2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma úgy véli, hogy nem.

Az egyesület szerint látszatintézkedés a miniszterek egyetemi kuratóriumi tagságról való lemondása, mert nem az a fő probléma, hogy aktív politikusok vannak a kuratóriumokban, hanem a kuratóriumok jelenlegi tagsága további korrupciós kockázatot jelent, amit az aktív politikusok eltávolítása sem oldana meg, írja a Telex.

Hozzáteszik: ugyan külföldön is vannak politikusok egyetemi kuratóriumokban, de nem kapnak széles döntési jogkört, nem életfogytig viselhetik ezt a jól fizető pozíciót, és általában a politikai tisztség viselőjét delegálják, nem az adott személyt ezekbe a testületekbe.

A lemondásokra az EU nyomása miatt volt szükség, Brüsszel ugyanis forrásokat vonna meg az érintett egyetemektől az uniós költségvetésre jelentett kockázatokra hivatkozva.

A 2018-ban alapított Akadémiai Dolgozók Fóruma 2020-ban egyesületté alakult, a Magyar Tudományos Akadémiától elszakított kutatóhálózatban foglalkoztatottak, valamint a magyar tudomány, kultúra és felsőoktatás függetlenségéért elkötelezettek alulról szerveződő mozgalmaként működnek.

Mint arról lapunk is beszámolt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be a kormánytagok lemondását a vagyonkezelői kuratóriumi tagságról.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!