4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy hőszivattyús beruházás akár pár év alatt visszahozhatja az árát.

A kormány eredeti terveihez képest egyhónapos csúszással, július 1-jén indult el az új Otthonfelújítási Program. A programban húszezer, 1991 előtti használatba vételi engedéllyel rendelkező családi ház legalább 30 százalékos energiahatékonyság-növelése valósulhat meg 108 milliárd forintnyi uniós forrásból. Háztartásonként legfeljebb 6 millió forintra lehet pályázni.

Házi Péter, a Wagner Solar Hungária Kft. gépészeti üzletágvezetője szerint ekkora összegből egy 9 kilowattos, kisebb meleg víz és puffertárolóval rendelkező hőszivattyú kiépítése a jelenlegi piaci környezetben megvalósítható. Kérdésre válaszolva elmondta, ez a rendszer alkalmas akár egy 120 négyzetméteres ingatlan felületfűtésének, és a benne élő négy fő napi 50 literes melegvíz-igényének kielégítésére.

Mint fogalmazott, a jelenlegi rezsiárak mellett egy korszerűtlen gázkazánhoz képest – a kedvezményes fűtési szezonban H-tarifával számolva – a hőszivattyú öt év után már pénzt hoz a konyhára úgy is, hogy az Otthonfelújítási Program keretein belül felvenni szükséges kamatmentes kölcsönt még akkor is havi rendszerességgel fizeti vissza a család.

Megéri, de vannak buktatók
Megéri, de vannak buktatók
Fotó: Wien Energie / Johannes Zinner

„Az említett példa a Kádár-kockákra jellemző alapterületű ingatlanokra vonatkozik, de ha ezeknél is nagyobb házakat vizsgálunk, akkor a megtérülési idő akár fele ennyi is lehet. Ha egy 220 négyzetméteres otthont veszünk alapul, abban az esetben már két és fél év alatt pénzünknél lehetünk a megtakarított energiadíjak által. Vagyis minél nagyobb energiafelhasználású az ingatlan, annál gyorsabban megtérül a hőszivattyú telepítésének költsége” – mutatott rá Házi Péter.

A szakember a hőszivattyúk rengeteg előnye között említette a teljesség igénye nélkül azt is, hogy a lokális szén-dioxid kibocsátás mellett a szén-monoxid mérgezéstől sem kell tartanunk, ráadásul a hőleadó felületek fejlesztésével hűteni is tudjuk vele nyáron az ingatlanunkat.

35 ezren biztosan elestek a lehetőségtől

A Wagner Solar Hungária Kft. gépészeti üzletágvezetője kiemelte, a pályázat fő eredményfeltétele, hogy a 30 százalékos primer energiamegtakarítást mindenképp szükséges elérni. Ugyanakkor a támogatást önmagában hőszivattyú kiépítésére nem lehet elnyerni, azt kombinálni kell nyílászárócserével vagy szigeteléssel.

Van viszont egy kiskapu, ha utóbbiakkal nem szeretnénk feltétlenül élni: Házi Péter szerint a hőszivattyús fűtéskorszerűsítéssel önmagában elérhető a kívánt 30 százalékos energiamegtakarítás, így akár egy db nyílászáró cseréjével is pályázható lehet a hőszivattyús rendszer kiépítése.”

„Ami még a buktatókat illeti, aki a 100 százalékos támogatású uniós napelemes pályázatban részt vett, az a mostani támogatással nem élhet a feltételek alapján. Ez nagyjából 35 ezer háztartást érint” – jelezte.

Házi Péter rámutatott: a program még el sem indult, amikor már több száz jelentkező sorakozott náluk. Mivel a telepítési kapacitásaik végesek, aki komolyan gondolkodik a korszerűsítésben, annak érdemes még júliusban lépnie, hogy ne a kivitelező hiánya miatt kelljen lemondania terveiről. Ő azt javasolja, hogy csak olyan vállalkozókkal szerződjünk, akik egyben képesek kezelni az egész beruházást, akiknek van múltja és vannak referenciái. Külön érdemes rákérdezni a kulcsrakész kivitelezésre, mert a piacon lévő hőszivattyú telepítők gyakran csak a kalorikus kört szerelik készre, a háztartás vízkörére való rákötéssel külön szakembert szükséges fogadnia a megrendelőnek, így gyakran kialakul a klasszikus egymásra mutogatás szituációja. Fontos szem előtt tartani, hogy a tervezéstől ne csak a kivitelezésig, hanem a karbantartási igények kiszolgálásáig elérhető legyen a kiválasztott cég, ahogyan a Wagner Solarra évekkel később is számíthatnak ügyfelei.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!