Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kormos Olga Kormos Olga

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közzétette azt az eljárásrendet, amely alapján az egészségügyi intézmények ellenőrzik a TAJ-kártyák érvényességét.

2020. július 1-jével a Társadalombiztosítási törvény módosításának legkardinálisabb változása, hogy a hat hónapot meghaladó tartozás esetén a automatikusan érvénytelenné válik a TAJ-kártya. Az érvénytelen TAJ-számmal rendelkező (ún. barna lámpás) beteg pedig már csak az elmaradt térítési díj megfizetése után kaphat egészségügyi ellátást. Ez igaz a sürgősségi ellátásokra is, azzal, hogy azokért csak utólag lehet térítési díjat felszámolni. 

A hátralék kiegyenlítése után a TAJ-szám ugyan újra érvényessé válik, de csak a jövőre vonatkozóan, ami azt jelenti, hogy az érvénytelen TAJ-számmal igénybe vett ellátások költséget a beteg akkor is köteles megtéríteni, ha végül sikerül kiegyenlítenie járuléktartozását.

Szigorúan ellenőrzik. Fotó: PinterestSzigorúan ellenőrzik. Fotó: Pinterest

Az, hogy érvényes-e egy TAJ-kártya, azt mindig a finanszírozási szerződéssel rendelkező egészségügyi intézményeknek kell ellenőrizniük. Az eljárás menetéről a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szerint ezt mindig a jogviszony-ellenőrzés keretében kötelesek ellenőrizni még az ellátást megelőzően.

Ez azt jelenti, hogy a finanszírozási szerződéssel rendelkező egészségügyi szolgáltató - a mentést, betegszállítást, védőnői szolgáltatást, otthoni szakápolást, iskola- és ifjúság-egészségügyi ellátást, mozgó szakorvosi szolgálatot teljesítő szolgáltató, valamint a beteg közvetlen jelenlétét nem igénylő diagnosztikai és kórszövettani vizsgálat és boncolás kivételével - az egészségügyi szolgáltatás igénybevételét megelőzően, a 14. életévüket betöltötteknek a személyi igazolvány felmutatásával a NEAK elektronikus nyilvántartásában ellenőrzi.

Ha kiderül, hogy érvénytelen a TAJ-kártyája, (vagyis hat hónapon túli járulékfizetés tartozása van), az intézmény akkor is köteles sürgősségi ellátást, valamint mentést biztosítani, de az ezen felüli egészségügyi szolgáltatásokat már csak térítési díj ellenében köteles megtenni.

Érvénytelenség esetén tehát az egészségügyi szolgáltatás csak térítés ellenében jár, és a társadalombiztosítási támogatással járó gyógyszer, gyógyászati segédeszköz és gyógyfürdő ellátás rendelése sem lehetséges. Mivel elviekben fel sem merülhet olyan eset, hogy a jogviszony érvénytelenségére a kiszolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltatóknál derüljön fény, ezért a gyógyszertárakban, a gyógyászati segédeszköz forgalmazóknál és a gyógyfürdő ellátóknál a jogszabály továbbra sem ír elő kötelező jogviszony-ellenőrzést. 

A Társaság a Szabadságjogokért Jogvédő Civil Szervezet (TASZ) szerint az új szabályok elviselhetetlen terhet rónak az egzisztenciálisan kiszolgáltatott betegekre, akik így nagy valószínűséggel maradnak majd egészségügyi ellátás nélkül. A koronavírus-járvány pedig éppenséggel, hogy növelte a financiálisan leszakadó emberek számát.

A tavalyi esztendő közepe óta mégis nagyjából 140 ezer olyan ember helyzete tisztázódott, aki korábban nem fizette rendesen a társadalombiztosítás ellátásának igénybevételéhez szükséges közterheket. Az érintettek többsége azóta rendezte tartozását, így ők minden további nélkül hozzájutnak az ingyenes állami egészségügyi ellátáshoz. 

2021. január 1-jétől a társadalombiztosítási díj havi díja egyébként 7 710 forintra emelkedett, tehát már közel 8 ezer forintot kell minden hónapban befizetnünk annak érdekében, hogy az ellenőrzés során ne szembesülhessünk azzal, hogy nem végzik el a szükséges ellátást az egészségügyi intézményekben. Az új szabály tehát mindazokat érinti, akiknek az elmaradása meghaladja a 48 ezer forintot. A legutóbbi adatok alapján nagyjából 70 ezer emberről van szó. Az ingyenes koronavírus elleni vakcinát azonban az is megkapja, akinek nagyobb járuléktartozása miatt a napokban vagy később érvénytelenítik a TAJ-számát. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.