5p

Hatalmas vagyonok maradnak a boltokban a 25 százalékos infláció miatt, de ennyiből is csak sokkal kevesebbet tudnak vásárolni a magyarok. 2023 első három hónapjában zsugorodhatott a magyar gazdaság.

Lassan minden fontosabb gazdasági adat ismert lesz márciusból, az összkép pedig egészen tragikus. A KSH adatai szerint márciusban 25,2 százalékos volt az infláció, a legnagyobb mértékben továbbra is az élelmiszerek drágulnak (42,6 százalék), a pénzromlás pedig hónapok óta a kiskereskedelmi forgalom adatain is látszik. A márciusi azonban egészen szörnyű lett: 13,1 százalékkal csökkent az üzletek forgalma.

Már a februári adat is egyértelmű megélhetési válságról tanúskodott, hiszen 10,1 százalékkal csökkent a forgalom, egyebek mellett az is kiderült, hogy látványosan kevesebb élelmiszert vettek a magyarok. A KSH először a tavaly júniusról szóló jelentésében említette meg, hogy az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalma 0,3 százalékkal csökkent, mostanra viszont már ott tartunk, hogy az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 10,3 százalékkal lett kisebb az értékesítés.

Miközben az infláció miatt hatalmas vagyonok maradnak a boltokban. Márciusban az országos kiskereskedelem forgalma 1511 milliárd forint volt. Ez tavaly márciusban 1371 milliárd forint volt, tehát 140 milliárd forinttal többet kellett ahhoz elkölteniük a magyaroknak, hogy 13,1 százalékkal kevesebb mennyiséget vásároljanak. Mivel főleg az élelmiszerek drágultak, ezért az élelmiszerboltok bevétele ugrott meg látványosan tavaly márciushoz képest: 600 milliárd forintról 745 milliárd forintra.

A forgalom visszaesése jelentős, de nem váratlan: a bázisidőszaki adat kiemelkedően erős volt, ekkor 17,1 százalékkal nőtt a forgalom a magas béremelkedések és a kormányzati transzferek (fegyverpénz, szja-visszatérítés) miatt. Ezzel szemben most a keresetek reálértéke csökkent, és a tavalyi transzferek sem ismétlődtek meg, így a háztartások reálértéken jóval kevesebből gazdálkodhattak.

- vélekedik Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza.

Márciusban mindhárom fő bolttípus forgalma zuhant, azon belül is legjelentősebben az üzemanyag-forgalom esett vissza, 29,3 százalékkal, amelyet szerinte az magyaráz, hogy a bázisidőszakban még érvényben volt az ársapka, amely felfelé pumpálta a keresletet. Úgy látja, hogy a kiskereskedelmi forgalom az év második felében kezdhet növekedni (bár az üzemanyag-forgalom jelentette magas bázis ezt gátolhatja), ennek azonban feltétele az infláció érdemi csökkenése, amelyet ugyanakkor a kereslet visszaesése maga is elősegít.

Sokat fogunk még idegeskedni az árak láttán. Fotó: Depositphotos
Sokat fogunk még idegeskedni az árak láttán. Fotó: Depositphotos

Virovácz Péter, az ING szenior elemzője azt emelte ki, hogy az üzemanyagforgalom kiszűrésével a havi alapú kiskereskedelmi teljesítmény már hatodik hónapja csökken. Márciusban újabb 0,9 százalékkal esett februárhoz képest. E mögött elsősorban az élelmiszerüzletek forgalmának visszaesése húzódik meg.

 Éves bázison több mint 8 százalékos a zuhanás, míg negyedéves összevetésben megközelíti a 4 százalékot a csökkenés. Mindez előre vetíti, hogy az első negyedévben rendkívül gyenge lehetett a fogyasztás alakulása. Látva a legfrissebb belföldi turizmusra vonatkozó adatokat, jól látható, hogy bizony a lakosság jelentősen visszafogja a költekezését a szolgáltatások tekintetében is. Mindez szinte már borítékolja, hogy az idei első negyedévben tovább zsugorodhatott a gazdaság összteljesítménye

- írta az elemző.

A GDP első negyedéves alakulását csak május 16-án közli a KSH, de erősen valószínű, hogy 2023 első három hónapjában zsugorodhatott a magyar gazdaság.

Ehhez az is hozzájárulhat, hogy a várakozásokat alulmúlva 4,1 százalékkal csökkent az ipari termelés márciusban, az első három hónapban pedig 3,1 százalék a visszaesés. Ez Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője szerint arra utal, hogy a magas energiaárak miatt egyes ágazatok termelése visszafogott lehetett. Felhívta arra a figyelmet, hogy minden összefügg mindennel: az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása csökkent, feltehetően a visszaeső kereslet hatására, amit a kiskereskedelmi adatok is tükröztek.

Érdekes adat, hogy nem a szegényebb keleti megyékben, hanem a Nyugat-Dunántúlon esett vissza az átlagosnál jobban a kiskereskedelmi forgalom márciusban. Már a februári adatok alapján is megírtuk, hogy a 10,1 százalékos csökkenés úgy jön ki, hogy például a Győr, Vas és Zala megyéket magába foglaló Nyugat-Dunántúl régióban 11,5 százalékkal esett vissza a boltok forgalma, míg például Budapesten csak 7,2 százalékal.

Ez márciusban még inkább igaz lett: a Nyugat-Dunántúlon 17,6 százalékkal zuhant a forgalom, Győr-Moson-Sopronban pedig egyenesen 21,7 százalékkal. Vagyis továbbra is erős a gyanú, hogy a magyarok már inkább a szomszádos országokban vásárolnak, illetve onnan már nem jönnek át Magyarországra vásárolni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!