3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombat délelőtti Kormányinfón ismertette a járványügyi alap részleteit. 

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában jelentette be, hogy felállítottak egy járványügyi alapot, melyet majd Gulyás Gergely miniszter ismertet a szombati Kormányinfón.

A járvány elleni védekezéshez szükséges források biztosítása érdekében jelentős átcsoportosításokat hajtottak végre - jelentette be a miniszter. Jelen helyzetben mindenkitől hozzájárulást várnak, közös teherviselés szükséges a járvány elleni védekezésben. Két alap felállítása történt meg: egy járványügyi alap 663 milliárd forinttal, illetve egy gazdaság-újraindítási alap 1345 milliárd forinttal.

A szükséges átcsoportosításokat a kormány magán kezdte és a tárcáktól 1345 milliárd forintot csoportosítottak át. 

A felállított járványügyi alap forrásainak biztosítása érdekében az alábbi döntéseket hozták:

  • az idei párttámogatások 50 százalékát, 1,2 milliárd forintot ebbe az alapba helyezik át
  • újra bevezetik a multinacionális láncokat terhelő adót, amiből idén 36 milliárd forint folyhat be,
  • a bankoknak 55 milliárd forintot kell az alapba befizetni
  • az önkormányzatoktól a gépjárműadó-bevételt várják a központi költségvetésbe, ez 34 milliárd forint lesz. 

Ezekkel az intézkedésekkel a felülről nyitott több mint 300 milliárd forintos központi tartalékkal együtt 663 milliárd forintot tudnak biztosítani az alapnak. Az intézkedések április 15-től vagy május elsejétől léphetnek majd életbe Gulyás tájékoztatása szerint. Ebből 81 milliárd forint fog menni a védőnők 20 százalékos béremelésére. A bruttó félmillió forintos, egészségügyi dolgozóknak biztosított plusz juttatás is innen kerül kiutalásra majd. Ezt nyár elején megkapják majd az érintettek. 

A gazdaság védelméhez és újraindításához szükséges intézkedésekre 1345 milliárd forint áll jelenleg rendelkezésre. 

A munkanélküliséggel kapcsolatban a miniszter elárulta a legfrissebb adatokat is, miszerint körülbelül 30 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma márciusban, a korábbi 70 ezer betöltetlen munkahely pedig 40-50 ezerre csökkent. Azt látják, hogy április elejétől napi 4000 ember veszti el a munkáját. Újságírói kérdésre a miniszter közölte: a kormány minden segítséget meg kíván adni elsősorban ahhoz, hogy mindenki megtarthassa a munkáját. A munkanélküliek a három hónapra szóló munkanélküli ellátásra számíthatnak, viszont a gazdasági akciótervvel a munkahelyek megtartásához szeretne a kormány hozzájárulni, és ahhoz, hogy minél gyorsabban (3 hónapon) belül munkát tudjon majd találni az, aki elveszítette a válság miatt az állását.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!