Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Tiszai Balázs Tiszai Balázs

December végén lezárult azon tartalékosok első turnusának a kiképzése, akik a kifejezetten a koronavírus miatt állásukat elvesztők számára létrehozott honvédségi programra jelentkeztek. Volt, aki idő közben munkát talált, és otthagyta a képzést, de a jelentkezők java része végigcsinálta, sőt, majdnem a felük egyelőre meg is maradt a honvédség kötelékében.

Tavaly májusban jelentette be Benkő Tibor honvédelmi miniszter, hogy a Magyar Honvédség is kiveszi a részét a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került magyarok megsegítésében, és bevezeti a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos, rövidebben SÖTT nevű katonai szolgálati formát, amit kifejezetten azért hoztak létre, hogy aki a pandémia következtében elveszítette a munkáját, az, akár átmenetileg, de el tudjon helyezkedni.

A söttösök képzését tényleg rugalmasra állították be: a felvétel feltétele a nagykorúság, a magyar állampolgárság, a bejelentett belföldi lakóhely és a büntetlen előélet mellett csak egy egyszerűsített egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton való megfelelés volt, tehát nem kellett semmi kiemelkedőt alakítani. A képzés a honvédségi weblap szerint általános lövész felkészítésből, szakfelkészítésből és egyéb harcászati ismeretek átadásából állt.

A 2020 októberi SÖTT-állomány egy része. (Fotó: honvédelem.hu / Józan Tímea önkéntes műveleti tartalékos főhadnagy)A 2020 októberi SÖTT-állomány egy része. (Fotó: honvédelem.hu / Józan Tímea önkéntes műveleti tartalékos főhadnagy)

A hat hónapos oktatást bárki következmények nélkül otthagyhatta menet közben, ha újra talált magának állást a civil szférában, aki viszont maradni akart, az megtehette: aláírhatott újabb hat hónapnyi SÖTT-re, de jelentkezhetett a honvédség szerződéses állományába is. A speciális képzés során a jelentkezők havi bruttó 161 ezer forintos fizetést kaptak, emellé ruházati ellátás, és napi egyszeri étkezés (meleg ebéd), illetve utazási költségtérítés járt, utóbbi azért, mert a tartalékosoknak a képzés során sem kellett bent lakni a laktanyában, a munkaidő végén minden nap hazamehettek a családjukhoz.

Akik egyszerre léptek

A Népszava június végén azt írta, hogy a program májusi bejelentésétől fogva néhány nappal a gyakorlati képzés kezdetéig hatszáz civil érdeklődött a speciális tartalékosság iránt. Ez a szám azonban teljes egészében nem fordult automatikusan konkrét jelentkezésre, legalábbis az első turnusnál.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

14 napig ingyenesen hozzáférhet Prémium tartalmainkhoz a következő lépések megtétele után:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Adja meg bankkártyája adatait - a választott csomag díját csak a 14 napos próbaidőszak letelte UTÁN vonjuk le bankszámlájáról

+1: A 14 napos próbaidőszak alatt Profiloldalán bejelentkezve BÁRMIKOR LEMONDHATJA előfizetését

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.