<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Az elmúlt napokban olyan hír látott napvilágot, hogy a készletek vészesen apadnak. Eközben az orosz-ukrán konfliktus egyre feszültebbnek látszik, és Moszkva állítólag már leállította az Ukrajnán keresztül érkező gáztranzitot. A fentiek alapján sokakban jogosan merülhet fel a kérdés, hogy van-e aggódni valónk, hiszen a fűtési szezon még hosszúnak ígérkezik.

Néhány napja jelent meg egy hír, mely szerint ötven százalék alá került a kereskedelmi gáztárolóink töltöttsége. A tartalékokról beszámoló VGF szaklap arról is írt, hogy amennyiben az október elseje óta tapasztalt, tavalyinál kétszer nagyobb ütemben folyik a fűtési szezon hátralévő részében is a kitárolás, 100 nap múlva kiürülnek Magyarország kereskedelmi gáztárolói. Ennek persze nem szükségszerű bekövetkeznie, mert az import növelésére van lehetőség, ha pedig baj történik, rendelkezésre áll még az 1,2 milliárd köbméteres állami vésztartalék is – tették hozzá a cikkben.

Jönek a hideg napok - a gáz is jön majd? (Forrás: Pixabay)Jönek a hideg napok - a gáz is jön majd? (Forrás: Pixabay)

Mielőtt bárki a fenti információra legyinthetett volna, esetleg felesleges pánikkeltésnek titulálják, megjelent egy rendelet, amely alapján azt lehet feltételezni, hogy a gázellátásban nehézségek adódhatnak. Az (elvileg) átmeneti szabályozás a magyarországi gáztárolók működtetőit érinti, és az a lényege, hogy az érintett cégeknek kötelező kölcsönadniuk a tárolókban lévő felszabadítható párnagázt. Az új jogszabály a mostani fűtési szezont érint, hiszen a rendelkezés szerint a párnagáz visszapótlásának határideje a 2022-es betárolási ciklus vége, de legkésőbb a 2022. szeptember 30-i gáznap vége. Az Orbán Viktor által jegyzett rendelet a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény hatályvesztéséig érvényes.

A helyzet a fentiek alapján korántsem tűnik optimálisnak, főleg azoknak a tényeknek a fényében, hogy a fűtési szezon elején Európában igazi „gázpara” volt, ami az árakat az egekbe lőtte. Eközben viszont Magyarország a béke szigete volt, hiszen a lakosság a felrobbanó energiaárakból mit sem érzékelt.

Ráadásul szeptember végén az új orosz-magyar hosszútávú gázszerződés aláírásakor Szijjártó Péter mindent megígért, ám arról szó sem volt, hogy a gázellátással bajok lehetnek.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.