<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A Nemzeti Választási Irodának 11,8 milliárd forintot tesznek félre erre a célra a 2022-es költségvetési törvényjavaslat szerint.

Jövőre választási év lesz, ilyenkor megsokasodnak a teendők a Nemzeti Választási Irodánál (NVI), fel kell készülni a szavazás lebonyolítására, ami szoftveres és egyéb beszerzéseket igényel. Ha hinni lehet a számoknak, akkor 2022-ben űrtechnika áll majd rendelkezésre, mivel a négy évvel korábbi, 2018-as választáskor elköltött összeg 3,3-szorosát tervezi erre a célra elkölteni a kormány a következő évben.

Képünk illusztráció (MTI/Koszticsák Szilárd)Képünk illusztráció (MTI/Koszticsák Szilárd)

Mindez számokban: a 2018-as költségvetésben az országgyűlési képviselőválasztásra 5,75 milliárd forintot állítottak be. Annak az évnek a zárszámadásából viszont az derül ki, hogy a tényleges kiadás ezen a soron 3,5 milliárd forint volt.

Ehhez képest a parlamenthez frissen benyújtott 2022-es költségvetési törvényjavaslatban az esedékes országgyűlési képviselőválasztás előkészítésére 11,8 milliárd forintot terveztek be. Ez az összeg több mint kétszerese a négy évvel korábban ugyanilyen célra tervezett kiadásnak, és több mint háromszorosa az akkori tényleges költésnek. Valamint 11,3 milliárd forinttal több, mint amennyit idénre terveztek be, de az összehasonlítás szempontjából ez kevésbé fontos, hiszen a választási évek kiadásait érdemes összevetni.

Az ezen a szinten jelentősnek mondható, nominálisan 8,3 milliárd forintos növekményre egyelőre nincs magyarázat, a költségvetés csatolt részei, amelyekből esetleg választ kaphatnánk erre a kérdésre, még nem kerültek a parlament elé.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján elérhető dokumentumok (költségvetési beszámolók, szerződések) szerint 2018-ban a választással összefüggésbe hozható tételek közül informatikai szolgáltatások igénybevételére 1,117 milliárd forintot költöttek, a kommunikációs szolgáltatásokra ugyanekkora összeget fordítottak.

Abban az évben a összesen 6,35 milliárd forintot tettek ki a választási iroda költségvetési kiadásai, de az ott közölt dokumentumokból nem lehet szétszálazni, hogy ebből mennyi kapcsolható össze tételesen az akkori országgyűlési választással.

Egy másik, a szerződéseket bemutató listában pedig azt néztük meg, hogy a választás előtti utolsó hónapokban - vagyis 2018 első negyedében - milyen, a szavazással összefüggő szerződéseket kötött az NVI. Itt olyan cégek neveivel találkozunk, mint a T-Systems Magyarország Zrt., az Ernst & Young Tanácsadó Kft., a Magyar Posta Zrt., a Kopint Datorg Informatikai és Vagyonkezelő Kft., illetve a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. vagy az Idomsoft Zrt. Csupa, a maga területén piacvezetőnek számító cég, amelyek profiljába jól illeszkedik a közreműködés a választás lebonyolításában: vagy technológiát szolgáltatnak, vagy kézbesítési szolgáltatást.

Hangsúlyozottan azokat a szerződéseket megnézve, amelyek 2018. eleji keltezésűek és a kontraktus céljaként kifejezetten a 2018-as országgyűlési választást jelölte meg az NVI, nyolc ilyet találtunk a 2018 első negyedévről szóló listán. Ezek összértéke bruttó 1,1 milliárd forint volt.

Ezek tehát azok a tételek, amelyek egyértelműen a négy évvel ezelőtti választáshoz voltak kapcsolhatók. A szerződéses érték szerint kiemelkedett a mezőnyből a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. bruttó 428 milliós megbízása.

Természetesen ez az 1,1 milliárd forint nem feleltethető meg egy az egyben az NVI választási célú 2018-as kiadásainak, de jelzésértékűek, hogy négy éve mennyiből jött ki a technikai felkészülés a szavazás lebonyolítására. A mostani költségvetési keretszám - megismételve: 11,8 milliárd forint - mindenesetre egy igen jelentős fejlesztést sejtet a választásokra. Tisztázásra vár továbbá, hogy a szavazás lebonyolítását mennyivel drágítják a külföldön élők voksainak begyűjtése, bár ez a feladat már négy éve is adott volt, azóta olyan mértékben nem változhatott a határon túl boldogulást keresők száma, ami érdemi költségemelkedést eredményezhetne.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.