2018. augusztus 6. 14:40

Augusztus közepén döntenek az utódjáról az NKE-n.

Hosszú, idézetekkel gazdagon tarkított írásban búcsúzik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a távozó rektortól, Patyi Andrástól. A cikk végén az is kiderül, amit már sejteni lehetett, de hivatalos megerősítést még nem nyert: Patyi újra bírói talárt ölt, visszatér a Kúriára.

Patyi András - a képen Orbán Viktortól jobbra Patyi András - a képen Orbán Viktortól jobbra

Portálunk nyár elején írt arról, hogy az NKE rektorát, Patyi Andrást nevezhetik ki a felállításra váró közigazgatási bíróság élére, míg a helyére Koltay András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense kerülhet. időközben több olyan jogszabály - törvény, illetve határozat, rendelet formájában - született, amelyek beleillettek a Patyival kapcsolatos tervekbe, tulajdonképpen megágyaznak a kinevezésének.

Cikkünk megjelenése után nem sokkal jött a hír, hogy Patyi lemondott a rektori posztjáról. A jövőjét illetően mindössze annyi derült ki, hogy tanárként kapcsolatban marad az egyetemmel.

Most viszont a bírói életút folytatásáról is információ jelent meg az egyetem kiadványában, a Bonum Publicum című magazinban. A távozó rektorról szóló írásból egyebek mellett kiderül, hogy Patyi bíróként visszatér a Kúriára.

Az új rektor személyéről augusztus közepén dönt a megújult Fenntartói Testület, miután véleményt alkotott a meg nem nevezett jelöltről az Egyetem Szenátusa. Mint említettük, portálunk információja szerint Koltay András lehet az utód. Forrásaink szerint azt várják az új rektortól - bárki legyen is az -, hogy tegyen rendet az egyetemen, mert túl sokféle világnézet van jelen az oktatói karban.

A cikkben Patyi felidézi, hogy sokszor kellett ellenszékben dolgozniuk. Szerinte zsigeri szintű rosszindulat csapott le az egyetemre, s bár az igaztalan politikai támadásokra számított, de az meglepte, hogy becsületsértésig terjedően rágalmazták az egyetemet, illetve annak vezetőjét. Ami leginkább meglepte, hogy az egyetemi világból is kapott támadást.

Mint fogalmazott:

"Az egyetemi ember a tudomány művelője is. Nemcsak tanít, hanem kutat is. S aki a tudomány igazi művelője, az rendelkezik egy bizonyos rálátással, átlátással és alázattal. Nos, a kritikák egy részéből ez a három egyszerre hiányzott."