<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az Európai Bizottság jóval kisebb gazdasági növekedéssel számol, mint a magyar kormány.    

A magyar GDP-növekedés üteme a tavalyi 7,1 százalékról idén 3,6, jövőre pedig 2,6 százalékra csökken majd, áll az Európai Bizottság ma nyilvánosságra hozott tavaszi gazdasági előrejelzésében.

A magyar kormány ezzel szemben jóval nagyobb, idén 4,3, jövőre pedig 4,1 százalékos növekedéssel számol a konvergenciaprogramban.    

Az EU pesszimistább az Orbán-kormánynál. Fotó: FacebookAz EU pesszimistább az Orbán-kormánynál. Fotó: Facebook

A Bizottság szerint az éves infláció a tavalyi 5,2 után idén 9 százalékon tetőzhet hazánkban, majd jövőre 4,1 százalékra csökken.

A munkanélküliségi ráta a tavalyi 4,1 százalékról 3,8-ra mérséklődik, jövőre 4 százalék lesz, a GDP arányos államadósság a tavalyi 76,8 százalék után idén 76,4, jövőre pedig 76,1 százalék lesz a brüsszeli prognózis szerint.

A Bizottság jelentése kitér arra is, hogy az Oroszország indította Ukrajna elleni háború próbára teszi az Európai Unió gazdasági ellenállóképességét.

Emiatt a korábbi várakozásokhoz képest az uniós gazdaság növekedési kilátásai várhatóan lefelé, az inflációs mutatók felfelé módosulnak.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a prognózist ismertetve az MTI szerint elmondta: az EU gazdaságának a háború kitörése előtti kilátásai elhúzódó és erőteljes bővülést jeleztek, de Oroszország ukrajnai inváziója a koronavírus-járvány okozta válság után új kihívásokat okozott.

Az EU GDP-je az előrejelzések szerint várhatóan mégis pozitív tartományban marad, köszönhetően a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó korlátozások feloldásának hatására és a világjárvány utáni növekedés támogatására tett szakpolitikai intézkedéseknek.

A reál-GDP növekedés úgy az EU-ban, mint az euróövezetben várhatóan 2,7 százalék lesz az idén, 2023-ban pedig 2,3-ra csökken, szemben a legutóbbi, téli előrejelzésben szereplő EU-s 4,0 százalékkal, illetve az euróövezeti 2,8 százalékkal

- közölte a biztos.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.