2p

Bár a magyar nyugdíjrendszer sok szempontból igazságtalan és a nyugdíjak egyre jobban elszakadnak a bérektől, hiába hívják fel erre a kormány figyelmét: nem látszik, hogy dolgoznának a helyzet megoldásán.

Sok tekintetben igazságtalanok a magyarországi nyugdíj-szabályok, a nyugdíjas társadalom szélsőségesen kettészakad: az alul lévők egyre szegényebbek, a felső réteg a nyugdíjjárulék plafonjának eltörlése miatt milliós nyugdíjakat kap. Az Európai Unió a legutóbbi országjelentésben külön is felhívta a magyar vezetés figyelmét arra, hogy a nyugdíjrendszer utóbbi évtizedben született módosításai növelik a nyugdíjasok közti egyenlőtlenségeket, ráadásul egyre több pénzbe kerülnek - írja a Népszava cikke. 

Kérdések vannak, válaszok és egyeztetés nincs

A cikk emlékeztet: hasonló kritikát fogalmaztak meg az uniós elemzők amiatt is, hogy a nyugdíjak egyre jobban elszakadnak a bérektől. A felvetett kérdésekre azonban átfogó kormányzati válaszok nem születtek, a politikai céllal visszahozott 13. havi nyugdíj és az elszabadult infláció miatt a kötelezőnél gyakoribb nyugdíjkiegészítés az időseknek jó, de rendszerszinten nem jelent változást. 

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) soros elnöke, Hegyesiné Orsós Éva szerint a mai aktív korúak képviselőivel, a szakszervezetekkel, munkaadói szervezetekkel és a nyugdíjas szervezetekkel nemcsak erről, sokkal egyszerűbb kérdésekről sem tárgyal a kormány, pedig enélkül hozzányúlni a nyugdíjakhoz felelőtlenség. Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületet vezetője sem lát olyan jeleket, amelyek új kormányzati nyugdíjtervekről szólnának, pedig a mostani nyugdíjrendszer korszerűtlen.

A postás viszi a nyugdíjat - hogy kinek mennyit, azt a kormány dönti el, de erről látszólag nem egyeztet senkivel. Fotó: MTI/Illyés Tibor
A postás viszi a nyugdíjat - hogy kinek mennyit, azt a kormány dönti el, de erről látszólag nem egyeztet senkivel. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nem a nyugdíjkorhatár emelését tartják jó válasznak

A Magyar Nemzeti Bank "Fenntartható egyensúly és felzárkózás 2022. május" címen közzétett javaslatcsomagja 144 pontot tartalmaz, ebből 4 pont foglalkozik az idős emberek anyagi ellátásának kérdésével - ezek között szerepel az is, hogy a nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz kellene igazítani.

A Népszava által megkérdezett szakértők szerint a korhatárhoz nem lenne szabad hozzányúlni, már csak azért sem, mert a többség már ma is komoly egészségügyi gondokkal küzd, mire eléri a nyugdíjazás lehetőségét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!