2018. december 13. 15:35

A miniszter szerint közel van a megállapodás a minimálbérről, de erről nem tudnak a munkáltatók, és a munkavállalók előtt is rejtély, mire gondolt Gulyás Gergely.

Meglepetésként ért minket is, ami ma elhangzott a Kormányinfón - közölte portálunk megkeresésére Perlusz László, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a minimálbér emeléséről. Mint megírtuk, a kormány idei utolsó ülésén nem döntött a minimálbér jövő évi emeléséről, viszont Gulyás Gergely miniszter kérdésünkre elmondta, hogy bíznak a szociális felek megállapodásában, az álláspontok szerinte közelebb vannak, mint amit a hivatalos nyilatkozatokból ki lehet olvasni, ha meg nem jönne létre megállapodás, akkor akár rendkívüli kormányülést is össze lehet hívni.

Perlusz László Perlusz László

Az egyik legnagyobb munkaadói érdekképviseleti szervezet, a VOSZ azonban nem tud arról, hogy közeledtek volna az álláspontok. Perlusz László szerint ők továbbra is 5+2 százalékos emelést tartanak elfogadhatónak (akkor lehet szó a nagyobb mértékről, ha a szociális hozzájárulási adó már januárban csökken), míg a munkavállalók 13-15 százalékot akarnak (utóbbi a garantált bérminimumra vonatkozna).

Perlusz szerint a legutolsó, eredmény nélküli egyeztetésről úgy álltak fel a felek, hogy egyezség híján a kormánynak kell döntenie a jövő évi minimálbérről, a tárgyalások nem folytatódnak. Ezért meglepő, hogy a kormány képviseletében Gulyás Gergely most arról beszél, hogy nincs döntés, mert arra várnak, hogy a munkaadók és munkavállalók mégis dűlőre jussanak (ahogy arra egyébként a korábbi években általában sor került).

Az egyeztetések hivatalos fórumának összehívását egyébként épp a kormánynak kellene kezdeményeznie, tehát a Gulyás által elmondottak csak akkor válhatnak valóra, ha a kormány még idén újra összehívja a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF). Erre azonban eddig nem tett utalást a kormány, igaz, ha érkezne meghívó, a munkaadói oldal kész lenne újra tárgyalóasztalhoz ülni.

A munkavállalók is értetlenül állnak a történtek előtt, mint a 24.hu cikkéből kiderül, ők is a kormány döntésére vártak, mert arról volt szó, hogy a VKF-et már nem hívják össze idén.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!