2018. szeptember 7. 11:12

Augusztusban tovább nőtt a költségvetés hiánya, így annak mértéke már olyan hatalmas, hogy ennél nagyobb mínuszra csak kétszer volt példa 2004 óta.

Augusztusban 155,3 milliárd forintos hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere, ami csak a havi adatot tekintve teljesen megfelel a korábbi évek átlagának. Ezzel a nyolcadik havi adattal együtt azonban az idei kumulált deficit már 1646 milliárd forintnál jár, ami az éves hiánycél 121 százalékának felel meg. Az éves hiánycél év közbeni túllépése nem ritka fejlemény, a korábbi években is többször volt példa már erre, nominálisan ilyen hatalmas mínusz alig pár alkalommal jött össze.

A mostaninál nagyobb kumulált deficit mindössze kétszer fordult elő 2004 óta, ráadásul mindkettő egész éves állapotot tükröz. 2011 decemberére 1734, 2006 végére pedig 2034 milliárdos hiányt halmozott fel a központi alrendszer.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatója szerint 2018. augusztus végéig általános forgalmi adóból 169,3 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 170,4 milliárd forinttal több bevételt számolhatott el a költségvetés, míg a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok 187,6 milliárd forinttal haladták meg a tavalyi év azonos időszakának befizetéseit. Ennek hátterében a gazdaság fehéredése és növekvő teljesítménye, a foglalkoztatottak számának bővülése, illetve a bérek dinamikus emelkedése áll.

A kiadási oldalon a pusztán hazai forrásból megvalósuló fejlesztések emelhetők ki, mint például a közúthálózat felújítása, a Modern Városok Program, az Egészséges Budapest Program, valamint a különféle vállalati beruházások támogatása. Idén augusztus végéig az uniós kiadások elérték az 1388,5 milliárd forintot, ezzel szemben mintegy 183 milliárd forint bevételt tudott csak elszámolni a nemzeti büdzsé Brüsszellel. Az augusztusi egyenleg kapcsán kiemelendő, hogy az iskolakezdés megkönnyítése érdekében a szeptemberben esedékes családi támogatásokat – így többek között a családi pótlékot – már a nyár utolsó hetében kifizette a Magyar Államkincstár, ami összességében 30,7 milliárd forintot jelentett.