7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lejárt a határidő, hiszen Gulyás Gergely az utolsó Kormányinfón azt mondta: február 15-ével lemondanak a modellváltó egyetemek kuratóriumi tagságáról a miniszterek. Tegnap Varga Mihály a közösségi oldalán elsőként jelentette be, hogy valóban kiválik a Rudolf Karman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumából, ám hivatalosan még sem az ő, sem a többi miniszter lemondásának nincs nyoma.

„A kormány szerdai ülésének végén lemondott Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Varga Mihály, Nagy István, Szijjártó Péter és Navracsics Tibor, így ők február 15-től nem folytatják tevékenységüket a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumaiban" – így fogalmazott közel egy hete Gulyás Gergely a Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is közölte: "Azt várjuk továbbá, hogy minden kormányzati tisztviselő járjon el így", azaz az államtitkárok, helyettes államtitkárok, közigazgatási államtitkárok, miniszteri biztosok, kormánybiztosok.

Varga Mihály tegnap az érintettek közül egyedüliként hivatalosan is bejelentette távozását a kuratóriumból. Fotó: Facebook
Varga Mihály tegnap az érintettek közül egyedüliként hivatalosan is bejelentette távozását a kuratóriumból. Fotó: Facebook

Nos, a civil szervezetek nyilvántartásában, azaz az alapítványok hivatalos adatbázisában cikkünk megjelenésekor még nem látható, hogy valóban megtörtént-e a lemondás, így az sem, hogy a lemondott miniszterek helyére kiket ültet be a kormány.

A 21 modellváltó egyetem alapítványi kuratóriumából 10 érintett, ezekben továbbra is változatlanok a tagsági adatok, azaz még mindig ott szerepelnek a miniszterek nevei – legalábbis most, február 16-án délelőtt ez a helyzet. Kérdés, hogy vajon mennyi az átfutási ideje a nyilvántartásban az ilyen adatváltoztatásoknak.

Két kivétel van csupán

Ezek után végigfutottunk az egyetemek saját honlapján, s ott két kivételt mégis találtunk. Navracsics Tibor területfejlesztési, valamint az uniós források felhasználásáért felelős miniszter, illetve Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter nevét (már) nem találtuk fent a kuratóriumi tagok között.   

  • Navracsics Tibor a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke (volt).
  • Szijjártó Péter a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány elnöke (volt). S bár a győri egyetem honlapja messze áll a naprakészségtől, hiszen egyáltalán nem lehet transzparensen átlátni a kuratóriumi összetételt, Szijjártó neve már nincs fent.

Ugyanez nem mondható el Varga Judit igazságügyi miniszterről, aki az Universitas Miskolcinensis Alapítvány honlapján még mindig elnökként van feltüntetve.

Nagy István agrárminiszter, valamint Lázár János építési és közlekedési miniszter neve is ott figyel még a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány internetes felületén. Sőt, itt még Lázár új miniszteri pozíciója sincs feltüntetve, tehát régóta nem frissítették az oldalt.

Varga Mihály pénzügyminiszter tegnap példamutató módon, a Facebookon jelentette be, hogy megválik a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöki tisztétől, ám az egyetem weblapján még mindig ő néz vissza az említett pozícióban.

A nemrégiben kinevezett új energiaügyi miniszter, Lantos Csaba a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagjai között szerepel továbbra is, sőt, az egyetem honlapján még az sincs feltüntetve, hogy Lantos új pozícióba került, a neve mellett csak az szerepel, hogy közgazdász-szociológus, a Lantos Vagyonkezelő irányítója.

A minisztereken túl

Bár a minisztereken kívüli lemondásokról még nincs hír, úgy tudni, az Európai Bizottságnak nem lesz elég csak a miniszterek eltűnése a kuratóriumokból. Nevezetesen, a többi kormánytagnak is távoznia kéne, amire Gulyás Gergely is utalt a múlt heti Kormányinfón. Ők:

  • Süli János kormánypárti képviselő, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki az előző ciklusban még tárca nélküli miniszterként felelt a paksi atomerőmű bővítéséért, de itt van Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is.
  • Az Állatorvostudományi Egyetemet fenntartó Marek József Alapítványnak két kormánypárti országgyűlési képviselő is tagja: Bajkai István, valamint a korábbi vidékfejlesztési, majd földművelésügyi miniszter, illetve Fazekas Sándor.
  • A Testnevelési Egyetemért Alapítvány egyik tagja Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára. Itt egyébként nemrégiben lemondott Vári Attila (amit még mindig nem vezettek át a civil szervezetek nyilvántartásában, tehát ebből érzékelhető, hogy az adatbázis nem frissül gyorsan), de az egyetem honlapján már szerepel utódja, Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, akit február 1-jével neveztek ki kurátornak.
  • A Szegedi Tudományegyetemért Alapítványban Lantos Csabán kívül a kuratóriumi tagok között is van még aktív politikus: Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter, európai parlamenti képviselő.
  • A kecskeméti Neumann János Egyetemért Alapítvány tagja pedig Lezsák Sándor kormánypárti képviselő, az Országgyűlés egyik alelnöke.

Nagy a mozgás az alapító okiratok körül

Az érintett alapítványok történetét böngészve feltűnik, hogy a Miskolci Törvényszék 2023. január 10-én hozott egy végzést, miszerint a Varga Judit által elnökölt Universitas Miskolcinensis Alapítvány kérelmére módosította az alapító okiratot. Ezek szerint:

„Az Alapítvány, illetve az általa létesített vagy fenntartott jogi személyek, valamint ezek tisztségviselői, továbbá valamennyi foglalkoztatottja az Alapítvány működése során kötelesek megfelelni a KEKVA tv. 15. § (3) bekezdésében meghatározott összeférhetetlenségi szabályoknak. A jelen pontban meghatározott összeférhetetlenségre vonatkozó részletes eljárási szabályokról az Alapítvány belső szabályzatot alkot”.

Mindez még akkor megtörtént, hogy Navracsics Tibor Brüsszelben járt volna az Erasmus- és a Horizont-támogatások megvonása ügyében.

„Két aggályt jelzett az Európai Bizottság az alapítványi egyetemekkel kapcsolatban. Mind a kettő a kuratóriumi tagsággal összefüggő. Az egyik a politikusok részvétele a kuratóriumokban, az ezzel kapcsolatos összeférhetetlenségi kérdések. A másik pedig a kuratóriumi tagság mandátumának időtartalmának kérdése” – mondta a tárgyalások után Navracsics, aki azt is hozzátette, hogy ezeket két nem túl bonyolult jogszabály-módosítással helyre lehet tenni, amelyek törvényeinkbe átültetése után mindkét aktát lezárhatjuk már márciusban, a tavaszi ülésszak részeként.

A civil szervezetek nyilvántartása szerint egyébként szinte minden alapítványnál történt az elmúlt két-három hónapban okiratmódosítás, mégpedig a legtöbb esetben az alapító okirat kelte változott, kevesebb helyen tagcsere miatt. 

Navracsics Tibor egyébként tegnap az Inforádiónak azt mondta, hogy ő 6 éves időkorlátot preferálna az egyetemi alapítványok kuratóriumi tagságánál. Szerinte a miniszteri összeférhetetlenség egyértelműnek látszik, az államtitkárok esetében “már egy kérdés”, a közigazgatási államtitkár például nem minősül “olyan státuszúnak” mint a politikai államtitkárok.

"De az is nyitott kérdés, hogy mi legyen a helyettes államtitkárokkal, kormánybiztosokkal" - tette hozzá a miniszter, ahogy szerinte az sem tisztázott még, hogy a polgármesterek, parlamenti képviselők, európai parlamenti képviselők is összeférhetetlenek-e. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!