4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A következő hónaptól újra lehet ellenőrizni a levont nyugdíjjárulékot, ami a későbbi járandóság kiszámításához kell.

Idestova tíz éve az egyik legtöbbet vitatott intézkedése a Fidesz-kormánynak a magánnyugdíjpénztárak beszántása. A második Orbán-kormány regnálásának elején döntöttek arról, hogy az államadósság csökkentése érdekében elkobozzák a pénztárakban felhalmozott mintegy 3000 milliárd forint vagyont. Alkotmányossági aggályok miatt azonban erre nem kerülhetett sor, csak úgy, hogy a pénztártagok "önként" beszolgáltatják felhalmozott megtakarításaikat az állami nyugdjrendszer számára. Emlékezetes, hogy ennek megágyazása érdekében többféle ígéret és fenyegetés is elhangzott: a visszalépők pénzét egyéni számlán tartják majd nyilván, és beszámítják majdani nyugdíjukba, illetve a vissza nem lépők elesnek a tb-jogosultságuktól.

A nyugdíjba vonuláskor fájhat nagyon, ha hiányos a nyilvántartás
A nyugdíjba vonuláskor fájhat nagyon, ha hiányos a nyilvántartás

Utóbb megállapíthatjuk, egyik sem valósult meg: nem kerültek egyéni számlákra a pénztári felhalmozások, hanem elnyelte azt az adósságtörlesztés, vagy felszívta az állami vagyon bővítése (például a MOL részbeni visszavásárlása útján), a megmaradó néhány magánnyugdípénztárban tagságukat megtartóktól pedig nem lehetett megvonni a tb-jogosultságot (a pénztárba ezt követően járulék már nem folyhatott be, de önkéntes befizetések még érkeznek a mai napig is).

Az intézkedéssel több mint 2,8 millió volt pénztártagot tudott az Orbán-kormány visszaterelni az állami nyugdíjrendszerbe. Ők abban a hitben voltak, hogy a társadalombiztosítási intézményen belül megkapják egyéni számlájukat, ahol tovább gyarapodhat a bevitt vagyonuk. A csalódás, amit a szembesülés okozott azzal, hogy ebből az ígéretből sem valósul meg semmi, vitákat hozott felszínre részkérdésekben is. Így például abban, hogy még olyan számla sincs, ahová fel lehetne vezetni a visszavitt vagyont.

Tény, hogy a pénztári rendszerben megszokott, kifejezetten a felhalmozás elkönyvelésére alkalmas egyéni számlák nincsenek, azonban a járulékok befizetésének nyilvántartására szolgáló számlák vannak. Sőt, nyomon is lehet követni, a Magyar Államkincstár honlapján keresztül, ügyfélkapus regisztrációval. Belépve a portálra évekre visszamenőleg lekereshető, hogy adott évben mennyi nyugdíjjárulékot állapítottak meg a keresetünk után.

A lekérdezés lehetősége azonban megszakad a tavaly nyári adatoknál. Ennek oka, hogy 2021. július elsejétől már nincs elkülönült nyugdíjjárulék, az felolvadt az egészségbiztosítási alapba kerülő tétellel együtt a társadalombiztosítási járulékban.

Azóta hiányos a nyilvántartás, holott ez nagyon fontos adat a későbbi nyugdíj megállapítása szempontjából (ugyanis a számítás alapja a szolgálati idő mellett a nyugdíjjárulék-köteles jövedelem). A téma felkeltette az egyik ellenzéki képviselő érdeklődését: Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd politikusa intézett kérdést a pénzügyminiszternek arról, hogy "mikortól és hogyan lesz látható az államkincstár oldalán elérhető egyéni nyugdíjszámla oldalon a befizetett nyugdíjjárulék halmozódása", amelyek jelenleg csak 2020. június 30-ig követhetők nyomon.

Varga Mihály pénzügyminiszter helyett Tállai András államtitkártól érkezett a válasz, mely szerint a jogszabályi változások lekövetéséhez informatikai fejlesztéseket kell végrehajtani, s ezek a fejlesztések zajlanak már. "A közzététellel érintett adatállományok betöltése a fejlesztések lezárását követően, 2021 márciusában megkezdődik, a teljeskörű közzététel pedig áprilisban várható" - írta Tállai.

Próbaképpen megkértük egyik kollégánkat, hogy keresse fel az oldalt. Beszámolója szerint az utolsó rögzített adat 2020 augusztusi volt, vagyis előrébb jár az adatok feltöltése, mint a járulékszabályok változásának ideje (vagyis június). Az nem derül ki az oldalról, hogy ennek a folyamatban lévő fejlesztés az oka, vagy már korábban is ezen a ponton akadt el az adatok felvitele. Az viszont kiderül az ott talált tájékoztatóból, hogy amennyiben tavaly június utáni bevallást és befizetést kellett feldolgozni, akkor egyszerűen arányosítottak: ahogy az idevágó 2019-es törvényben rögzítették, a tb-járulékból 54 százalék illeti meg a Nyugdíjbiztosítási Alapot nyugdíjjárulékként, és ezt könyvelték el.

Már csak egy kérdés maradt a végére: ha ilyen egyszerűen, egy arányosítással ki lehet számolni, hogy mekkora rész illeti a nyugdjalapot, akkor milyen fejlesztésre szorul rá a rendszer, ami miatt tavaly nyár óta nem visznek fel frissebb adatokat a nyilvántartásba?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!