4p

A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat - árulta el Gulyás Gergely lapunk kérdésére a csütörtöki Kormányinfón.

A koronavírus-járvány miatt főleg a leginkább érintett idegenforgalmi szektorban nagyon gyorsan és meglehetősen sokan veszítették el az állásukat. A leépítési hullám áprilisra robbant be más szektorok érintettségével is, de még májusban is több ezren veszítették el állásukat. A helyzetre megoldásként a kormány többször ezt tudta kínálni: amennyiben nem sikerül a versenyszférában elhelyezkedniük az állásukat vesztőknek, azoknak az állam ad munkát. Részben a közfoglalkoztatási programok kibővítésével is.

Mint arról a májusi adatok alapján beszámoltunk, akkor még nem indokolta a piaci helyzet az ilyen szintű állami beavatkozást, a programok bővítését, gyakorlatilag rekordalacsony számban nyíltak meg új közmunkás álláslehetőségek. A helyzet pedig azóta sem változott érdemben - legalábbis így is összegezhető Gulyás Gergely lapunk kérdésére adott válasza. Kíváncsiak voltunk ugyanis arra, hogy szükség volt-e már a közfoglalkoztatási programok bővítésére.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

"Folyamatosan figyelemmel kísérjük a foglalkoztatottsági adatok alakulását és jó híreket tudok mondani" - kezdte válaszát. Eszerint a járvány legsúlyosabb időszakában 4,5 millió főről 4,37-4,4 millióra csökkent a foglalkoztatottak száma, vagyis mintegy 125-130 ezren veszítették el az állásukat a május végi adatok szerint. Ez mostanra a részadatok szerint 100 ezer körülire mérséklődött, de ennél vélhetően a június végi adat lényegesen jobb lesz Gulyás szerint.

"Részben közvetetten számlaforgalmi adatok már júniusra is rendelkezésre állnak, ebből azt látjuk, hogy a gazdaság visszaépülése pont azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat, lényegesen gyorsabb, mint gondoltuk. Vagy legalábbis a legoptimistább forgatókönyveket látszik alátámasztani" - mondta a miniszter.

Persze, mint arra Gulyás Gergely is felhívta a figyelmet, még meg kell várni a júniusi és júliusi adatokat (utóbbiak augusztusban lesznek nyilvánosak), és akkor lehet látni majd, hogy a már megnyitott lehetőségeken túl szükség van-e állami beavatkozásra, vagy elegendőek az eddigiek, mert a gazdaság újraindulása képes munkahelyeket teremteni.

A munkaerőpiaci folyamatok a jelek szerint tehát még a kormány várakozásánál is kedvezőbben alakulnak a járvány után. Annak ellenére, hogy a gazdaság egészét nézve egyre erősebb jelek utalnak arra, hogy a V-alakú felpattanás helyett W-alakú lehet a kilábalás íve. Amennyiben a foglalkoztatottság szempontjából a következő adatok is a legoptimistább forgatókönyvet fogják alátámasztani, akkor az azt is jelentheti, hogy nem lesz szükség az eredetileg tervezettet meghaladóan bővíteni a közfoglalkoztatási programokat. Kérdés azonban, hogy ezekbe a folyamatokba hogyan és milyen mértékben fog bezavarni az őszre várt második hullám.  Ami jelen állás szerint akár hamarabb is elérheti térségünket, mint a szakemberek által eddig várt ősz végi időpont.

Egy másik kérdésünkkel szerettük volna megtudni, milyen szempontok mellett döntött úgy a kormány, hogy nem hosszabbítja meg a június 30-án lejárt járulékmentességet. A miniszter szerint ezt a tavasz eleji járványügyi helyzet indokolta 3 hónap erejéig. Úgy látták azonban, hogy megindult a kereskedelem, a belföldi turizmus, és azt remélik, hogy ennek köszönhetően már nem fog terhet jelenteni a vállalkozásoknak az adók fizetése.

Összefoglalva: a miniszter által elmondottakból az derül ki, hogy a kormány várakozását meghaladó gyorsaságú volt a járvány által leginkább sújtott szektorok újraindulása. A válságnak leginkább kitett turizmus sokkal hamarabb talpra állt, mint azt a kormány gondolta. Ez nyilván köszönhető annak is, amit a járvány elején írt cikkünkben is megfogalmaztunk: az emberek a karantén után ki akarnak szabadulni a kényszerű fogságból, utazni és költekezni kezdenek. Ennek lehet eredménye az idegenforgalom kormányt is meglepő gyorsaságú talpra állása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!