2018. november 8. 09:34
MTI

Eggyel kevesebb munkanap volt, mint tavaly, és ez meg is látszik a nyers számokon.

Szeptemberben az ipari termelés munkanaphatástól megtisztított volumene 2,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, a nyers adat 0,6 százalékos csökkenést mutat, - jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Idén szeptemberben eggyel kevesebb munkanap volt, mint tavaly - jelezte az adatok ismertetésekor Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás szeptemberben az előző hónaphoz viszonyítva 2,1 százalékkal csökkent.

Elmondta: a járműgyártásban nagyobb, az elektronikai termékek gyártásában kisebb mértékben visszaesett a termelés, az élelmiszeriparban az előző hónaphoz hasonló mértékben nőtt.

A termelés az év első kilenc hónapjában 3,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az friss adatsort kommentálva elmondta: „Első becslésről van szó, így még nem lehet pontosan tudni, mely ágazatok hogyan szerepeltek szeptemberben, ez csak a részletes adatokból derül majd ki. Tény azonban, hogy havi összevetésben – a szezonális és munkanaphatással korrigált adatok szerint - mérséklődött a termelés. Az idén eddig 5 olyan hónap volt, amikor csökkent az előző hónaphoz képest a termelés és csak négy hónapban volt növekedés. Ez pedig azt mutatja, hogy nagyon hektikusan teljesít a szektor”.

A szakember szerint az idén várhatóan 4 százalékos lehet a növekedés, jövőre pedig ehhez hasonló ütemre lehet számítani. Az ipari teljesítmény bővülni fog, ha megkezdődik a termelés a most épülő gyárakban. Ugyanakkor a magyar ipar számára kockázatot jelent, hogy az elmúlt időszakban több olyan makrogazdasági adat jelent meg, amelyek a nemzetközi konjunktúra lassulására utalnak. „Ha ez bekövetkezik, az negatívan érintheti a magyarországi termelést és az exportot” – tette hozzá Németh Dávid.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.