3p

A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) - a piac több mint kétharmadát lefedő legnagyobb, magyar tulajdonú HR-szolgáltatók érdekképviselete - 14 tagja és támogatója közreműködésével újraindította a 2020 tavaszán megkezdett reprezentatív kutatását. 

Harc a túlélésért

Az első két vizsgált hét adatai alapján megállapítható, hogy itthon munkaerő-piaci szempontból stagnálás, bizonytalanság és kivárás várható.  Ennek elsődleges oka a háború okozta energiakrízis, a gazdasági válság, a recesszió. Jóllehet, a járvány után Magyarország dinamikus növekedésnek indult, 2021 végére, 2022 elejére elérte a teljes foglalkoztatottságot.

Az agrár- és feldolgozóiparban a szezonális hatás miatt visszaesés tapasztalható, a gépgyártás és a fémipar az alapanyaghiány, valamint a magas beszerzési árak, a vendéglátás, az idegenforgalom és a turisztika pedig a magas rezsi miatt a túlélésért harcol – nyilatkozta lapunknak Dénes Rajmund Roland, az MMOSZ kommunikációs alelnöke, a Humán Centrum cégvezetője. 

A cégek számára kormányzati segítség nélkül a 8-10 százalékos béremelés is erőn felüli lenne. Fotó: Depositphotos
A cégek számára kormányzati segítség nélkül a 8-10 százalékos béremelés is erőn felüli lenne. Fotó: Depositphotos

A magyarországi munkaerőpiac szempontjából egyre meghatározóbb autóipar most már nemcsak chiphiánnyal küzd, hanem egyéb alapanyag- és beszállítói deficittel, amit az energiaárak többszörös emelkedése tovább nehezít. 

Lassúbb az átfutási idő

Egyes személy és haszongépjárművek esetében nem ritka a megrendelést követő 18-48 havi gyártás átfutási idő, az árfolyamingadozások, a forint gyengülése az euróhoz és a dollárhoz képest pedig a kiszámíthatatlanságot csak erősíti.

Az év vége miatt a kereskedelmi, elektronika/szórakoztató ipari, logisztikai területek időszakos fellendülése várható. A telekommunikációs, banki, szolgáltató szektorokban, iparágakban a home office elterjedésével az irodák költséget takaríthatnak meg. 

Nagy kihívás lesz a következő hetekben, hónapokban a 2023-as minimálbér, a garantált bérminimum meghatározása. A bérek vásárlóértéke az utóbbi időben minimum 20 százalékkal csökkent, ezért a szakszervezet, érthető módon, 15-20 százalék közötti béremelést szeretne. A cégek számára viszont kormányzati segítség nélkül a 8-10 százalékos béremelés is erőn felüli lenne.

A HR-szolgáltatók szerepe egyre fontosabb

A 2020 óta tartó, bizonytalan, tervezhetetlen világgazdasági környezetben komoly támogatást tudnak adni az atipikus foglalkoztatásban gyakorlattal rendelkező, munkaerő-kölcsönzéssel is foglalkozó HR-szolgáltatók. 

Ami fontos, hiszen a megrendelések ingadozása miatt, olykor csak egy bizonyos feladat, konkrét beruházás miatt vesznek fel embereket, akiknek a további karrierjében, új munkahelyük megtalálásában, komplex segítséget tudnak nyújtani. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!