<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

A nemzetközi gazdasági sajtóban hetek óta fontos téma az energiaárak féktelen emelkedése. A fogyasztók számára komoly költséget jelentő áremelkedésen túl már azzal is riogatnak sok helyen, hogy gázhiány lesz a télen. Adódik a kézenfekvő kérdés, hogy mi lesz a hazai fogyasztókkal?

Az elmúlt években rendszeresen terítékre került, hogy a magyar földgázszabályozás mennyire kedvez a fogyasztóknak, hiszen voltak olyan időszakok, amikor a piaci árak alulmúlták az itthon fizetendő lakossági díjakat. A mostani időszakban viszont nem kérdéses, hogy a hazai lakosság nagyon jól jár a rögzített árakkal, hiszen túlzás nélkül állítható, hogy az árak felrobbantak.

Követhetetlen a drágulás

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) augusztusi földgáz piacmonitoring jelentésében azt írták, hogy folytatódott a gázárak emelkedése augusztusban, a hónap folyamán megawattóránként 7 eurós növekedés volt a spot piacokon; így tavaly júniushoz viszonyítva ötszörösére nőttek az árak. A problémák hátterében globális folyamatok állnak a MEKH szerint, világszerte ugyanis korlátozott a kínálat, miközben a kereslet változatlanul növekszik. Ázsia továbbra is felvásárolja az elérhető LNG (cseppfolyósított földgáz) forrásokat, ami miatt Európába az előző évi LNG-mennyiség 75 százaléka érkezik.

Töretlenül dárgult a földgáz határidős tőzsdei ára (Forrás: Investing)Töretlenül dárgult a földgáz határidős tőzsdei ára (Forrás: Investing)

A jelentés szerint az alacsony LNG források, valamint az alacsony intenzitású vezetékes szállítások miatt az európai földgáztárolók feltöltése késett, különösen Németországban és Hollandiában. Augusztusban a magyar piacon tovább folytatódott a betárolás, az egy évvel ezelőtti készletszint 1 százalékkal nőtt. Az extra betárolás forrása az Ukrajna és kisebb mértékben Románia felől érkező import volt. A MEKH kiemelte, hogy az LNG-terminál átadása óta erősödik a horvát és a magyar piac integrációja, amit jól mutat, hogy a rendszeres tranzitszállítások megszűnése ellenére egyre nagyobb a kétirányú kereskedelmi áramlás a két piac között.

Lesz-e elég gáz?

A hazai tározói kapacitások telítettségéről is közölt adatokat a MEKH, augusztus utolsó napján 78,5 százalékon voltak a magyar gáztárolók.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.