<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az államszervekhez köthető profilok népszerűsítése mellett a bothálózatok újabb feladatokat kapnak – egyre inkább beindul a tartalomgyártás, valamint a közvélemény formálása is egyre tudatosabban zajlik. A kínai internet nem alszik.

A beszállítónak folyamatosan fiókokat kell biztosítania a vásárló számára az olyan tengerentúli közösségi platformokon, mint a Twitter és a Facebook – az elvárt biztosított fiókmennyiség közösségi oldalanként nagyjából 300-300. A projekt rendkívül időérzékeny.

Ezt a beszerzési kiírást a sanghaji rendőrség kiberügyekkel foglalkozó osztálya tette közzé idén májusban, a hivatalosan „közvélemény-menedzseléssel” foglalkozó projektbe a versenyszféra cégeinek jelentkezését várták – derül ki a New York Times cikkéből. A jelentkezők köre önmagában egyáltalán nem meglepő, hiszen az ország techcégei régóta asszisztálnak a belföldi vélemények formálásához – a kínai propagandagépezet azonban mostanában a tengerentúlon is terjeszkedik.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

A sanghaji rendőrség több száz kamuprofilt vásárolt, ez pedig önmagában egyáltalán nem egyedi, hiszen az ehhez hasonló bothálózatok az elmúlt két évben jelentősen közrejátszottak abban, hogy az online térben egyre inkább Kína barátabbá vált a diskurzus. Felhasználták ezeket például arra, hogy a kormányzathoz kötődő személyek jelentős internetes követőtábor növekedést írhassanak jóvá, vagy arra is, hogy több, a kínai állampártot kritizáló felhasználót kamuprofilok tömegeivel támadjanak meg.

A kínai internet nem alszik. (Kép: Pexels)A kínai internet nem alszik. (Kép: Pexels)

A Facebook nemrég több mint ötszáz profilt tiltott le azért, mert Wilson Edwardsra, egy állítólagos svájci professzorra hivatkozva azt terjesztették, hogy az Egyesült Államok akadályozza a koronavírus-járvány eredetének kivizsgálását.

A kínai állami média mindezt tényként vette át, holott a pekingi svájci nagykövetség azt közölte, hogy Wilson Edwards nem is létezik.

A Facebook tömeges törlése jó példa arra, hogy a kínai állami botnetek sokszor túlságosan könnyedén felismerhetők voltak, hiszen kevés organikus követővel rendelkeztek, ráadásul viszonylag kevésszer érintkeztek a valódi felhasználókkal.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.