<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma úgy véli, hogy nem.

Az egyesület szerint látszatintézkedés a miniszterek egyetemi kuratóriumi tagságról való lemondása, mert nem az a fő probléma, hogy aktív politikusok vannak a kuratóriumokban, hanem a kuratóriumok jelenlegi tagsága további korrupciós kockázatot jelent, amit az aktív politikusok eltávolítása sem oldana meg, írja a Telex.

Hozzáteszik: ugyan külföldön is vannak politikusok egyetemi kuratóriumokban, de nem kapnak széles döntési jogkört, nem életfogytig viselhetik ezt a jól fizető pozíciót, és általában a politikai tisztség viselőjét delegálják, nem az adott személyt ezekbe a testületekbe.

A lemondásokra az EU nyomása miatt volt szükség, Brüsszel ugyanis forrásokat vonna meg az érintett egyetemektől az uniós költségvetésre jelentett kockázatokra hivatkozva.

A 2018-ban alapított Akadémiai Dolgozók Fóruma 2020-ban egyesületté alakult, a Magyar Tudományos Akadémiától elszakított kutatóhálózatban foglalkoztatottak, valamint a magyar tudomány, kultúra és felsőoktatás függetlenségéért elkötelezettek alulról szerveződő mozgalmaként működnek.

Mint arról lapunk is beszámolt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be a kormánytagok lemondását a vagyonkezelői kuratóriumi tagságról.