Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kormos Olga Kormos Olga

2021-ben tovább nő az egészségügyi szolgáltatási járulék (közismert nevén társadalombiztosítási járulék) összege. A havi 7710 forint, azaz napi 257 forint jövő év elejétől a 2020. júliusi infláció mértékével fog emelkedni.

Az Alaptörvény kitér arra, hogy az emelés mértéke majd a Központi Statisztikai Hivatal augusztusban nyilvánossá váló fogyasztói árindexszel valorizált felkerekített összege lesz. A megállapított járulék mértékeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fogja a honlapján közzétenni október 31-ig. 

2021 januárjától már közel nyolcezer forint lesz a havi tb-járulék. Fotó: Pixabay 2021 januárjától már közel nyolcezer forint lesz a havi tb-járulék. Fotó: Pixabay

Bár tavaly júliusban 3,3 százalékos volt az éves infláció, idén még csak jóslásokba lehet bocsátkozni, főleg a koronavírus-járvány miatt. Viszonyítási alap lehet azonban, hogy az éves pénzromlás áprilisban 2,4 százalék volt, az MNB pedig a március végén publikált inflációs előrejelzésében az egész évre 2,6-2,8 százalékkal kalkulált (a frissített prognózisát június 23-án teszi közzé). Ha a legalacsonyabb, 2,6 százalékkal számolunk, akkor 200 forinttal, ha 2,8 százalékkal, akkor 216 forinttal kell többet fizetnünk havonta majd. Azaz jövő év elejétől 7910-7926 forintot kell szánnunk arra, hogy baj esetén ellássanak minket a közegészségügyi intézményekben.

2020. július 1-től egyébként a NAV fokozott figyelemmel kíséri az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezetteket, ezért a magánszemély biztosítási jogviszonyának, illetve jogosultságának megszűnéséről is rövid időn belül értesül. Ezt követően 8 napon belül az adóhatóság olyan tájékoztatást küld a fizetésre kötelezettnek, mely tartalmazza a fizetési kötelezettségre, és az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságra vonatkozó szabályokat. A NAV a járulékfizetési kötelezettséget az adószámlán előírja, a befizetéseket pedig nyilvántartja.

Változás, hogy ha a magánszemély tartozása az egészségügyi szolgáltatási járulék összegének a hatszorosát (tehát már nem a háromszorosát) meghaladja, akkor a TAJ kártya érvénytelenné válik a térítésmentes egészségügyi szolgáltatás igénybevételére vonatkozóan. Ez csak akkor áll vissza, ha a tartozást a NAV-nak megfizeti. Aki jogosulatlanul veszi igénybe a közegészségügyi intézményeket, arról úgynevezett „kapcsolati kód” feltüntetésével tájékoztatják a NAV-ot.

Egészségügyi szolgáltatási járulék változása az elmúlt hét évben

 2020január 1-jétől

 7.710,- forint/hó (napi 257,-Ft)

2019.  január 1-jétől

 7.500,- forint/hó (napi 250,-Ft)

2018. január 1-jétől

7.320,- forint/hó (napi 244,-Ft)

 2017. január 1-jétől

7.110,- forint/hó (napi 237,- Ft)

 2016. január 1-jétől 

 7.050,- forint/hó (napi 235,- Ft) 

 2015. január 1-jétől

6.930,- forint/hó (napi: 231,-Ft)

2014. január 1-jétől

6.810,- forint/hó (napi: 227,-Ft)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.