<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) - a piac több mint kétharmadát lefedő legnagyobb, magyar tulajdonú HR-szolgáltatók érdekképviselete - 14 tagja és támogatója közreműködésével újraindította a 2020 tavaszán megkezdett reprezentatív kutatását. 

Harc a túlélésért

Az első két vizsgált hét adatai alapján megállapítható, hogy itthon munkaerő-piaci szempontból stagnálás, bizonytalanság és kivárás várható.  Ennek elsődleges oka a háború okozta energiakrízis, a gazdasági válság, a recesszió. Jóllehet, a járvány után Magyarország dinamikus növekedésnek indult, 2021 végére, 2022 elejére elérte a teljes foglalkoztatottságot.

Az agrár- és feldolgozóiparban a szezonális hatás miatt visszaesés tapasztalható, a gépgyártás és a fémipar az alapanyaghiány, valamint a magas beszerzési árak, a vendéglátás, az idegenforgalom és a turisztika pedig a magas rezsi miatt a túlélésért harcol – nyilatkozta lapunknak Dénes Rajmund Roland, az MMOSZ kommunikációs alelnöke, a Humán Centrum cégvezetője. 

A cégek számára kormányzati segítség nélkül a 8-10 százalékos béremelés is erőn felüli lenne. Fotó: Depositphotos
A cégek számára kormányzati segítség nélkül a 8-10 százalékos béremelés is erőn felüli lenne. Fotó: Depositphotos

A magyarországi munkaerőpiac szempontjából egyre meghatározóbb autóipar most már nemcsak chiphiánnyal küzd, hanem egyéb alapanyag- és beszállítói deficittel, amit az energiaárak többszörös emelkedése tovább nehezít. 

Lassúbb az átfutási idő

Egyes személy és haszongépjárművek esetében nem ritka a megrendelést követő 18-48 havi gyártás átfutási idő, az árfolyamingadozások, a forint gyengülése az euróhoz és a dollárhoz képest pedig a kiszámíthatatlanságot csak erősíti.

Az év vége miatt a kereskedelmi, elektronika/szórakoztató ipari, logisztikai területek időszakos fellendülése várható. A telekommunikációs, banki, szolgáltató szektorokban, iparágakban a home office elterjedésével az irodák költséget takaríthatnak meg. 

Nagy kihívás lesz a következő hetekben, hónapokban a 2023-as minimálbér, a garantált bérminimum meghatározása. A bérek vásárlóértéke az utóbbi időben minimum 20 százalékkal csökkent, ezért a szakszervezet, érthető módon, 15-20 százalék közötti béremelést szeretne. A cégek számára viszont kormányzati segítség nélkül a 8-10 százalékos béremelés is erőn felüli lenne.

A HR-szolgáltatók szerepe egyre fontosabb

A 2020 óta tartó, bizonytalan, tervezhetetlen világgazdasági környezetben komoly támogatást tudnak adni az atipikus foglalkoztatásban gyakorlattal rendelkező, munkaerő-kölcsönzéssel is foglalkozó HR-szolgáltatók. 

Ami fontos, hiszen a megrendelések ingadozása miatt, olykor csak egy bizonyos feladat, konkrét beruházás miatt vesznek fel embereket, akiknek a további karrierjében, új munkahelyük megtalálásában, komplex segítséget tudnak nyújtani.