<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombat délelőtti Kormányinfón ismertette a járványügyi alap részleteit. 

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában jelentette be, hogy felállítottak egy járványügyi alapot, melyet majd Gulyás Gergely miniszter ismertet a szombati Kormányinfón.

A járvány elleni védekezéshez szükséges források biztosítása érdekében jelentős átcsoportosításokat hajtottak végre - jelentette be a miniszter. Jelen helyzetben mindenkitől hozzájárulást várnak, közös teherviselés szükséges a járvány elleni védekezésben. Két alap felállítása történt meg: egy járványügyi alap 663 milliárd forinttal, illetve egy gazdaság-újraindítási alap 1345 milliárd forinttal.

A szükséges átcsoportosításokat a kormány magán kezdte és a tárcáktól 1345 milliárd forintot csoportosítottak át. 

A felállított járványügyi alap forrásainak biztosítása érdekében az alábbi döntéseket hozták:

  • az idei párttámogatások 50 százalékát, 1,2 milliárd forintot ebbe az alapba helyezik át
  • újra bevezetik a multinacionális láncokat terhelő adót, amiből idén 36 milliárd forint folyhat be,
  • a bankoknak 55 milliárd forintot kell az alapba befizetni
  • az önkormányzatoktól a gépjárműadó-bevételt várják a központi költségvetésbe, ez 34 milliárd forint lesz. 

Ezekkel az intézkedésekkel a felülről nyitott több mint 300 milliárd forintos központi tartalékkal együtt 663 milliárd forintot tudnak biztosítani az alapnak. Az intézkedések április 15-től vagy május elsejétől léphetnek majd életbe Gulyás tájékoztatása szerint. Ebből 81 milliárd forint fog menni a védőnők 20 százalékos béremelésére. A bruttó félmillió forintos, egészségügyi dolgozóknak biztosított plusz juttatás is innen kerül kiutalásra majd. Ezt nyár elején megkapják majd az érintettek. 

A gazdaság védelméhez és újraindításához szükséges intézkedésekre 1345 milliárd forint áll jelenleg rendelkezésre. 

A munkanélküliséggel kapcsolatban a miniszter elárulta a legfrissebb adatokat is, miszerint körülbelül 30 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma márciusban, a korábbi 70 ezer betöltetlen munkahely pedig 40-50 ezerre csökkent. Azt látják, hogy április elejétől napi 4000 ember veszti el a munkáját. Újságírói kérdésre a miniszter közölte: a kormány minden segítséget meg kíván adni elsősorban ahhoz, hogy mindenki megtarthassa a munkáját. A munkanélküliek a három hónapra szóló munkanélküli ellátásra számíthatnak, viszont a gazdasági akciótervvel a munkahelyek megtartásához szeretne a kormány hozzájárulni, és ahhoz, hogy minél gyorsabban (3 hónapon) belül munkát tudjon majd találni az, aki elveszítette a válság miatt az állását.