<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Bár a magyar nyugdíjrendszer sok szempontból igazságtalan és a nyugdíjak egyre jobban elszakadnak a bérektől, hiába hívják fel erre a kormány figyelmét: nem látszik, hogy dolgoznának a helyzet megoldásán.

Sok tekintetben igazságtalanok a magyarországi nyugdíj-szabályok, a nyugdíjas társadalom szélsőségesen kettészakad: az alul lévők egyre szegényebbek, a felső réteg a nyugdíjjárulék plafonjának eltörlése miatt milliós nyugdíjakat kap. Az Európai Unió a legutóbbi országjelentésben külön is felhívta a magyar vezetés figyelmét arra, hogy a nyugdíjrendszer utóbbi évtizedben született módosításai növelik a nyugdíjasok közti egyenlőtlenségeket, ráadásul egyre több pénzbe kerülnek - írja a Népszava cikke. 

Kérdések vannak, válaszok és egyeztetés nincs

A cikk emlékeztet: hasonló kritikát fogalmaztak meg az uniós elemzők amiatt is, hogy a nyugdíjak egyre jobban elszakadnak a bérektől. A felvetett kérdésekre azonban átfogó kormányzati válaszok nem születtek, a politikai céllal visszahozott 13. havi nyugdíj és az elszabadult infláció miatt a kötelezőnél gyakoribb nyugdíjkiegészítés az időseknek jó, de rendszerszinten nem jelent változást. 

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) soros elnöke, Hegyesiné Orsós Éva szerint a mai aktív korúak képviselőivel, a szakszervezetekkel, munkaadói szervezetekkel és a nyugdíjas szervezetekkel nemcsak erről, sokkal egyszerűbb kérdésekről sem tárgyal a kormány, pedig enélkül hozzányúlni a nyugdíjakhoz felelőtlenség. Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületet vezetője sem lát olyan jeleket, amelyek új kormányzati nyugdíjtervekről szólnának, pedig a mostani nyugdíjrendszer korszerűtlen.

A postás viszi a nyugdíjat - hogy kinek mennyit, azt a kormány dönti el, de erről látszólag nem egyeztet senkivel. Fotó: MTI/Illyés TiborA postás viszi a nyugdíjat - hogy kinek mennyit, azt a kormány dönti el, de erről látszólag nem egyeztet senkivel. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nem a nyugdíjkorhatár emelését tartják jó válasznak

A Magyar Nemzeti Bank "Fenntartható egyensúly és felzárkózás 2022. május" címen közzétett javaslatcsomagja 144 pontot tartalmaz, ebből 4 pont foglalkozik az idős emberek anyagi ellátásának kérdésével - ezek között szerepel az is, hogy a nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz kellene igazítani.

A Népszava által megkérdezett szakértők szerint a korhatárhoz nem lenne szabad hozzányúlni, már csak azért sem, mert a többség már ma is komoly egészségügyi gondokkal küzd, mire eléri a nyugdíjazás lehetőségét.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.