4p

Parragh Bianka hatéves monetáristanács-tagi mandátuma ugyanis csütörtökön lejár, de még nem tudni, újrázhat-e vagy a helyére mást jelöl a parlament e joggal felvértezett bizottsága.

A 2023-as esztendő várható fejleményeit beharangozó cikkünkben már jeleztük, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának kilenc tagja közül az idén egyszerre két főnek is lejár a hat évre szóló mandátuma. Ráadásul szinte egyszerre, mindössze tizenkét nap eltéréssel. 

Nos, ez az idő eljött, március 23-án Parragh Bianka, április 6-án Kocziszky György ér a hatéves megbízatása végére. Ám cikkünk megjelenésekor még mindig nem lehet tudni, mi lesz a sorsuk.

Nem kizárt, hogy egyikük vagy mindkettőjük a tanácsban marad, hiszen a jegybanktörvény alapján van lehetőség a mandátumuk további hat évvel való meghosszabbítására. Ahogy az történt az érintett két személy közül már Kocziszkyvel, a 2011 áprilisában megválasztott szakember immár a második ciklusát tölti. Ugyanezt rajta kívül még Kardkovács Kolos mondhatja el magáról, akinek a 2016 szeptembere óta tartott hatéves megbízatása hosszabbodott meg tavaly szeptemberben.

Persze van még egy tanácstag, akinek a mandátuma prolongálódott, aki nem más, mint maga az elnök, Matolcsy György. Ám az ő helyzete annyiban speciális, hogy azon négy fő egyike, akik a menedzsment tagjai, Matolcsyn kívül ez még három alelnökére, Patai Mihály első számú helyettesére, valamint Virág Barnabásra és Kandrács Csabára áll – előbbi a monetáris politikáért és a pénzügyi stabilitásért, utóbbi pedig a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és a fogyasztóvédelemért felel.

Ugyanakkor a Monetáris Tanács további öt tagja – a sajátosnak tekinthető magyar szabályozás alapján – szintén az MNB alkalmazásában áll, vagyis a jegybanktól kapják a fizetésüket. 

Azt is a jegybanktörvény írja elő, hogy a tanácstagok választására (és a felmentésükre) az Országgyűlés gazdasági ügyekért felelős állandó bizottsága tesz javaslatot a parlament számára, amelynek tiszte arról dönteni. A szokásjog alapján 

a személyi javaslat előtt a gazdasági bizottság nyilvános ülésen hallgatja meg a jelölteket. Ilyen napirend azonban cikkünk megjelenésekor még nem szerepelt a grémium erre a hétre tervezett napirendjében.

Ennek oka lapunk értesülése szerint az, hogy még nem született döntés a hogyan továbbról, egyik forrásunk még azt sem zárja ki, hogy azért, mert 

egész egyszerűen nincs jelölt. 

Ami azt jelentheti, hogy egyáltalán nem biztos, Parragh Biankával képzeli el a jövőt a kormánypárt – merthogy a kétharmados többség okán a gazdasági bizottságban is övék a döntő szó. Meglehet, emögött az állhat, hogy a hölgy férje nem más, mint Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki az utóbbi években többször is kritizálta az MNB vezetését, annak döntéseit, amire aztán a jegybank honlapján szokatlanul heves válaszreakciókat kapott. 

Kocziszky György és Parragh Bianka hat éve együtt tették le az esküt. Fotó: MTI
Kocziszky György és Parragh Bianka hat éve együtt tették le az esküt. Fotó: MTI

Más kérdés, hogy Matolcsy legutóbbi, ugyancsak rendkívülinek tekinthető két – tavaly decemberi, illetve e hó eleji – kormánybíráló megnyilvánulása után a külső szemlélődők számára inkább az tűnik logikusnak, ha maradna az ellentétes, inkább a kormány és annak erős embere, Nagy Márton, Matolcsy korábbi alelnöke által képviselt véleményt hangoztató megmondóember felesége a helyén. Annak ellenére, hogy Parragh Bianka – hogy tovább kuszálódjon az összkép – egyszer sem szavazott ki a Monetáris Tanácsból, magyarul, nem akadályozta meg annak egyhangú döntését, volt szó akár a kamatemelés mértékéről, akár a szigorítási ciklus tavaly szeptember végi leállításáról.

Valakit mindenképpen köteles azonban jelölni a gazdasági bizottság a tanácsba. Hiszen hiába szerepel az a jegybanktörvényben, hogy akár ötfős is lehet a testület (maximum pedig kilenctagú, amilyen most), van egy fontos feltétel. Nevezetesen, hogy az MNB elnökeinek és alelnökeinek a száma nem érheti el a további tagokét. Most ez, ha kicentizve, 4:5 arányban is, de biztosított. Ami azt jelenti, hogy 

ha nem hosszabbodik meg Parragh Bianka és Kocsiszky György napokban lejáró mandátumai közül egyik sem, vagy csak az egyik, akkor a törvényi előírás csak úgy teljesíthető, ha az egyik alelnök megbízatása megszűnik. Márpedig ennek az esélye meglehetősen csekély, gyakorlatilag a nullával egyenlő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!