2018. december 13. 15:35

A miniszter szerint közel van a megállapodás a minimálbérről, de erről nem tudnak a munkáltatók, és a munkavállalók előtt is rejtély, mire gondolt Gulyás Gergely.

Meglepetésként ért minket is, ami ma elhangzott a Kormányinfón - közölte portálunk megkeresésére Perlusz László, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a minimálbér emeléséről. Mint megírtuk, a kormány idei utolsó ülésén nem döntött a minimálbér jövő évi emeléséről, viszont Gulyás Gergely miniszter kérdésünkre elmondta, hogy bíznak a szociális felek megállapodásában, az álláspontok szerinte közelebb vannak, mint amit a hivatalos nyilatkozatokból ki lehet olvasni, ha meg nem jönne létre megállapodás, akkor akár rendkívüli kormányülést is össze lehet hívni.

Perlusz László Perlusz László

Az egyik legnagyobb munkaadói érdekképviseleti szervezet, a VOSZ azonban nem tud arról, hogy közeledtek volna az álláspontok. Perlusz László szerint ők továbbra is 5+2 százalékos emelést tartanak elfogadhatónak (akkor lehet szó a nagyobb mértékről, ha a szociális hozzájárulási adó már januárban csökken), míg a munkavállalók 13-15 százalékot akarnak (utóbbi a garantált bérminimumra vonatkozna).

Perlusz szerint a legutolsó, eredmény nélküli egyeztetésről úgy álltak fel a felek, hogy egyezség híján a kormánynak kell döntenie a jövő évi minimálbérről, a tárgyalások nem folytatódnak. Ezért meglepő, hogy a kormány képviseletében Gulyás Gergely most arról beszél, hogy nincs döntés, mert arra várnak, hogy a munkaadók és munkavállalók mégis dűlőre jussanak (ahogy arra egyébként a korábbi években általában sor került).

Az egyeztetések hivatalos fórumának összehívását egyébként épp a kormánynak kellene kezdeményeznie, tehát a Gulyás által elmondottak csak akkor válhatnak valóra, ha a kormány még idén újra összehívja a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF). Erre azonban eddig nem tett utalást a kormány, igaz, ha érkezne meghívó, a munkaadói oldal kész lenne újra tárgyalóasztalhoz ülni.

A munkavállalók is értetlenül állnak a történtek előtt, mint a 24.hu cikkéből kiderül, ők is a kormány döntésére vártak, mert arról volt szó, hogy a VKF-et már nem hívják össze idén.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.