2019. november 26. 11:18

Ennek okát a rendkívül laza hazai monetáris politikában, a régiós szinten is alacsony irányadó kamatban, valamint azokban a jegybanki üzenetben látják, miszerint az MNB nem bánja, ha gyenge a hazai fizetőeszköz.

A gazdasági növekedés jelentős lassulására számít jövőre a CIB Bank. A hazai GDP 2019-ben még 4,8 százalékos növekedése jövőre már közelebb lehet a 3 százalékhoz, ami a magyar gazdaság potenciális üteméhez közeli – vélte Trippon Mariann, hitelintézet vezető elemzője a mai sajtótájékoztatóján. Hozzátéve, bár a gazdaság bővülése jövőre tényleg nagy mértékben lassul, még így is csak kissé marad el az előző öt év átlagától, miközben továbbra is az egyik legmagasabb lehet az Európai Unióban. Ráadásul az sem a munkaerőpiac, sem a költségvetés szempontjából nem jelent extra kockázatot. 

CIB bankfiók a Westendben CIB bankfiók a Westendben

A kevésbé kedvező külső környezetben a hazai gazdaság motorja a belső felhasználás maradhat, a fogyasztás dinamikusan nőhet, és a jövőre még elérhető EU-s forrásokkal jelentősen megtámogatva a beruházások is gyarapodhatnak. Más kérdés, hogy e hatások 2020-ban már gyengébbek lehetnek, miközben Trippon Mariann szerint a külső környezet romlása miatt az exportteljesítmény is visszafogottabbá válhat. 

Ami az inflációt illeti, a CIB szerint az idén viszonylag nagy kilengésekkel a 3,9 százalékos éves csúcsról szeptemberre 2,9 százalékig visszaesett pénzromlás szintje az idén és jövőre is éves átlagban a középtávú 3 százalékos jegybanki cél felett maradhat. Az alapfolyamatokat jobban tükröző maginflációs mutatókat a növekvő kereslet nyomás alatt tarthatja, a jegybank kamatdöntéseinél kiemelten figyelt adószűrt maginfláció stabilan meghaladhatja a 3 százalékot. Igaz, a CIB-nél nem számítanak arra, hogy e mutató tartósan átlépné a 3 százalékos jegybanki cél körüli 1-1 százalékpontos toleranciasáv felső szélét.

Ez utóbbi, s főként a globálisan alacsony kamatkörnyezet miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája továbbra is laza maradhat, a 2016 májusa óta 0,9 százalékos jegybanki alapkamat 2020 végéig nem változhat. Ettől még a likviditásmenedzselési eszköztár alkalmazásával folytatódhat a monetáris kondíciók finomhangolása, azok csak akkor változhatnak, ha az Európai Központi Bank politikájában jelentős fordulat következne be.

A ma az euróval szemben a 337-as szintjével új történelmi mélypontjára került forint lassú, fokozatos leértékelődése folytatódhat Trippon Mariann szerint. Bár mostani előrejelzésükben 2020-ra 330 forintos euróárfolyamot prognosztizálnak, ezt még a korábbi makrogazdasági adatok és paraméterek alapján határozták meg. Előrejelzésüket december második felében vizsgálják felül, azt követően, hogy az MNB megjelentette a következő inflációs jelentését. Érdeklődve várjuk a következő hónapok inflációs számait atekintetben, vajon a gyengülő forintárfolyam hogyan változtatja meg a cégek árazási politikáját, hiszen a drágítás az autókereskedőknél már érzékelhető – közölte a CIB vezető elemzője.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.