4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A NATO és az EU riadót fújt az Ukrajnából kiinduló fegyvercsempészet veszélye miatt. Az európai feketepiacra történő eladások megakadályozása érdekében a fegyverek hatékonyabb nyomon követésére szólítanak fel.

A NATO és az EU tagállamai az Ukrajnának szállított fegyverek pontosabb nyomon követését szorgalmazzák, mivel attól tartanak, hogy bűnözői csoportok kicsempészik azokat az országból az európai feketepiacra.

A nyugati államok több mint 10 milliárd dollár értékű katonai támogatást ajánlottak fel Ukrajna számára, amióta Oroszország háborút indított ellene, hordozható rakétavetők és páncélozott járművek, puskák és hatalmas mennyiségű lőszer formájában.

Több NATO-tagállam is tárgyalásokat folytat Kijevvel az Ukrajnának szállított fegyverek részletes leltárjáról és nyomon követési rendszeréről. A rendszer kialakításában a nyugati országok segítségével már történtek előrelépések – mondták a Financial Timesnak a tárgyalásokról tájékoztatott nyugati tisztviselők.

„A küldött fegyverek mind Dél-Lengyelországban landolnak, elszállítják őket a határra, majd egyszerűen szétosztják őket járművekre, hogy átjussanak: teherautókra, furgonokra teszik, sokszor egyszerűen személyautók viszik. Innentől kezdve nem követhető a hollétük, és fogalmunk sincs, hogy hová mennek, hol használják fel őket, vagy egyáltalán az országban maradnak-e”

– mondta a lapnak az egyik nyugati tisztviselő.

Az Ukrajnából kiinduló fegyvercsempészet kérdése az EU belügyminisztereinek 2022. július 11-12-i találkozóján is központi téma volt. Fotó: Depositphotos
Az Ukrajnából kiinduló fegyvercsempészet kérdése az EU belügyminisztereinek 2022. július 11-12-i találkozóján is központi téma volt. Fotó: Depositphotos

Bonnie Denise Jenkins, az Egyesült Államok fegyverzetellenőrzési és nemzetközi biztonságért felelős államtitkára kedden megerősítette, hogy fennáll az Ukrajnába küldött amerikai fegyverek rossz kezekbe kerülésének lehetősége, tekintettel az országban kialakult kihívásokkal teli helyzetre. Hozzátette, hogy az USA nagyon komolyan veszi azt a felelősséget, hogy megvédje az amerikai eredetű védelmi technológiákat, és megakadályozza azok eltérítését vagy tiltott elterjedését – mondta Jenkins Brüsszelben újságíróknak, hozzátéve, hogy az USA folyamatos kapcsolatban áll Kijevvel a kérdésben.

Az Ukrajnából történő fegyvercsempészet kérdését az uniós belügyminiszterek az e hét elején tartott találkozójukon vitatták meg, míg hétfőn az Európai Bizottság a szomszédos Moldovában uniós támogató központ létrehozását kezdeményezte, hogy szakértelmet és együttműködést biztosítson a többi között a fegyvercsempészet problémájának leküzdéséhez.

„Nehéz elkerülni a fegyverkereskedelmet és a csempészetet – nem sikerült elkerülni a volt Jugoszláviában, és valószínűleg Ukrajnában sem fogjuk”

– mondta Jana Černochová, az uniós soros elnökségét betöltő Csehország védelmi minisztere pénteken Prágában újságíróknak. Elmondta, hogy bízik abban, hogy az adományozó országok megtesznek minden szükséges lépést a fegyverek nyomon követése érdekében, de figyelmeztetett, hogy nem lehet minden tételt nyomon követni.

Az Europol, az EU bűnüldözési ügynöksége áprilisban közölte, hogy vizsgálatai arra utalnak, hogy szervezett bűnözői csoportok ellátására irányuló fegyverkereskedelem kezdődött a blokkba Ukrajna felől, és ez potenciális veszélyt jelent az EU biztonságára.

„Kezdetben az ukrán tisztviselők nyilvántartást vezettek a civileknek kiadott lőfegyverekről, de ezzel a gyakorlattal a háború előrehaladtával felhagytak, és a fegyvereket azóta nyilvántartás nélkül osztogatják”

– áll az Europol kormányoknak küldött tájékoztatójában, amely az EU-ból Ukrajnába szállított fegyverek és egyéb katonai anyagok nyilvántartását kéri, hogy a bűnüldöző szervek könnyebben nyomon követhessék azokat.

Jurij Sak, az ukrán védelmi miniszter tanácsadója a problémával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy „a fegyvereknek akár Ukrajnába, akár Ukrajnából történő bármilyen mozgását – amikor ilyen mozgásra esetleg javítás céljából szükség van – nagyon szigorúan ellenőrzik és felügyelik mind Ukrajna, mind a nemzetközi partnerek”. Hozzátette, hogy azok az információk, amelyek szerint Ukrajna a fegyvercsempészet egyik fő csomópontjává válik, nem felelnek meg a valóságnak. Szerinte az ezt állítók részei lehetnek Oroszország információs háborújának, amellyel megpróbálja elriasztani a nemzetközi partnereket attól, hogy Ukrajnának a győzelemhez szükséges fegyvereket biztosítsák.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!