5p

Minden hatósági engedélyt megkapott a MET-csoport ahhoz, hogy átvegye az irányítást az E2 Hungary Zrt. gázszolgáltató felett, amely például a MÁV-nak, több egyetemnek és megyeszékhelynek ad földgázt. A MET eddig a Telekommal felezett az osztalékon, de a jövőben már ők döntenek a nyereségről.

Minden akadály elhárult azelől, hogy egyedüli irányítást szerezzen az E2 Hungary Zrt. gázszolgáltató cégben a MET-csoport, ugyanis a Gazdasági Versenyhivatal engedélye után a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) előzetes hozzájárulását is megszerezte a befolyásszerzéshez - derül ki a MEKH február 19-i határozatából. A döntés értelmében a magyar alapítású MET-csoport közvetlen befolyása az eddigi 50 százalékról 50,25 százalékra emelkedhet az E2 Hungary Zrt. közgyűlésének hatáskörébe tartozó legfontosabb döntési ügykörökben.

A 2015-ben alapított E2 Hungary-ban eddig a MET és a Magyar Telekom 50-50 százalékos befolyással rendelkezett. Ez az arány tolódott el látszólag minimálisan a MET javára, de az a minimálisnak tűnő 0,25 százalékos növekedés mégis egyedüli irányítást eredményez az energiakereskedő cég felett. Ezentúl ugyanis a MET dönthet a vezérigazgató személyéről és bérezéséről, valamint az osztalék megállapításáról és kifizetéséről is. Persze a kockázatok is változtak: az esetleges veszteségeket is neki kell fedeznie. 

A határozat indoklásából pedig kiderült, hogy a MET és a Magyar Telekom megegyezett, ami egyrészt kockázatmentesebb üzleti felállást eredményez a Telekom részére, másrészt a többletkockázat vállalásának ellentételezéseképpen, többletszavazati jogok megszerzése útján a társaság feletti tényleges irányítás megszerzésére és a felosztani rendelt osztalék 99 százalékára jogosítja a MET Holding-ot.

Kisöpörték a nyereséget

Ez az osztalék tényleg megérhet némi kockázatot, hiszen az E2 Hungary Zrt. 2018-ban 57,3 milliárd forint árbevétel mellett 810 millió forint adózott eredménnyel zárt, míg 2017-ben 54,6 milliárd forintos forgalom mellett egymilliárdos nyereség jött össze. Az energiakereskedő cég beszámolójából pedig kiderült, hogy mind a két évben az utolsó fillérig ki is vették a profitot osztalék formájában. Eddig azonban a MET és a Telekom fele-fele arányban osztozott, ezentúl viszont 99 százalékot kap a MET.

Az E2 Hungary a magyarországi energiaszolgáltató piac meghatározó szereplőjeként egy kézből kínál földgáz- és villamosáram-szolgáltatást a legkülönbözőbb gazdasági ágazatokban tevékenykedő üzletfeleinek. Megbízható, szakértő partnerként immáron több mint 4000 üzletfelünk számára biztosítjuk személyre szabott, kiváló ár-érték arányú, minőségi szolgáltatásainkat - szól a cég bemutatkozása. Az ügyfelek között rengeteg állami és önkormányzati szereplő is van: többek között a MÁV, számos egyetem és színház, több megyeszékhely a cégtől kapja a földgázt.

Hogy miért marad tulajdonos a Telekom az E2-ben, ha az oszatlék a MET-nél landol, azt egyelőre csak találgatni lehet, és a telekommunikációs cégtől kapott válasz sem visz sokkal közelebb a megfejtéshez. "Az E2 Hungary irányítási struktúrájának megváltoztatására irányuló tranzakció nemrég lezárult. A tranzakcióval a MET energetikai szakmai befektetői szerepét erősítette meg az E2 Hungary napi működésében. A MET Csoport és a Magyar Telekom közötti együttműködés, illetve az 50-50 százalékos tulajdonosi arány változatlan marad" - közölte lapunk kérdésére a Telekom. A változás szerintük több okra vezethető vissza: egyrészt az energiapiaci környezet változásaira, másrészt arra a célkitűzésre, hogy a társaság a jövőben a stratégiai növekedést biztosító alaptevékenységeire kíván még inkább koncentrálni.

A TIGÁZ is már a zsákban

Maga a MET pedig idén januárban szerepelt legutóbb a hírekben, amikor a szingapúri Keppel Corporation 20 százalékos részesedést szerzett a svájci központú MET Holding AG-ben. A 2007-ben alapított MET Csoport leányvállalatai révén 15 országban van jelen, 23 nemzetközi kereskedelmi ponton és 28 ország gázpiacán aktív. A cégben korábban tulajdonrésze volt több magyar üzletembernek is, Garancsi István, a Market Zrt. tulajdonosa, Nagy György, a Wallis alapítója, illetve a MET-et egykor alapító Mol Nyrt. 2018. május végén adta el tulajdonrészét Lakatos Benjamin vezérigazgatónak és a menedzsment többi tagjának. A tranzakcióról beszámoló Index akkor azt írta, arról csak találgatni lehet, miért adták el a nyereséges társaságot.

A MET remek kapcsolatot ápol Mészáros Lőrinc nagyvállalkozóval: tavaly nyáron jelentették be, hogy a felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozó Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. által tulajdonolt Status Energy Magántőkealap a leányvállalata révén 49,57 százalékos közvetett tulajdont szerzett a Tigáz Zrt.-ben. Az olasz ENI pedig még 2017 végén adta el a MET-nek a Tigáz Zrt.-t, ami leányvállalatán keresztül a magyar gázvezetékhálózat 48 százalékát birtokolja, összesen nagyjából 33 ezer kilométernyit. A MET cégcsoport konszolidált árbevétele 2018-ban 10,72 milliárd euró volt, a kereskedett gázmennyiség több, mint 42 milliárd köbméter.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!