<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az utolsó pillanatig próbálta Magyarország tompítani a belső égésű motorok európai végét jelentő intézkedést, de nem jött össze.

Az Európai Parlament és a 27 uniós tagállam megállapodásra jutott a belsőégésű motorral hajtott új autók értékesítésének 2035-től való betiltásáról. Ezt a cseh uniós elnökség jelentette be tegnap este. A tervezet már tavaly nyár óta napirenden volt, azonban a nagy európai autógyártók, illetve több ország is igyekezett kivételeket, engedményeket kiharcolni.

Ez azonban nem sikerült, a tárgyalások tegnapi, utolsó fordulója után ugyanis az a megállapodás született, hogy 2035-től az egész EU területén betiltják a belső égésű motorral hajtott új autók értékesítését. A tiltás nem érinti az akkor már forgalomba helyezett benzin- és dízelüzemű autókat, viszont sem plug-in híbridek, sem a sportautók nem kaptak mentességet alóla, így 13 év múlva már ilyeneket sem lehet majd árulni az uniós tagállamokban.

„Európa a nulla károsanyag-kibocsátású közlekedésre való átállást támogatja”

– mondta Frans Timmermans, az EU zöld megállapodásért felelős vezetője a négy órán át tartó tárgyalások után.

Orbán Viktor a győri Audi-gyárban 2020 júniusában. Hamarosan vége a szép időknek? Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor a győri Audi-gyárban 2020 júniusában. Hamarosan vége a szép időknek? Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A döntést, illetve az idáig vezető tárgyalásokat ismertető cikkében a Politico arról ír, hogy a plug-in hibridekért leginkább Franciaország, a sportautókért elsősorban Olaszország lobbizott. A legfájóbban viszont a német autóipart érintheti a teljes átállás, ezért például a BMW és a Volkswagen is megpróbált több engedményt kiharcolni, például későbbi átállást, alternatív és szintetikus üzemanyagok engedélyezését kérve a döntéshozóktól.

Múlt héten a Politico értesülései szerint a tárgyalásokon résztvevő magyar diplomaták még egy utolsó rohamot indítottak olasz, román és szlovák kollégáik támogatásával azért, hogy a vízből és szén-dioxidból előállított e-üzemanyagok mégis mentesüljenek a tiltás alól, de a többi ország képviselői ezt a javaslatot is visszautasították.

Magyarország ipari termelésében hatalmas súlyt képviselnek a külföldi autógyártó cégek, amelyek hazai üzemeikben jelenleg elsősorban belsőégésű motorokat, illetve ilyenekkel szerelt modelleket gyártanak. Kérdés, hogy mennyire fogja érinteni e cégek magyarországi működését a most elfogadott, teljes tiltást hozó tervezet.