2p

A magyar fizetések évek óta folyamatosan és jelentősen emelkednek, elsősorban a munkaerőhiány miatt. 2017-ben például átlagosan 5,9 százalékkal nőttek a magyar háztartások reáljövedelmei. De mire elég ez Európában?

A G7 adatbázisa alapján 2017-ben a magyar medián háztartás Európán belüli pozíciója 1,7 százalékkal romlott, a társadalom egészére kiterjedő nagy jövedelmi növekedés ellenére. Így a legátlagosabb magyar az európai jövedelmi ranglétra 18,7 százalékáról a 17 százalékára csúszott vissza.

 

De így volt ez a magyar társadalom szinte összes jövedelmi rétegénél, így a leggazdagabbaknál és a legszegényebbeknél is. Igaz, a hárommillió leggazdagabb magyar így is bőven a 2010-es Európán belüli pozíciója fölé került, míg a legszegényebb magyarok most már a kontinens abszolút legszegényebbjei között vannak.

Mindez azt jelenti, hogy hiába emelkedtek a bérek Magyarországon olyan mértékben, mint amilyet nagyon rég óta nem látott az ország, az többi európai országokban – pontosabban azokon belül is azokban a rétegekben, ahol a magyarokhoz hasonlóak a jövedelmek, tehát jellemzően az európai jövedelemeloszlás alsó ötödében – még a magyarországinál is gyorsabban nőttek a fizetések.

További részletek és érdekességek a G7-en.

A téma kapcsán mi is hosszabb cikket közöltünk, a teljes képért érdemes ide kattintani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!