<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a járványhelyzetről és a kormánydöntésekről szokásos Kormányinfóján számolt be. 

A legfrissebb adatok szerint 4,216 millió ember regisztrált már, rajtuk kívül soron kívül oltották be az egészségügyi dolgozókat, a fegyveres testületek tagjait, valamint az idős otthonok lakóit, így kb. 4,5 millió ember kapott már oltást, vagy regisztrált - kezdte szokásos csütörtöki tájékoztatóját Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Mivel a regisztrációk napi 50-100 ezerrel növekednek, és a vakcina az egyetlen megoldás a vírus ellen, a kormány kampányt indít majd a regisztráció fokozása érdekében. A reklámfilmek mellett megjelennek az óriásplakátok is, amelyeken ismert emberek buzdítanak majd oltásra. A kampány szlogenje úgy hangzik majd:

"Az oltás életet ment".

Fotó: MTIFotó: MTI

Hatékonyabbak a vakcinák, mint a gyártók ígérték

A magyar hatóságok vizsgálata és a tapasztalatok alapján a vakcinák még hatékonyabbak, mint a gyártók ígérték - mondta Gulyás Gergely. Az oltottaknak ugyanis egy százaléka betegszik meg, tehát azoknak, akik megkapták az oltást, 99 százaléka teljesen védett. 

A miniszter tájékoztatása szerint az oltóanyagok között nincs érdemi különbség a hatékonyságban. Mindegyik hatásos és védelmet biztosít a betegséggel, különösen a súlyos lefolyással szemben. 

Éppen ezért a cél az, hogy május végéig mindenkit be tudjanak majd oltani, ekkor már az a helyzet fog kialakulni, hogy több vakcina lesz az országban, mint ahányan oltásra jelentkeztek.

Az újraindítás következő lépcsőfoka

Gulyás Gergely Orbán Viktor szerdai bejelentéseit egy árnyalattal részletesebben fejtette ki. A kormányülésen tehát az alábbi döntéseket hozta a kormány az újraindítás következő szakaszával kapcsolatban: 

  • 3,5 millió oltottnál, amit várhatóan jövő hét közepén érünk el, nyithatnak a teraszok. Ma fog megjelenni az a szabályozás, mely eltörli a közterülethasználati díjakat és felfüggeszti az adminisztrációs, bürokratikus nehézségeket is ezzel kapcsolatban. 
  • A bértámogatás az éttermeknek májusban is jár. 
  • A turisztikai ügynökség összeállított egy kézikönyvet, mely ajánlásokat tartalmaz a vendéglátóhelyek biztonságos működtetéséhez. 
  • Az óvodákat és az alsó tagozatokat indítják újra április 19-től. 

Újságírói kérdésre a miniszter még elárulta: 

  • 3,5 millió oltott után dönt a kormány a következő, 4-4,5 millió oltott elérése utáni lépésekről. 
  • A vendéglátóhelyek alkalmazottai esetében sem kötik védettségi igazolványhoz a munkavégzést. Ezt még az egészségügyben sem tették meg, hiszen önkéntes az oltás. 
  • A védettségi igazolványoknak azután lesz jelentősége, miután megvan a 4 millió oltott. Ekkor elképzelhető, hogy bizonyos szolgáltatásokat csak az igazolvány meglétével lehet igénybe venni. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.