreállításával kialakuló inflációs hatások tartósságát, valamint a pénzpiaci folyamatok lehetséges inflációs hatásait" és "amennyiben az inflációs kilátások megváltozása indokolttá teszi, az MNB készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására".

Mindenesetre ez utóbbi kitételből ezúttal a piac a jelek szerint nem vont le messzemenő következtetést. Legalábbis erre utal, hogy a forint árfolyama a kamatdöntést és a közlemény megjelentetését követően is stabilnak tekinthető, délután 4-kor az euróval szemben hajszállal a 359-es szint alatt tartózkodott a hazai fizetőeszköz, vagyis gyakorlatilag ugyanott, mint a nap döntő részében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.