2020. május 7. 14:58
mfor.hu

A vártnál több amerikait rúgtak ki a munkahelyéről, ráadásul a folyamatosan munka nélkül lévők száma is tovább nőtt.

A csütörtökön közzétett adatok szerint újabb 3,2 millió amerikai veszítette el a munkáját a múlt héten, ami ugyan kevesebb, mint az egy héttel korábbi, de a várokozásokat felülmúlja. Egy hete 3,8 millió amerikait tettek ki az állásából, erre a hétre az elemzők 3 milliós értéket vártak. Ezzel szemben a friss statisztikák szerint 3,17 millió ember fordult a munkaügyi hivatalokhoz.

Nem meglepő módon most viszonylag kevesen találnak munkát, így az úgynevezett Continuing Jobless Claims (folyamatos munkanélküliségi támogatást igénylők) adatsoron is erős növekedést láthattunk, a szám immár 22,6 millióra ugrott.

Tovább folytatódik az elbocsátási hullám Tovább folytatódik az elbocsátási hullám

Ami reményre adhat okot, hogy a munkanélküliek száma ugyan továbbra is növekszik, ám ennek üteme gyengül. A most közzétett adat az eddigi legalacsonyabb március eleje, a járvány elterjedése óta. Egy héttel korábban még 3,8 millió új munkanélkülit regisztráltak, míg most 3,2 millió alá csúszott a számuk.

Az összkép mindenesetre elkeserítő, hiszen a járvány miatt bevezetett korlátozások hét hete alatt 33,5 millió amerikai veszítette el a munkáját. Az amerikai munkaerőpiacon ehhez hasonló összeomlásra a Nagy Gazdasági Világválság óta nem volt példa, a mostani zuhanás gyorsaságához hasonló viszont soha nem történt még.

A most publikált számok után pénteken is lesz egy érdekes adatsor az amerikai munkaerőpiacról, akkor teszi közzé ugyanis a munkaügyi minisztérium az áprilisra vonatkozó jelentését. A Dow Jones által megkérdezett közgazdászok 21,5 millió dolláros zuhanásra számítanak, amely könnyen az Egyesült Államok történetének legrosszabb hónapja lehet. Ha az előrejelzések igazolódnak, akkor a munkanélküliségi ráta 16 százalékra emelkedik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.